Codzienne, zdrowe przekąski zawierające 100–200 kcal:
- owoc (jabłko, gruszka, brzoskwinia) lub szklanka owoców sezonowych (maliny, porzeczki, wiśnie);
- kisiel z owocami;
- 4 biszkopty;
- 5 kostek czekolady gorzkiej;
- baton zbożowy;
- 2 kulki lodów z owocami, najlepiej typu sorbet.
Dieta a napoje – bardzo ważny składnik diety
Latem, minimalną dawką płynów są dwa litry dziennie. Doskonała jest woda mineralna średniozmineralizowana. Najlepiej niegazowana. Możesz też popijać napary ziołowe i owocowe, zielona herbata orzeźwia i chłodzi organizm.
Zielona herbata i chitosan
Suplementy zawierające chitosan mają za zadanie ograniczyć wchłanianie tłuszczu z pokarmów. Zielona herbata, tak samo jak zielona kawa, dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, powoduje przyspieszenie przemiany materii i chroni przed wzrostem cukru we krwi. Jeżeli zdecydujesz się na grzeszny posiłek, przyjmij preparaty ok. 20 minut przed jego spożyciem i obficie popij wodą.
Dieta dla niezdyscyplinowanych – jadłospis
- Jedz to, co chcesz i lubisz (w rozsądnych ilościach)!
- Śniadanie: Kanapki (2 kromki pełnoziarnistego chleba, łyżeczka masła, 4 plastry chudej wędliny, 2 liście sałaty, 2 łyżki kiełków rzodkiewki).
- II Śniadanie: Kubek jogurtu naturalnego, 4 łyżki płatków owsianych, 1/4 małego melona, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżeczka miodu).
- Obiad: Pieczony łosoś z ryżem.
- Kolacja: Chłodnik ogórkowy.
- Śniadanie: Jaja sadzone (2 jaja sadzone - na 2 łyżkach masła, 2 tosty, 1 duży pomidor, łyżka szczypiorku).
- II Śniadanie: Koktajl truskawkowy.
- Obiad: Tortille z kurczakiem i warzywami.
- Kolacja: Sałatka z tuńczyka, szklanka owocowej herbaty bez cukru.
- Śniadanie: Kanapka (kromka pumpernikla, łyżka masła, liść sałaty, 2 plasterki chudej wędliny), pomidor, zielona herbata bez cukru.
- II Śniadanie: Koktajl (zmiksuj szklankę jogurtu naturalnego, łyżkę płatków owsianych, garść jagód).
- Obiad: Makaron ze szpinakiem, szklanka wody z cytryną.
- Kolacja: Faszerowany bakłażan, zielona herbata.
- Śniadanie: Kanapki (2 kromki chleba pełnoziarnistego, ogórek, łyżka kopru; pasta z twarogu i ryby wędzonej: 1/4 małej makreli, plaster białego chudego sera).
- II Śniadanie: Sałatka z brokułami.
- Obiad: Risotto z wieprzowiną, szklanka wody z cytryną.
- Kolacja: Twarożek owocowy (1/3 kostki chudego twarogu, 1/3 jogurtu naturalnego, 1/2 gruszki, 1/2 nektarynki, kromka pumpernikla).
- Śniadanie: Placki z płatków owsianych z malinami i jogurtem.
- II Śniadanie: Kanapka (kromka pumpernikla, 1/2 opakowania ziarnistego twarożku, łyżeczka szczypiorku, 5 rzodkiewek).
- Obiad: Roladki z indyka z ziemniakami i fasolką.
- Kolacja: Kolorowa sałatka.
- Śniadanie: Kanapki a la tzatziki, szklanka kefiru.
- II Śniadanie: Kanapki (2 płatki chrupkiego chleba, 2 liście sałaty, 2 cienkie plastry wędzonego łososia, 4 paski czerwonej papryki, niegazowana woda mineralna).
- Obiad: Grillowana pierś kurczaka z sałatką (2 łyżki brązowego ryżu, 1 grillowana pierś kurczaka; sałatka: łyżeczka oliwy z oliwek, średni pomidor, 5 zielonych oliwek, sól, pieprz).
- Kolacja: Sałatka, zielona herbata.
mgr inż. Kalina Gogała – dietetyk www.dieta.pl
Dieta dla niezdyscyplinowanych - przepisy
Do pokrojonych warzyw i jajka dodać pokrojoną w kostkę zrumienioną na patelni grahamkę. Polać sosem z cytryny, oliwy.
Ser wymieszać z jogurtem. Dodać starty na tarce, posolony ogórek. Doprawić pieprzem.
Mięso pokroić w paski. Polać sokiem cytrynowym z czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem. Obsmażyć na połowie oliwy. Uprażyć sezam. Warzywa pokrojone w paski udusić na reszcie oliwy, doprawić solą i imbirem.
Skropionego sokiem z cytryny łososia oprószyć solą i wstawić na 1 godz. do lodówki. Owinąć go folią aluminiową, ułożyć na blasze i piec 40 minut (180°C). Posypać natką. Kapustę ze startą marchwią i jabłkiem wymieszać z sosem.
Umyć warzywa, rozdrobnioną sałatę i pokrojone rzodkiewki połączyć z kukurydzą, tuńczykiem i kiełkami. Jogurt doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.
Umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka skropić sosem sojowym, odstawić w chłodne miejsce na 10 minut i usmażyć na 1 łyżce oliwy. Pokrojone w kostkę warzywa i pieczarki poddusić na pozostałej oliwie, doprawić solą i pieprzem, połączyć z kurczakiem. Farsz rozłożyć na połowę tortilli, przykryć drugą połową i zapiec ok. 10 minut w piekarniku (180°C). Polać sosem ze śmietany, czosnku i bazylii.
Komentarze