Dodano: 2015-10-13

Dieta podczas "tych dni" – co jeść, by czuć się dobrze? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

W trakcie miesiączki często towarzyszą nam bóle i skurcze brzucha, spada odporność na infekcje, mamy problemy z cerą. W te wyjątkowe dni warto zadbać o odpowiednią dietę. Dieta podczas okresu powinna przede wszystkim uwzględniać produkty bogate w żelazo, magnez, wapń i potas skutecznie złagodzą przykre dolegliwości miesiączkowe.

Dieta podczas okresu

By nie obciążać pracy przewodu pokarmowego, a w konsekwencji dodatkowo nie nasilać dolegliwości, nasz jadłospis powinien być lekkostrawny. W skład posiłku powinny wchodzić chude mięsa gotowane lub przygotowane na parze, ziemniaki z wody i gotowane warzywa. Powinnyśmy wyeliminować z diety nabiał, cukier i tłuszcze zwierzęce, a także potrawy pikantne, surowe owocowe, kiszoną kapustę i słodycze.

Prawidłowe nawodnienie organizmu

Zarówno przed miesiączką, jak i w jej trakcie należy zadbać o wyeliminowanie z diety sodu, składnika mineralnego sprzyjającego zatrzymywaniu wody. Wskazane jest ograniczenie produktów słonych (paluszki, chipsy, krakersy), a także zupek w proszku, kostek bulionowych i soli.

W ciągu dnia powinnyśmy wypijać ok. 2 litrów płynów, najlepiej wody źródlanej lub wody mineralnej niskosodowej. Możemy spróbować również herbaty lub naparu z ziół.

dieta podczas okresu

Powinnyśmy natomiast odstawić alkohol, kawę i słodkie napoje gazowane. Za prawidłową gospodarkę wodną w organizmie odpowiada potas. Jego niedobór może skutkować nadmiernym zmęczeniem i osłabieniem organizmu, stąd należy uzupełniać jego poziom. Znaleźć go można np. w owocach cytrusowych, bananach oraz warzywach (ziemniaki, pomidory).

Dieta podczas okresu a braki żelaza

Wraz z krwią menstruacyjną tracimy żelazo, którego niski poziom w organizmie może stać się przyczyną anemii. Dlatego powinnyśmy zadbać o wzbogacanie diety w produkty bogate w ten pierwiastek. Uzupełnianie żelaza jest szczególnie istotne, jeśli twoje miesiączki są bardzo obfite.

Wśród szczególnie polecanych produktów bogatych w żelazo będą chude gatunki mięs (drób, indyk, schab, wołowina) oraz kasza gryczana, chleb razowy, jajka, buraki. Przyswajanie żelaza zwiększą cytrusy, truskawki, papryka, ryby, brokuły i marchew. Warto ograniczyć potrawy wzdymające, np. warzywa marynowane, tłuste i pikantne mięsa smażone, sery żółte i topione, które obciążają wątrobę.

Właściwa dieta pomoże ci przetrwać te dni, eliminując nieprzyjemne objawy, takie jak uczucie ciężkości czy pojawiające się często obrzęki. Dzięki niej także wpłyniesz na wygląd swojej cery. Pamiętaj także, że to ty masz największy wpływ na to, jak organizm będzie radził sobie podczas tych trudnych i niekomfortowych dla każdej z nas dni.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane