Co MUSI znaleźć się w diecie przyszłej mamy?
Dla rozwoju płodu najważniejszymi składnikami odżywczymi są: kwas foliowy, żelazo, jod, cynk i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego też wszystkie te składniki muszą być dostarczane w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem.
Właściwe odżywianie w ciąży
Wapń, fosfor, żelazo a właściwe odżywianie w ciąży
Rola składników mineralnych w funkcjonowaniu organizmu jest niezastąpiona. Wapń i fosfor stanowią budulec szkieletu. Ponadto biorą udział w wielu procesach życiowych komórek. Wapń jest zawarty głównie w mleku i wytwarzanych z niego przetworach, a także warzywach ciemnozielonych, takich jak brokuły, kapusta włoska, liście rzepy, warzywach strączkowych, ziarnach zbóż, orzechach, pieczywie. Fosfor warunkuje prawidłową budowę kości i zębów. Zawarty jest w mleku, pieczywie i drobiu.
Odżywianie w ciąży a zapotrzebowanie na kwas foliowy
Dobre rady dla przyszłej mamy
- Daj sobie czas na posiłki. Rozłożenie na najlepiej 5-6 dziennie pozwala na optymalne wykorzystanie składników odżywczych.
- Białe pieczywo zastąp pieczywem ciemnym.
- Unikaj nadmiaru soli i cukru.
- Tłuszcze zwierzęce (zwłaszcza tłuste mięso, smalec, śmietanę) zastąp oliwą z oliwek, olejkami roślinnymi i tłustymi rybami morskimi zawierającymi nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Nie zapominaj o nabiale.
- Zadbaj o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Sięgaj po świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe – pomogą uniknąć zaparć.
- Wyeliminuj całkowicie alkohol, napoje energetyzujące, ogranicz spożycie mocnej herbaty i kawy.
- Wypijaj codziennie 7-8 szklanek napojów (woda, świeże soki owocowo-warzywne).
- Ważne jest, aby twoja dieta była urozmaicona, aby zapewnić jak najlepszą jakość pożywienia dla ciebie i dziecka.
Komentarze