Dodano: 2016-02-15

Dieta makrobiotyczna – dobra dla ciała i ducha Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Dieta makrobiotyczna utrzymuje organizm w stanie równowagi. Według niej, sposób odżywiania ma bezpośredni wpływ na nasze ciało, sposób myślenia i działania.

Dieta, a raczej sposób odżywiania, to część dalekowschodniego systemu filozoficznego. Jin i jang to dwie uzupełniające się energie, które przenikają cały wszechświat, a więc i to, co jemy. Dlatego właśnie sposób odżywiania ma wpływ nie tylko na nasze ciało, ale i sposób myślenia i działania. Dieta makrobiotyczna odrzuca mięso i tłuszcze zwierzęce, jak również mleko i jego przetwory. Raz w tygodniu wolno zjeść rybę. Zabronione są egzotyczne owoce, mrożonki, produkty konserwowane, rafinowane i silnie oczyszczone, takie jak: biały cukier, biała mąka i ryż, a także napoje gazowane. Podstawa diety to pełne, niełuskane ziarna zbóż (kasze, ryż, kukurydza), dostarczające węglowodanów, białek i tłuszczów. W warzywach i owocach znajdują się enzymy i witaminy niezbędne dla prawidłowej przemiany materii. Bardzo ważne jest dokładne przeżuwanie pokarmów, gdyż węglowodany są rozkładane przede wszystkim przez enzymy obecne w jamie ustnej. Pić można tylko pomiędzy posiłkami. Dieta ta nie jest odpowiednia dla osób z osteoporozą, mających kłopoty z przyswajaniem witamin i chorych na serce. Nie powinny jej stosować także kobiety w okresie menopauzy. Ponieważ mało w niej białka i witamin, może wywołać osłabienie, zmęczenie, nawet anemię. Dlatego zaleca się stosowanie jej nie dłużej niż dwa miesiące i przejście na zwykłą, niskokaloryczną dietę.

dieta makrobiotyczna

Dieta makrobiotyczna – jadłospis

Dietę tę można zastosować, aby oczyścić organizm. Podczas jej stosowania można schudnąć 4-5 kg w ciągu 2 tygodni.

Dieta makrobiotyczna – przepisy

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane