Dieta antycellulitowa
Chociaż może to zabrzmieć dziwnie, dieta antycellulitowa zawiera tłuszcze, które mogą pomóc walce z cellulitem. Jednak nie wszystkie, a jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają odkładaniu się zapasów tłuszczu.
Dieta antycellulitowa trwa przez 5 dni. Szóstego dnia należy pić świeży sok z pomarańczy i marchwi, który pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Jak już wspomniejliśmy dieta antycellulitowa musi zaweirać zdrowe tłuszcze. Gdzie ich szukać?
Źródła kwasów tłuszczowych omega-3:
- tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg);
- tran;
- olej lniany.
Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego.
Źródła kwasów tłuszczowych omega-6:
- orzechy;
- pestki słonecznika, dyni, porzeczek;
- olej z wiesiołka i ogórecznika.
Jego dzienna dawka to 1-5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka, 50 g pestek z dyni.
Źródła kwasów tłuszczowych omega-9:
Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.
Dieta antycellulitowa – jadłospis
Dieta antycellulitowa – przepisy
Aby zachować efekty osiągnięte z dietą antycellulitową, należy nadal spożywać produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 oraz witaminy i błonnik.
Komentarze