Dodano: 2016-02-11

Dieta antycellulitowa – założenia, jadłospis, przepisy Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Zbliżają się wakacje, więc trzeba będzie pokazać się na plaży. Jeżeli któraś z pań uważa, że przeszkadza jej w tym cellulit, z pewnością przyda się dieta antycellulitowa.

Dieta antycellulitowa

Chociaż może to zabrzmieć dziwnie, dieta antycellulitowa zawiera tłuszcze, które mogą pomóc walce z cellulitem. Jednak nie wszystkie, a jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają odkładaniu się zapasów tłuszczu.

Dieta antycellulitowa trwa przez 5 dni. Szóstego dnia należy pić świeży sok z pomarańczy i marchwi, który pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Jak już wspomniejliśmy dieta antycellulitowa musi zaweirać zdrowe tłuszcze. Gdzie ich szukać?

Źródła kwasów tłuszczowych omega-3:

Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego.

Źródła kwasów tłuszczowych omega-6:

  • orzechy;
  • pestki słonecznika, dyni, porzeczek;
  • olej z wiesiołka i ogórecznika.

Jego dzienna dawka to 1-5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka, 50 g pestek z dyni.

Źródła kwasów tłuszczowych omega-9:

  • oliwa z oliwek;
  • pestki słonecznika;
  • ziarno sezamu;
  • awokado;
  • olej rzepakowy canola.

Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.

dieta antycellulitowa

Dieta antycellulitowa – jadłospis

Dieta antycellulitowa – przepisy

Aby zachować efekty osiągnięte z dietą antycellulitową, należy nadal spożywać produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 oraz witaminy i błonnik.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane