Zdrowe tłuszcze i ich zbawienny wpływ na organizm
Zdrowe tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 mają zdolność rozbijania cząsteczek szkodliwych tłuszczów, odkładających się w postaci złogów w tkance tłuszczowej i tętnicach. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Działają przeciwzapalnie, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Zapewniają równowagę hormonalną, poprawiają odporność na infekcje i zapobiegają alergiom. Badania wykazują, że kwasy omega-3 wspomagają leczenie niektórych typów nowotworów. Są również niezbędne m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza części odpowiedzialnej za nasz wzrok. Dzięki kwasom omega-3 i 6 skóra staje się elastyczna, nie wysusza się, wyrównuje się jej kolor. Lepiej też wchłania substancje, których używasz do pielęgnacji ciała. Już po 3 miesiącach stosowania diety, wzmacniają się włosy i paznokcie.
Zdrowe tłuszcze pomogą ci schudnąć
Produkty bogate w kwasy omega-3 wręcz wspomagają odchudzanie. W jaki sposób? W tkance tłuszczowej wytwarzany jest hormon - leptyna. Zmniejsza on apetyt, obniża poziom glukozy we krwi, ułatwia spalanie kalorii. Gdy w organizmie jest za dużo leptyny (a tak jest np. u ludzi z nadwagą i otyłych), mózg przestaje na nią reagować. Wystarczy wzbogacić dietę w kwasy omega-3, aby usprawnić pracę mózgu i zapobiec wytwarzaniu nadmiaru hormonu. Przyspieszy się tym samym spalanie tkanki tłuszczowej.
Źródła kwasów omega-3
Produkty zawierające kwasy omega-3 to siemię lniane, oleje (lniany, z pestek dyni, orzechowy, klonowy i rzepakowy), orzechy włoskie i orzechy brazylijskie, zielone warzywa liściaste. Duże ilości kwasów omega-3 znajdują się w rybach morskich: szprotkach, tuńczyku, makreli, łososiu, sardynkach, dorszu, śledziu oraz w kawiorze i owocach morza. Zalecana dawka dzienna: Każdego dnia potrzebujesz 1-3 gramy kwasów omega-3. Tyle dostarcza ci ok. 100 g tłustych ryb morskich lub 1-2 łyżki oleju lnianego albo orzechowego.
Źródła kwasów omega-6
Kwasy omega-6 znajdziesz przede wszystkim w olejach roślinnych, np. kukurydzianym, sezamowym, słonecznikowym, sojowym, w oleju z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy, a także w mięsie i nabiale (zwłaszcza w mleku i jajach). Zalecana dawka dzienna Dietetycy nie ustalili dokładnego dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-6. Wiadomo jednak, że odpowiedni stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (powinien wynosić 4:1).
Przykładowy jadłospis bogaty w zdrowe tłuszcze:
mgr inż. Kalina Gogała www.dieta.pl
Komentarze