Dodano: 2015-10-21

Dieta przeciw miażdżycy – zdrowie zaczyna się od kuchni Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Dieta przeciwmiażdżycowa, zapobiegająca chorobom układu krwionośnego, powinna zawierać dużo warzyw, owoców, zbóż z pełnego przemiału, olejów roślinnych, szczególnie kwasów omega-9 zawartych w oliwie z oliwek, chudego mięsa oraz ryb.

 Dieta przeciwmiażdżycowa a cholesterol

Aby skutecznie przeciwdziałać miażdżycy, powinniśmy zadbać, aby poziom cholesterolu w naszym organizmie był na właściwym poziomie. Należy przy tym pamiętać, iż rozróżniamy dwa rodzaje cholesterolu, dobry (HDL) i zły (LDL). Zanim skupimy się na samej diecie, warto zwrócić uwagę na inne niż jadłospis przyczyny powodujące wysoki poziom złego cholesterolu. Są to m.in. palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, kofeiny, brak aktywności fizycznej i stres.

Zmiana trybu życia

Aktywność fizyczna jest tutaj szczególnie ważna, gdyż poza tym, że pozwala utrzymać cholesterol na właściwym poziomie, to również sprawdzi się jako metoda walki ze stresem. Uprawiając sport, walczymy więc nie tylko o swoje zdrowie, ale także dobre samopoczucie. Jak widać, profilaktyka miażdżycy to nie tylko dieta. Zmiany powinny dokonać się w obrębie naszego trybu życia. Dieta oczywiście jest istotna, jednak warto skupić się także na innych, równie ważnych aspektach w naszym życiu.

W wirze codziennych obowiązków postaraj się znaleźć choć chwilę dla siebie i wykorzystaj ją, by zadbać o swoje zdrowie. Zmiana diety, rezygnacja ze szkodliwych używek, także wprowadzenie choćby niewielkiej aktywności fizycznej (np. szybki spacer, jazda na rowerze, pływanie, taniec) potrafi zdziałać cuda.

dieta przeciwmiażdżycowa

Dieta przeciwmiażdżycowa – jadłospis

  • Śniadanie: Chudy twaróg z pomidorem i kiełkami, kromka chleba razowego z sałatą. Do picia herbata zielona lub woda mineralna z sokiem cytrynowym. Do picia świeży sok wielowarzywny.
  • II Śniadanie: Pomarańcza lub mandarynki, pestki dyni.
  • Obiad: Indyk duszony w jarzynach z kaszą gryczaną. Do picia herbata lub woda mineralna.
  • Podwieczorek: Garść orzechów włoskich i suszonych śliwek.
  • Kolacja: Sałatka grecka z oliwą z oliwek i małym kawałkiem sera feta.

mgr inż. Kalina Gogała - dietetyk www.dieta.pl

Dieta przeciwmiażdżycowa – przepisy

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane