Zasady diety na piękne ciało:
- Trwa: 7–14 dni.
- Odchudza: ok. 0,5 kg w ciągu tygodnia.
- Można ją stosować: 2–3 razy w roku. Jej częstsze powtarzanie należy skonsultować z dietetykiem.
- Polecana: zdrowym kobietom o skórze z tendencjami do cellulitu, a także paniom z cerą ze skłonnością do wyprysków i łuszczenia się.
- Niewskazana dla: dzieci, dorastającej młodzieży, osób z jakimikolwiek problemami zdrowotnymi, np. cukrzycą czy chorobami przewodu pokarmowego, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią.
- Szczególnie bogata w: witaminy z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, E, pełnowartościowe białko oraz beta-karoten.
- Dzienna dawka kalorii: około 1400.
- Podczas stosowania diety: należy wypijać dziennie około 2–2,5 litra niesłodzonych napojów, najlepiej wody mineralnej.
- Koniecznie trzeba ograniczyć sól, kawę i herbatę oraz zrezygnować z ostrych przypraw.
Dieta na piękne ciało – jadłospis
- Śniadanie: 350 kcal – 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 jajka na miękko, 2 łyżeczki odtłuszczonego serka twarogowego, pomidor, 5 rzodkiewek.
- II Śniadanie: 150 kcal – Kefir na słodko (szklanka kefiru, 2 daktyle suszone).
- Obiad: 465 kcal – Kurczak ze szpinakiem i serem pleśniowym.
- Podwieczorek: 135 kcal – 2 kiwi, mandarynka.
- Kolacja: 290 kcal – Sałatka z selerem i ananasem.
- Śniadanie: 370 kcal – Mieszanka 2 małych opakowań jogurtu naturalnego bez cukru, 3 łyżek płatków owsianych, 5 orzechów laskowych i figi suszonej.
- II Śniadanie: 150 kcal – Tost z serkiem i rzeżuchą (kromka pełnoziarnistego chleba tostowego, 1/3 opakowania odtłuszczonego serka twarogowego, mała papryka, rzeżucha).
- Obiad: 460 kcal – Dziki ryż z indykiem i bakłażanem.
- Podwieczorek: 150 kcal – Duże jabłko, 7 orzechów pistacjowych.
- Kolacja: 270 kcal – Sałatka z grillowanego kurczaka.
- Śniadanie: 330 kcal – 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, 2 łyżeczki odtłuszczonego twarożku, 2 plasterki wędzonego łososia, papryka czerwona, ogórek kwaszony.
- II Śniadanie: 140 kcal – Bananowy jogurt (małe opakowanie naturalnego jogurtu bez cukru, 1/2 średniego banana).
- Obiad: 480 kcal – Makaron razowy z brokułami.
- Podwieczorek: 135 kcal – Bomba witaminowa (szklanka soku warzywnego, marchewka).
- Kolacja: 290 kcal – Sałatka zdrowia, kromka pieczywa pełnoziarnistego.
- Śniadanie: 350 kcal – 2 kromki chleba razowego, 2 plasterki polędwicy sopockiej, kalarepa, 2 łyżeczki odtłuszczonego serka twarogowego, sok z buraków.
- II Śniadanie: 140 kcal – Koktajl malinowy.
- Obiad: 530 kcal – Szaszłyki cielęce ze śliwką, szklanka świeżego soku z marchwi i jabłka.
- Podwieczorek: 140 kcal – Małe opakowanie lekkiego jogurtu owocowego, jabłko).
- Kolacja: 265 kcal – Serek ziarnisty z melonem (opakowanie serka ziarnistego light, 4 oliwki, szklanka miąższu melona, łyżka zarodków pszennych).
- Śniadanie: 340 kcal – Jogurt z płatkami sojowymi i melonem (2 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru, 3 łyżki płatków sojowych, 3 śliwki suszone, 1/2 szklanki miąższu melona).
- II Śniadanie: 140 kcal – Kromka chleba wieloziarnistego, 2 łyżeczki serka twarogowego, pomidor, 4 rzodkiewki, kilka posiekanych listków świeżej bazylii i oregano.
- Obiad: 500 kcal – Włoskie leczo z fasolą.
- Podwieczorek: 130 kcal – Szklanka borówki amerykańskiej, 2 średnie morele.
- Kolacja: 295 kcal – Kurczak z czosnkiem i fasolką.
- Śniadanie: 365 kcal – Zupa młodości.
- II Śniadanie: 140 kcal – Kromka chleba pełnoziarnistego, plaster pasztetu drobiowego, 1/2 szklanki kiełków fasoli mung, 8 rzodkiewek.
- Obiad: 460 kcal – Indyk z brązowym ryżem.
- Podwieczorek: 130 kcal – Melonowa przekąska.
- Kolacja: 270 kcal – Dorsz w warzywach.
- Śniadanie: 390 kcal – 3 tosty pełnoziarniste; pasta rybna: 50 g wędzonej makreli, 1/3 opakowania naturalnego twarożku, posiekany średni ogórek konserwowy, szczypiorek, 2 małe pomidory.
- II Śniadanie: 150 kcal – Małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru, 2 mandarynki, łyżka musli.
- Obiad: 430 kcal – Dietetyczna zupa pomidorowa.
- Podwieczorek: 140 kcal – Koktajl marchwiowo-brzoskwiniowy (duża marchewka, średnia brzoskwinia, 1/2 szklanki maślanki).
- Kolacja: 280 kcal – Sałatka z fetą i warzywami, kromka chleba pełnoziarnistego.
Dieta na piękne ciało - przepisy
- 70 g fileta z piersi kurczaka;
- 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki;
- średni ogórek;
- pomidor;
- łyżka otrębów pszennych;
- łyżka zarodków pszennych;
- ulubione przyprawy i zioła;
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru.
Kurczaka przyrządzić na grillu, pokroić. Dodać resztę składników, wymieszać.
- małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru;
- szklanka świeżych malin;
- 3 migdały;
- łyżeczka miodu.
Z podanych składników przygotowac koktajl.
- łodyga selera naciowego;
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej;
- plaster świeżego ananasa;
- łyżka rodzynek;
- 2 łyżki otrębów pszennych;
- 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru.
Składniki pokroić, dodać otręby, zalać jogutrem i wymieszać.
- szklanka mleka 2%;
- 3 łyżki musli;
- 2 orzechy włoskie;
- 2 suszone morele;
- łyżka granulowanych otrębów ze śliwką.
Orzechy posiekać, morele pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- 2 plastry miąższu melona bez skórki;
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru;
- sok z cytryny;
- łyżeczka miodu.
Melona pokroić w kostkę i dodać pozostałe składniki.
- pomidor;
- 1/2 szklanki kiełków fasoli mung;
- średni ogórek;
- żółta papryka;
- łyżka nasion słonecznika;
- świeża bazylia;
- 1/2 małego jogurtu naturalnego bez cukru.
Warzywa pokroić, dodać słonecznik, posiekaną bazylię i zalać jogurtem.
- 2 plasterki sera feta light;
- pomidor;
- średni ogórek;
- pół papryki;
- 1/2 szklanki kiełków fasoli mung;
- łyżeczka oliwy;
- kilka kropli octu winnego;
- ulubione przyprawy.
Składniki pokroić i wymieszać z oliwą, ocem i przyprawami.
- 100 g fileta z piersi kurczaka;
- 2 garści fasolki szparagowej;
- 25 g suchego dzikiego ryżu;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- 2 ząbki czosnku;
- ulubione zioła i przyprawy.
Kurczaka natrzeć czosnkiem, oprószyć ziołami i przyprawami. Usmażyć na oliwie. Ryż i fasolkę ugotować.
- 3 plasterki szynki z indyka;
- czerwona papryka;
- 1/4 szklanki suchych nasion fasoli białej;
- 50 g brązowego ryżu;
- 2 łyżeczki pesto z bazylią;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/4 puszki pomidorów;
- zielenina;
- ulubione przyprawy.
- 100 g fileta z indyka;
- 1/2 puszki pomidorów;
- 300 g włoszczyzny;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- 2 szklanki lekkiego bulionu (może być z kostki warzywnej);
- 2 łyżki otrębów pszennych;
- zielenina;
- przyprawy;
- 50 g brązowego ryżu.
- 100 g fileta z indyka;
- 50 g dzikiego ryżu;
- czerwona papryka;
- mały bakłażan;
- cebula;
- 1/2 puszki pomidorów;
- łyżeczka oliwy;
- ząbek czosnku;
- zielenina;
- ulubione przyprawy.
- 120 g fileta z kurczaka;
- 50 g makaronu pełnoziarnistego;
- pęczek świeżego szpinaku;
- plaster sera pleśniowego;
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru;
- łyżeczka oliwy;
- ulubione przyprawy.
- 100 g udźca cielęcego;
- 50 g brązowego ryżu;
-
cebula;
-
czerwona papryka;
-
3 suszone śliwki;
- łyżka oliwy;
- ulubione przyprawy.
- 80 g fileta z dorsza;
- szklanka startej marchewki;
- pietruszka;
- plaster selera;
- cebula;
- 1/2 puszki pomidorów;
- 1/2 szklanki kiełków fasoli mung;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa);
- koncentrat pomidorowy.
- 100 g fileta z indyka;
- 50 g brązowego ryżu;
- duża papryka;
- mała cukinia;
- łyżeczka nasion słonecznika;
- łyżka oliwy;
- zielenina;
- ulubione przyprawy;
- szklanka soku pomidorowego.
Mięso pokrój, oprósz ulubionymi przyprawami i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj sok pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, duś do miękkości. Dodaj nasiona słonecznika i wszystko razem duś jeszcze 2-3 minuty. Podaj z ugotowanym ryżem.
- 50 g makaronu razowego;
- 100 g fileta z kurczaka;
- 1/2 puszki pomidorów;
- 1/2 brokuła;
- łyżka oliwy;
- łyżeczka pestek dyni;
- szczypiorek.
Komentarze
Brzmi smacznie ;) W sumie wiele posilkow pokrywa sie z tymi , ktore mam w swoim kateringu ze Zdrowego Smaku, są pyszne! Co prawda nie chcialoby mi sie samej tego szykowac, ale z pudelkami nie mam z tym problemu :)