Dieta jesienna, czyli co powinniśmy jadać jesienią
Proponowana dieta jesienna obfituje przede wszystkim w warzywa, owoce i ryby. Nie brakuje tu również potraw z drobiu i nabiału. Połączenie tych składników dostarcza potrzebnych w okresie jesiennym składników odżywczych w najlepszych proporcjach.
Ważne jest, aby dieta jesienna była bogata w zdrowe tłuszcze. Dominuje oliwa z oliwek. Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz bardzo wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych czyni z oliwy z oliwek idealny składnik prawidłowej diety. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w które obfituje oliwa z oliwek, powodują obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL), nie zmniejszając zawartości dobrego cholesterolu (HDL).
Dieta jesienna ma zadbać o twoją odporność, dlatego ważną rolę w diecie odgrywa czosnek. Spożywany regularnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i oddechowego. Na żołądek i wątrobę działa pobudzająco, zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego i żółci, co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii.
Dieta jesienna i jej zasady:
- Trwa: 10–21 dni.
- Odchudza: 1 kg przez 7 dni.
- Polecana: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.
- Niewskazana dla: młodzieży, osób ciężko chorych, kobiet w ciąży i matek karmiących.
- Szczególnie bogata w: witaminy A, C, E, B6 i B12 kwasy omega-3 i omega-6 oraz w potas, cynk i błonnik.
- Dzienna dawka kalorii: około 1200.
- Można ją powtarzać: co 2–3 miesiące.
Komentarze