Dodano: 2015-10-19

Dieta lekkostrawna – najlepszy sposób na wzmocnienie organizmu Ocena: 1.5/5 Ilość głosów: 4

Dieta lekkostrawna jest szczególnie polecana, gdy masz gorączkę, wrzody, stany zapalne żołądka, choroby wątroby i dróg żółciowych. Lekkostrawne menu wzmacnia organizm, ułatwia trawienie, poprawia pracę mózgu.

Dieta lekkostrawna

Największą zaletą diety lekkostrawnej jest fakt, że dostarcza ona do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany) oraz witamin i minerałów, jednocześnie nie obciążając układu trawiennego. Jej jadłospis opiera się głównie na zdrowych, nieprzetworzonych produktach.

Dieta lekkostrawna jest szczególnie polecana osobom mającym problemy z wrażliwym układem pokarmowym, gdyż nie obciąża organów wewnętrznych, a umożliwia wzmocnienie organizmu. Ten sposób żywienia ma na celu odciążenie organów wewnętrznych i powrót do zdrowia.

Zasady:

  • Jedz to 5–6 małych posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu;
  • Kolację zjedz nie później niż dwie godziny przed snem;
  • Unikaj potraw tłustych, smażonych na głębokim oleju, żywności wysoko przetworzonej;
  • Aby nadać posiłkom lekkostrawną formę, gotuj je na wodzie lub na parze.

Wybieraj:

  • wafle ryżowe, drobne kasze, ryż, drobne makarony;
  • jogurty, maślanki;
  • jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, omlety,
  • chude mięso (w małej ilości);
  • ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak, sandacz);
  • masło, oleje roślinne, oliwa;
  • gotowane warzywa: marchewka, buraki, dynia, kabaczek, młode: groszek i fasolka szparagowa i surowe: cykoria, sałata, pomidory bez skórki, starta marchewka z jabłkiem;
  • dojrzałe owoce bez skórki i pestek: jabłka, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze, banany;
  • miód i dżemy bez pestek;
  • kisiele i kompoty owocowe;
  • sól, cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, cynamon, słaba herbata, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, niegazowana woda mineralna.

Unikaj:

  • Produktów sprzyjających wzdęciom: kapusta, kalafior, brukselka, groch, soja, soczewica, grzyby, czosnek, cebula, pszenica, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, napoje gazowane, mocna kawa.

dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna - przykładowy jadłospis

mgr inż. Kalina Gogała – dietetyk www.dieta.pl

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

zz

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi