Dieta lekkostrawna
Największą zaletą diety lekkostrawnej jest fakt, że dostarcza ona do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany) oraz witamin i minerałów, jednocześnie nie obciążając układu trawiennego. Jej jadłospis opiera się głównie na zdrowych, nieprzetworzonych produktach.
Dieta lekkostrawna jest szczególnie polecana osobom mającym problemy z wrażliwym układem pokarmowym, gdyż nie obciąża organów wewnętrznych, a umożliwia wzmocnienie organizmu. Ten sposób żywienia ma na celu odciążenie organów wewnętrznych i powrót do zdrowia.
Zasady:
- Jedz to 5–6 małych posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu;
- Kolację zjedz nie później niż dwie godziny przed snem;
- Unikaj potraw tłustych, smażonych na głębokim oleju, żywności wysoko przetworzonej;
- Aby nadać posiłkom lekkostrawną formę, gotuj je na wodzie lub na parze.
Wybieraj:
- wafle ryżowe, drobne kasze, ryż, drobne makarony;
- jogurty, maślanki;
- jajka gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, omlety,
- chude mięso (w małej ilości);
- ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak, sandacz);
- masło, oleje roślinne, oliwa;
- gotowane warzywa: marchewka, buraki, dynia, kabaczek, młode: groszek i fasolka szparagowa i surowe: cykoria, sałata, pomidory bez skórki, starta marchewka z jabłkiem;
- dojrzałe owoce bez skórki i pestek: jabłka, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze, banany;
- miód i dżemy bez pestek;
- kisiele i kompoty owocowe;
- sól, cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, cynamon, słaba herbata, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, niegazowana woda mineralna.
Unikaj:
- Produktów sprzyjających wzdęciom: kapusta, kalafior, brukselka, groch, soja, soczewica, grzyby, czosnek, cebula, pszenica, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, napoje gazowane, mocna kawa.
Dieta lekkostrawna - przykładowy jadłospis
mgr inż. Kalina Gogała – dietetyk www.dieta.pl
Komentarze
zz