Dodano: 2016-10-06

Sprawdź, dlaczego warto jeść pomidory! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Pomidory to warzywa bardzo powszechne w naszym kraju. Często sięgamy po nie jako dodatek do kanapek, sałatek czy w postaci zup. Jakie wartości w sobie kryją i dlaczego są tak ważne w naszej diecie? Pomidory należą do warzyw obfitujących w korzystne substancje. Związki zawarte w pomidorach mogą chronić nas przed nowotworami, zakrzepami oraz chorobami skóry. Są również warzywami niskokalorycznymi, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań w diecie redukcyjnej.  

Jakie prozdrowotne substancje zawierają pomidory?

W pomidorach znajdziemy beta-karoten – barwnik, prowitamina witaminy A, który poprawia stan naszej skóry oraz wspomaga wzrok. Jest również pomocny w leczeniu trądziku oraz wspomaganiu odporności.

Kolejną substancją zawartą w pomidorach jest kwas chlorogenowy. Znajdziemy go najwięcej w świeżo zerwanych pomidorach. Jest on silnym przeciwutleniaczem oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Pomidory to także źródło luteiny i zeaksantyny – związków istotnych w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). Zawierają również sporo potasu oraz witaminę C.

Najistotniejszą substancją zawartą w pomidorach jest jednak likopen. Jest to barwnik, który posiada silne działanie przeciwutleniające. Zapobiega uszkodzeniom komórek, które prowadzą do chorób serca i nowotworów. Jedno z badań ukazało, iż mężczyźni którzy dostarczali sobie sporych ilości likopenu, zmniejszyli ryzyko zawału o połowę. Wiele badań podkreśla także duże znaczenie likopenu w profilaktyce nowotworu gruczołu krokowego. Ryzyko rozwoju raka prostaty w grupie osób, u których stężenie likopenu w surowicy krwi było na wysokim poziomie, okazało się o 45% niższe niż u osób o niskim stężeniu tego związku w surowicy. Nie zaobserwowano podobnych zależności dla innych barwników, co świadczy o wysokiej skuteczności działania likopenu.

pomidory

Warto pamiętać o tym, iż poziom likopenu jest znacznie wyższy w produktach poddanych obróbce termicznej, dlatego warto sięgnąć po domowej roboty sosy pomidorowe, zupy, przeciery oraz ketchup.

Pomidory w diecie

Sposoby, aby częściej spożywać pomidory i dostarczać swojemu organizmowi sporych ilości likopenu:

  • Sporządź sos do makaronowej sałatki: połącz koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz posiekane zioła: bazylię i natkę pietruszki;
  • Posmaruj pieczywo domowym koncentratem pomidorowym, skrop oliwą z czosnkiem i zapiecz. Na wierzchu możesz ułożyć świeże pomidory;
  • Przyrządź sos pomidorowy na bazie pomidorów, czosnku, cebuli i oliwy z oliwek;
  • Przygotuj oryginalny dżem z pomidorów. Wystarczy ugotować świeże pomidory z cukrem, cynamonem i skórką pomarańczową.

Zupa ze świeżych pomidorów

Warto również przyrządzić zupę ze świeżych pomidorów. Można ją przygotować w następujący sposób:

Składniki dla 2 osób:
700 ml bulionu warzywnego,
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
6 pomidorów,
1 cebula,
ząbek czosnku,
sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku.

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek pokroić, wrzucić na do rozgrzaną w garnku oliwę i zeszklić.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3. Pokrojone pomidory oraz pozostały z nich sok dodać do garnka z cebulą i czosnkiem, podgrzewać kilka minut.
4. Dodać do garnka z pomidorami gorący bulion warzywny, zagotować i podgrzewać na małym ogniu 15 minut.
5. Zupę doprawić solą, pieprzem i ziołami, a następnie zmiksować w blenderze.

Gotową zupę można zabielić jogurtem naturalnym i podawać z makaronem pełnoziarnistym.

mgr Jadwiga Żak, dietetyk

Bibliografia
Belter A., Giel-Pietraszuk M., Oziewicz S., Likopen – występowanie, właściwości oraz potencjalne zastosowanie, „Postępy biochemii” 2011, 4, 372–380.
Grajek W., Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2004, 1(38), 3–11.
Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw, Warszawa 2010.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Pomidory w kawałkach uwielbiam, te z primo gusto są pyszniutkie, słodkie, bardzo aromatyczne, kolor taki prawdziwy no i pachną :) Dodaję często do jajek sadzonych czyli tzw. shakshouka .... mega pyszne to jest.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi