Dodano: 2016-11-17

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności zimą Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Mamy już zaawansowaną jesień, jeszcze tylko kilka tygodni i będziemy mieć zimę. Jak przygotować się na ten trudny okres dla naszego zdrowia? Jak wzmocnić naszą odporność?

Domowe sposoby na odporność

Za pomocą domowych produktów możemy stworzyć naturalny środek, który usprawni naszą odporność do tego stopnia, że uda nam się przetrwać całą zimę bez przeziębienia. O czym trzeba pamiętać?

1. Przede wszystkim w tym czasie trzeba pić różnego rodzaju oleje, które są bogate w kwasy omega 3, 6 oraz 9. To właśnie one w głównej mierze odpowiadają za silny układ odpornościowy. Ponadto oleje bogate są w kwasy omega poprawiające funkcjonowanie mózgu (poprawiają koncentrację i ułatwiają zapamiętywanie). Osobiście polecam olej lniany, który ma odpowiednie proporcje między kwasami omega.

2. W naszym jesienno-zimowym menu powinien znaleźć się również syrop z buraków. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Taki syrop nie tylko podnosi odporność, ale również przyczynia się do zwalczania obecnych w naszym organizmie wirusów. Co ciekawe, buraki sprawdzają się pomocniczo przy leczeniu grypy, a nawet chorób zakaźnych. Ponadto syrop z buraków jest dobrą metodą na uciążliwy kaszel.

Wykonanie syropu: Zetrzeć dwa średniej wielkości buraki na tarce, następnie przełożyć powstałe wiórka do słoika. Dodać 6 łyżek dowolnego rodzaju miodu. Zakręcić słoik i umieścić w garnku z ciepłą wodą (około 70 stopni). Po kilku minutach powinien pojawić się syrop. Zaleca się spożywać jedną łyżkę syropu dziennie.

3. Nie zapomnij również o odpowiednich witaminach i minerałach. Do najważniejszych należy witamina A, C, E oraz cynk. Wszystkie te składniki możesz znaleźć w czerwonej papryce, szpinaku, marchwi i brokułach.

4. Ubieraj się ciepło, ale tak, by nie było ci za gorąco.

5. Pamiętaj o prawidłowym śnie. Krótki sen poniżej 6 godzin powoduje nie tylko obniżoną odporność, ale również utratę zdolności regeneracji. W wyniku regularnego niewysypiania się możemy zaobserwować częste przeziębienia, bóle głowy, osłabienie, senność, a nawet depresję.

6. Postaraj się zrezygnować ze wszelkich używek, np. alkohol i wyroby tytoniowe.

7. Dbaj o odpowiednią ilość wysiłku fizycznego. Staraj się każdego dnia wychodzić na krótkie spacery.

Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Powinniśmy tak dobrać dietę, aby dostarczyć do organizmu najważniejsze witaminy: A, B6, C, E, PP.

Warto również zadbać o odpowiednie minerały: żelazo, magnez, cynk.

Wszystkie powyższe witaminy i minerały możemy w prosty sposób uzupełniać każdego dnia. Aby to wykonać, należy tak zbudować dietę, aby każdego dnia spożywać przynajmniej 8 następujących produktów: jaja, kapusta, nerki, dzika róża, szpinak, brukselka, awokado, ryby, buraki, orzechy, pietruszka, kakao.

dieta wzmacniająca odporność

Co robić, gdy odpowiednia dieta nie pomaga?

W takim przypadku powinniśmy sięgnąć po silne środki na odporność. Najpierw możemy zacząć od tych naturalnych. Do najbardziej skutecznych należy beta-glukan, który obowiązkowo musi być podawany regularnie, ponieważ jego czynna aktywność w organizmie wynosi 72 godziny.

Nawet FDA, czyli amerykańska agencja żywności i leków, wydała specjalne oświadczenie w 2002 roku, iż beta-glukan w połączeniu z włóknem pokarmowym przynosi świetne efekty w stymulacji ludzkiego układu odpornościowego. Beta-glukan możemy dostarczać do organizmu za pomocą specjalnego suplementu lub odpowiedniej diety.

Jeśli wybierzemy odpowiednią dietę, to musimy pamiętać o codziennym spożywaniu następującej mieszanki: 2/3 szklanki płatków owsianych (pozbawionych glutenu), ½ szklanki kaszy owsianej oraz 1/3 szklanki otrębów pszennych. Podana porcja spełnia dzienne zapotrzebowanie na beta-glukan.

Artur Topolski  (Specjalista żywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane