Domowe sposoby na odporność
Za pomocą domowych produktów możemy stworzyć naturalny środek, który usprawni naszą odporność do tego stopnia, że uda nam się przetrwać całą zimę bez przeziębienia. O czym trzeba pamiętać?
1. Przede wszystkim w tym czasie trzeba pić różnego rodzaju oleje, które są bogate w kwasy omega 3, 6 oraz 9. To właśnie one w głównej mierze odpowiadają za silny układ odpornościowy. Ponadto oleje bogate są w kwasy omega poprawiające funkcjonowanie mózgu (poprawiają koncentrację i ułatwiają zapamiętywanie). Osobiście polecam olej lniany, który ma odpowiednie proporcje między kwasami omega.
2. W naszym jesienno-zimowym menu powinien znaleźć się również syrop z buraków. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Taki syrop nie tylko podnosi odporność, ale również przyczynia się do zwalczania obecnych w naszym organizmie wirusów. Co ciekawe, buraki sprawdzają się pomocniczo przy leczeniu grypy, a nawet chorób zakaźnych. Ponadto syrop z buraków jest dobrą metodą na uciążliwy kaszel.
Wykonanie syropu: Zetrzeć dwa średniej wielkości buraki na tarce, następnie przełożyć powstałe wiórka do słoika. Dodać 6 łyżek dowolnego rodzaju miodu. Zakręcić słoik i umieścić w garnku z ciepłą wodą (około 70 stopni). Po kilku minutach powinien pojawić się syrop. Zaleca się spożywać jedną łyżkę syropu dziennie.
3. Nie zapomnij również o odpowiednich witaminach i minerałach. Do najważniejszych należy witamina A, C, E oraz cynk. Wszystkie te składniki możesz znaleźć w czerwonej papryce, szpinaku, marchwi i brokułach.
4. Ubieraj się ciepło, ale tak, by nie było ci za gorąco.
5. Pamiętaj o prawidłowym śnie. Krótki sen poniżej 6 godzin powoduje nie tylko obniżoną odporność, ale również utratę zdolności regeneracji. W wyniku regularnego niewysypiania się możemy zaobserwować częste przeziębienia, bóle głowy, osłabienie, senność, a nawet depresję.
6. Postaraj się zrezygnować ze wszelkich używek, np. alkohol i wyroby tytoniowe.
7. Dbaj o odpowiednią ilość wysiłku fizycznego. Staraj się każdego dnia wychodzić na krótkie spacery.
Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Powinniśmy tak dobrać dietę, aby dostarczyć do organizmu najważniejsze witaminy: A, B6, C, E, PP.
Warto również zadbać o odpowiednie minerały: żelazo, magnez, cynk.
Wszystkie powyższe witaminy i minerały możemy w prosty sposób uzupełniać każdego dnia. Aby to wykonać, należy tak zbudować dietę, aby każdego dnia spożywać przynajmniej 8 następujących produktów: jaja, kapusta, nerki, dzika róża, szpinak, brukselka, awokado, ryby, buraki, orzechy, pietruszka, kakao.
Co robić, gdy odpowiednia dieta nie pomaga?
W takim przypadku powinniśmy sięgnąć po silne środki na odporność. Najpierw możemy zacząć od tych naturalnych. Do najbardziej skutecznych należy beta-glukan, który obowiązkowo musi być podawany regularnie, ponieważ jego czynna aktywność w organizmie wynosi 72 godziny.
Nawet FDA, czyli amerykańska agencja żywności i leków, wydała specjalne oświadczenie w 2002 roku, iż beta-glukan w połączeniu z włóknem pokarmowym przynosi świetne efekty w stymulacji ludzkiego układu odpornościowego. Beta-glukan możemy dostarczać do organizmu za pomocą specjalnego suplementu lub odpowiedniej diety.
Jeśli wybierzemy odpowiednią dietę, to musimy pamiętać o codziennym spożywaniu następującej mieszanki: 2/3 szklanki płatków owsianych (pozbawionych glutenu), ½ szklanki kaszy owsianej oraz 1/3 szklanki otrębów pszennych. Podana porcja spełnia dzienne zapotrzebowanie na beta-glukan.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze