Jagody goji – charakterystyka
Jagody goji to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Tak naprawdę nazywane są kolcowojem chińskim lub pospolitym – jagody goji to tylko nazwa handlowa. Owoce pochodzą z Azji – głównie z Chin, Mongolii, Korei, Japonii oraz Tajwanu. Ze względu na czystość powietrza oraz brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych za najzdrowsze uznawane są jagody rosnące w dolinach tybetańskich oraz Himalajach.
Owoce goji można spotkać również w klimacie tropikalnym, np. w Tajlandii. Rosną na mocno rozgałęzionych krzewach osiągających wysokość około 1 m. Ich łodygi pokryte są kolcami, liście mają owalny kształt, natomiast kwiaty wyrastają pojedynczo lub podwójnie na szypułkach. Owoce jagód goji mają kolor czerwony, są podłużne i osiągają długość około 1 cm. W celach handlowych najczęściej wykorzystuje się suszone jagody goji.
Składniki odżywcze zawarte w jagodach goji
W 100 g świeżych jagód znajduje się około 357 kcal, 14,3 g białka, 75 g węglowodanów, 2 g tłuszczów oraz 10,7 błonnika. Są one doskonałym źródłem białka, a jednocześnie zawierają śladowe ilości tłuszczów.
Dzięki zawartości wielu korzystnych składników odżywczych jagody goji tysiące lat temu znalazły swoje zastosowanie w medycynie chińskiej. Zawierają między innymi:
– wapń – 143 mg;
– żelazo – 9,19 mg;
– potas – 1114 mg;
– sód – 268 mg;
– fosfor;
– miedź;
– selen;
– cynk;
– witaminę C – 61,2 mg;
– witaminę A – 35714 UI;
– witaminy z grupy B;
– witaminę E.
Jagody goji są również bardzo dobrym źródłem karotenoidów oraz flawonoidów, jednak za najcenniejszy ich składnik uważa się tzw. kompleks polisacharydowy LBP, który wykazuje silne działanie prozdrowotne. Dzięki zawartości tych wszystkich składników owoce te zaliczane są do tzw. superfoods – produktów pochodzenia roślinnego, które posiadają udowodniony korzystny wpływ na zdrowie.
Co ciekawe, jagody goji zawierają od 2 do 4 razy więcej antyoksydantów niż czarne jagody. Niestety istnieją duże rozbieżności co do dokładnej zawartości składników mineralnych oraz witamin w owocach goji.
Jagody goji – właściwości i działanie
W tradycyjnej medycynie chińskiej owoce goji stosowane są jako remedium na wiele schorzeń – choroby serca, płuc, a także jako lek pobudzający, zwiększający wydolność oraz poprawiający wzrok.
Niewątpliwie jagody goji wykazują wiele korzyści zdrowotnych, między innymi:
- dzięki dużej zawartości białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych hamują rozwój nowotworów;
- wykazują również działanie hipoglikemiczne, dzięki czemu ich spożywanie jest polecane osobom cierpiącym na cukrzycę typu I oraz II;
- dzięki zawartości kwasów omega-3 wspomagają wytwarzanie hormonów, prawidłową pracę mózgu oraz układu nerwowego;
- udowodniono również, że spożywanie jagód goji usprawnia funkcje seksualne oraz może okazać się pomocne w leczeniu niepłodności;
- nie bez powodu jagody goji stosowane są w medycynie chińskiej w celu poprawienia wzroku. Udowodniono, że dzięki zawartości karotenoidów oraz luteiny posiadają właściwości chroniące siatkówkę oka przed uszkodzeniami;
- spożywanie jagód goji może również przyczynić się do zmniejszenia stężenia trójglicerydów we krwi, „złego” cholesterolu LDL oraz zwiększenia poziomu korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL;
- dzięki wcześniej wspomnianemu rozpuszczalnemu w wodzie kompleksowi polisacharydów jagody goji stymulują układ immunologiczny oraz posiadają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych. Udowodniono, że kompleks LBP skutecznie hamuje wzrost nowotworowych komórek żołądka, okrężnicy, płuc, gruczołu krokowego oraz piersi;
- dzięki poprawie odporności i zawartości witaminy C pomagają również w walce z infekcjami;
- ze względu na swoje udowodnione działanie detoksykujące w medycynie chińskiej jagody goji używane są również w leczeniu chorób wątroby;
- dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C oraz antyoksydantów jagody goji pomagają w walce ze starzeniem się organizmu, a także poprawiają ogólny stan włosów, skóry oraz paznokci. Właśnie dlatego coraz częściej są nazywane „owocami długowieczności”;
- beta-sisterol zawarty w jagodach goji posiada również działanie przeciwzapalne;
- dzięki zawartości betainy odgrywającej rolę w zapobieganiu chorobom serca oraz bardzo dużej zawartości witaminy C pomagają również w walce z nadciśnieniem tętniczym krwi;
- dzięki prawidłowemu stosunkowi makroelementów jagody goji są polecane również osobom, które chcą stracić kilka zbędnych kilogramów.
Z czym jeść jagody goji?
Suszone jagody goji mają smak bardzo zbliżony do suszonych owoców żurawiny – są jednak mniej słodkie i bardziej kwaśne z lekko pikantnym posmakiem. Podobnie jak rodzynki czy żurawinę stosuje się je jako dodatek do deserów, musli, zup owocowych, jogurtów czy koktajli. W krajach azjatyckich suszone jagody goji stosowane są również jako dodatek do ryżu, zup, mięs oraz warzyw. Z gotowanych owoców można także przyrządzić herbatę, soki, nalewki i wina. Dzięki wpływowi na redukcję masy ciała oraz ogólną poprawę stanu włosów, skóry oraz paznokci jagody goji bardzo często stanowią również składnik suplementów diety.
Przeciwwskazania do spożywania jagód goji
Niestety istnieją również przeciwwskazania do spożywania jagód goji. Zaleca się, aby nie przekraczać dziennej dawki, tj. 5–10 g suszonych owoców. Nie poleca się również ich stosowania przez osoby, które stale przyjmują leki – istnieje możliwość wystąpienia skutków obocznych. Osoby takie przed rozpoczęciem regularnego spożywania jagód powinny skontaktować się z lekarzem w celu wykluczenia wszelkich możliwych komplikacji.
Szczególną uwagę powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Spożywania jagód goji nie jest zalecane również kobietom ciężarnym, karmiącym piersią oraz dzieciom. Nie bez znaczenia jest również fakt, że na sklepowych półkach dostępne są tylko suszone owoce. Nie należy bowiem spożywać świeżych jagód goji, ponieważ mogą okazać się niedojrzałe, a tym samym doprowadzić do zatrucia i wystąpienia objawów takich jak wymioty, biegunka, bóle brzucha oraz odwodnienie. Zaburzeniom może ulec również funkcjonowanie układu nerwowego.
Sabina Bachleda-Szeliga
Dietetyk kliniczny
Bibliografia
jagodygoji.info.pl (19.10.2017).
Jagody Goji (Goji Berries), http://super-jedzenie.pl/11/goji-berries/ (19.10.2017).
Majewska M., Jagody goji – działanie i właściwości odżywcze, poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/jagody-goji-dzialanie-i-wlasciwosci-odzywcze_37004.html (19.10.2017).
USDA Branded Food Products Database, ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/48125?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=goji+berries&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing (19.10.2017).
Jagody Goji – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, pozostałe informacje, portal.abczdrowie.pl/niezwykle-wlasciwosci-jagod-goji (19.10.2017).
Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum)jako element fitoterapii – przegląd literatury, „Postępy fitoterapii” 2014, 4, 247–251.
Komentarze