Jakie objawy daje chory żołądek?
- niestrawność;
- ból żołądka w nocy;
- uczucie pełności (w nadbrzuszu lub okolicach).
Jeśli powyższe objawy utrzymują się długo, to warto udać się do lekarza w celu szerszej diagnozy, bowiem może okazać się, iż nasz żołądek jest w niebezpieczeństwie. Ponadto warto pamiętać, iż powyższe objawy mogą również występować przy innych chorobach czy zaburzeniach.
Jak dbać o żołądek, aby uchronić go przed chorobami w przyszłości?
Średni czas trawienia pokarmu przez żołądek wynosi od 12 do 24 godzin. Dlatego też pierwszą zasadą zdrowego żołądka jest nieobjadanie się przed snem. Ogólnie zaleca się nie jeść na 2–3 godziny przed snem.
Żołądek narażany jest na uszkodzenia w wyniku długotrwałego stosowania leków przeciwbólowych oraz ich przedawkowania. Leki tego typu są łatwo dostępne, a według statystyk Polacy ich nadużywają. Przedawkowanie leków przeciwbólowych powoduje uszkodzenie warstwy ochronnej żołądka, dlatego zaleca się ich unikać. Do kolejnych, bardzo ważnych zasad utrzymania zdrowego żołądka należą: jedzenie małych dań, ale w regularnych odstępach - zaleca się spożywanie od 4 do 5 małych porcji dziennie, ponadto powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dobór produktów do naszych dań, należy ograniczać spożycie tłuszczów zwierzęcych oraz trans. Kolejnymi produktami, których żołądek nie lubi są papierosy oraz alkohol.
Co ciekawe, chore zęby również przyczyniają się do problemów z żołądkiem. Dzieje się tak, ponieważ ubytki w zębach mogą powodować magazynowanie się pokarmu, który później trafia do żołądka wraz z bakteriami. Kolejnym, bardzo istotnym elementem, który szkodzi żołądkowi, jest stres. Nie od dziś wiadomo, iż stres jest naszym wrogiem. Nie tylko obniża odporność, ale powoduje wiele innych problemów ze zdrowiem, w tym również z żołądkiem.
Pozostałe produkty, których warto unikać, aby nie narazić żołądka na obciążenie:
- piwo (alkohol);
- kofeina;
- potrawy z grilla;
- potrawy bogate w skrobię, np. frytki.
Czym wspomóc pracę i funkcjonowanie żołądka?
U siebie w domu możemy znaleźć wiele różnych produktów, które wspierają żołądek i jego odpowiednią pracę oraz minimalizują ryzyko powstania chorób z nim związanych. Do najskuteczniejszych należy czosnek i szczypiorek. Charakteryzują się one dużą zawartością kwercetynów/flawonoidów, które wykazują właściwości ochronne dla żołądka, a ponadto zwiększają aktywność trawienną. Podobne właściwości posiadają również przyprawy, takie jak: rumianek, imbir, siemię lniane i mięta. Świetnie sprawują się przy zaburzeniu trawienia oraz innych dolegliwościach związanych z żołądkiem.
Ponadto osoby, które odczuwają dolegliwości ze strony żołądka oraz jelit, mogą zacząć stosować błonnik i probiotyk. Takie połączenie nie tylko sprawi, iż będziemy mniej jeść, ale również wesprze trawienie oraz uzupełni korzystne bakterie flory jelitowej.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze
trawienie i dobre funkcjonowanie jelit to podstawa. bez tego ani nie będzie się człowiek dobrze czuł, ani nie będzie dobrej sylwetki, ani zdrowia. dlatego ja najpierw wzbogaciłam moją dietę o więcej warzyw i owoców. do tego dołożyłam jeszcze suplementację, czyli kapsułki Debutir. dzięki nim jelita działają jak w zegarku i nie mam problemów z ich pracą. to wszystko powoduje, że trawienie nie stanowi już dla mnie problemu.