Dodano: 2017-10-26

Kasza jaglana – przepisy na pyszne dania Ocena: 5/5 Ilość głosów: 5

Chociaż jeszcze kilkanaście lat temu mało kto wiedział o jej istnieniu, dziś kasza jaglana jest absolutnym hitem. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i uniwersalnemu zastosowaniu zyskała wielu sympatyków. Można z powodzeniem wykorzystywać ją do przygotowania deserów, sałatek, zapiekanek oraz wielu innych dań wytrawnych. Kiedyś była głównym składnikiem diety dla bezglutenowców, dzisiaj jest niekwestionowaną ulubienicą wszystkich osób, które cenią zdrową żywność. Jakimi właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi charakteryzuje się tzw. jaglanka? Jak możemy przygotować z niej pożywne i smaczne dania?

Kasza jaglana – wartości odżywcze i zdrowotne

Kaszę jaglaną produkuje się z łuskanego ziarna prosa rośliny jednorocznej naturalnie występującej na terenach Azji, południowej Afryki i Australii. Największe plantacje prosa znajdują się jednak w Chinach i Japonii, gdzie jego spożycie jest największe na całym świecie. Nazwa kasza jaglana wywodzi się z prasłowiańskiego słowa „jagła”, oznaczającego proso.

Kasza jaglana jest dobrym źródłem energii, dlatego z powodzeniem wykorzystuje się ją jako zamiennik produktów skrobiowych i pełnoziarnistych, takich jak ziemniaki, ryże, makarony. Wartość odżywcza w 100 g suchej kaszy jaglanej wynosi 378 kcal. Warto jednak pamiętać, że podczas gotowania kasza zwiększa czterokrotnie swoją masę na skutek wchłanianej przez siebie wody. Ze 100 g suchego produktu uzyskujemy zazwyczaj ok. 350–420 g ugotowanej kaszy jaglanej. Warto zwrócić również uwagę na wysoką zawartość białka w ziarnach prosa, w 100 g suchego produktu znajduje się ponad 11 g białka. W porównaniu z innymi roślinami zbożowymi kasza jaglana oprócz wysokiej zawartości białka ma niską zawartość tłuszczów – 4,2 g/100 g, a także 8,5 g błonnika pokarmowego.

Kasza jaglana zawiera również znaczne ilości makro- i mikroelementów. Na uwagę zasługują tutaj szczególnie fosfor, magnez, żelazo miedź, mangan, krzem i cynk. Jeśli chodzi o witaminy, w kaszy jaglanej występują dość znaczące ilości witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna i foliany).

Smak kaszy jaglanej jest delikatny i mączny. Zwykle brak wyrazistego smaku uważany jest za wadę produktów spożywczych. W tym wypadku jednak jest zaletą. Kasza jaglana jest bowiem idealnym składnikiem deserów, ciast, koktajli, a także dań wytrawnych, zapiekanek i sałatek. Przygotowane przepisy pomogą każdemu odkryć to, co najlepsze w kaszy jaglanej, oswoić się z jej smakiem, a także wprowadzić ją na stałe do swoich jadłospisów.

Kasza jaglana – hit

Kasza jaglana – przepisy na słodko

Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wszechstronne zastosowanie ma kasza jaglana. Z powodzeniem odnajduje się jako węglowodanowa baza koktajli i smoothies, może stanowić zamiennik mąki w produkcji ciast i ciasteczek, może być podstawą do przyrządzania tzw. jaglanek oraz głównym składnikiem budyniu jaglanego. Jej właściwości sprawiają, że pasuje prawie do wszystkiego. Oto kilka przepisów, które możecie wykorzystać w swojej kuchni, aby przekonać się, że kasza jaglana to absolutny hit!

Czekoladowy budyń jaglany z wiśniami

Ten deser jest delikatny i nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Budyń można jeść na śniadanie i jako słodki dodatek do kawy.

Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki (2 porcje):
– 250 g ugotowanej kaszy jaglanej,
– 2 łyżki kakao 16%,
– 50 g czekolady gorzkiej,
– 200 ml mleka kokosowego,
– 1 łyżka miodu,
– 100 g drylowanych wiśni w zalewie,
– 2 łyżki płatków migdałowych.

Sposób przygotowania
Na początku należy ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić. Przesypać do rondelka, dodać kakao, miód, czekoladę i mleko kokosowe. Delikatnie podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Ściągnąć z ognia. Składniki zmiksować na gładką masę blenderem. Przełożyć do miseczki. Odlać sok z wiśni i i przyozdobić nimi budyń, posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Jaglane kokosanki

Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Jego ogromną zaletą jest to, że pyszne, chrupiące ciastka otrzymujemy bez użycia cukru, mąki oraz tłuszczu. Jest to więc naprawdę dietetyczny deser, który możemy zabrać ze sobą do pracy i na spotkania przy kawie z przyjaciółmi.

Składniki (10 ciastek średniej wielkości):
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
– 100 g wiórek kokosowych,
– 50 g zmielonych orzechów laskowych,
– 2 dojrzałe banany,
– 2 jaja.

Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wiórki, ugotowaną kaszę jaglaną oraz zmielone orzechy laskowe. Wbijamy jaja. Wyrabiamy ręcznie masę do momentu połączenia się wszystkich składników. Z otrzymanej masy formujemy kulki średniej wielkości, które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Blaszkę z przygotowanymi ciastkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.

Kasza jaglana – przepisy wytrawne

 

Jaglana zapiekanka z warzywami

Jaglana zapiekanka z warzywami jest idealną propozycją na obiad. Można dodawać do niej dowolne sezonowe warzywa, zawsze smakuje świetnie. Jest prosta w wykonaniu, a jej przygotowanie zajmuje niecałą godzinę.

Składniki (2 porcje):
– 250 g ugotowanej kaszy jaglanej,
– 1 mała cukinia,
– 1 czerwona papryka,
– 1 cebula dymka,
– 500 ml bulionu,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– 1 puszka pomidorów krojonych,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,
– 50 g startego sera żółtego, np. cheddar.

Do naczynia żaroodpornego wsypać kaszę. Warzywa umyć, obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów krojonych. Dokładnie wymieszać wszystko z kaszą jaglaną i świeżą natką pietruszki. Zalać bulionem i posypać startym serem cheddar. Całość włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Jest to pozycja dla wielbicieli fioletowego warzywa. Wyrazisty smak bakłażana podkreślony przez aromatyczny farsz z kaszy jaglanej i pomidorów zrobi duże wrażenie. Nie tylko dobrze wygląda na talerzu, ale również wyśmienicie smakuje.

Składniki (2 porcje):
– 1 bakłażan,
– 100 g ugotowanej kaszy jaglanej,
– 10 sztuk pomidorów suszonych,
– kilkanaście listków świeżej bazylii,
– ½ kulki sera mozzarella,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 cebula dymka,
– oliwa z oliwek,
– pieprz,
– sól,
– oregano.

Bakłażan myjemy, kroimy na pół. Wydrążamy z niego pestki, a otwór po nich delikatnie powiększamy. Na rozgrzaną patelnię, polaną delikatnie oliwą z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę dymkę i czosnek, czekamy, aż się zeszkli. Całość podsmażamy, następnie dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy przez ok. 10 minut, dodajemy przyprawy takie jak sól, pieprz, listki bazylii i oregano. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną i posiekanymi suszonymi pomidorami. Otrzymanym farszem wypełniamy bakłażany. Posypujemy startym serem mozzarella. Bakłażany wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Kasza jaglana – kolorowa sałatka

Kasze nie są najbardziej popularnym składnikiem sałatek. Jednak kasza jaglana spełnia się w tej roli naprawdę wybitnie. Sypka, lekkostrawna i niezwykle sycąca.

Sałatka jaglana z awokado i kurczakiem

Składniki (4 porcje):
– 300 g ugotowanej kaszy jaglanej,
– 1 duża pierś z kurczaka,
– 4 ogórki gruntowe,
– 1 awokado,
– 1 ząbek czosnku,
– pęczek kopru ogrodowego,
– 4 łyżki jogurtu naturalnego,
– sok z jednej limonki,
– 1 łyżka majonezu,
– 1 łyżka oliwy z oliwek.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, dodać pieprzu i usmażyć na oliwie z oliwek. Ogórki obrać, pokroić w kostkę. To samo zrobić z awokado. Wymieszać składniki z kaszą jaglaną, dodać posiekany koperek. Wymieszać z majonezem, jogurtem i sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem, odłożyć do lodówki. Sałatkę podawać na zimno.

Spróbujcie kaszy jaglanej w różnych odsłonach. Z pewnością polubicie jej smak i przekonacie się, że pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

Klaudia Niemira
Dietetyk kliniczny, specjalista ds. żywienia

Bibliografia
Kunachowicz H., Stoś K., Iwanow K., Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności, Warszawa 2016, 1–10.
Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E., Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2016, 65(1), 127–140.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane