Dodano: 2016-12-02

Pestka awokado – zdrowotna skarbnica Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Wyrzuciłeś pestkę awokado? Źle zrobiłeś, należy ją zjeść! Mało kto wie, że w pestkach znajduje się najwięcej zdrowotnych substancji. Z artykułu dowiesz się, jak pestka awokado wpływa na twoje zdrowie, a także jak ją prawidłowo pozyskać.

pestka awokado

Zdrowie z pestkach

Kto z was spożywa pestki, które znajdują się w owocach? Zapewne bardzo mało osób postępuje w ten sposób. Przeważnie pestki omijane są szerokim łukiem, nie lubimy gorzkiego smaku, a ich wygląd nas odstrasza. Nie zdajemy sobie sprawy, iż to właśnie w pestkach znajduje się najwięcej minerałów i witamin. Nie należy ich wypluwać ani wyrzucać do kosza. Pestkę powinniśmy w odpowiedni sposób skonsumować, tak samo jest z pestką awokado

Pestka awokado pomaga na liczne problemy zdrowotne. Dlatego też warto poświęcić swój czas, by wydobyć z awokado to, co najlepsze. Badania naukowe dowodzą, iż awokado to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie te składniki powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Lista leczniczych właściwości jest bardzo długa.

Oto 7 korzyści zdrowotnych, które niesie pestka awokado

1. Wzmacnia system immunologiczny
Trudno sobie to wyobrazić, ale pestka z awokado zawiera znacznie większą dawkę przeciwutleniaczy niż niejedno warzywo. Badanie naukowe z 2003 roku wykonane przez Narodowy Uniwersytet w Singapurze wykazało, iż pestka awokado zawiera dwukrotnie większą dawkę antyoksydantów niż pozostała część owocu. Popularna gazeta "Journal of Agricultural and Food Chemistry" ogłosiła, iż za pomocą pestki można konserwować/zabezpieczać żywność. Dzięki tak dużej zawartości przeciwutleniaczy pestka znakomicie poprawia układ odpornościowy oraz wzmaga naturalne mechanizmy obronne organizmu.

2. Skutecznie radzi sobie z infekcjami
Pestka nie tylko potrafi poprawić naszą odporność, ale również znakomicie radzi sobie ze zwalczaniem infekcji, które już nabyliśmy. W stanach przeziębienia warto sięgnąć doraźnie po awokado.

3. Ma działanie antybakteryjnie oraz antywirusowe
Jeśli twój organizm został zaatakowany przez stado bakterii lub wirusów, to również warto sięgnąć po dobroczynne właściwości pestki. Potrafi ona nie tylko uporać się z infekcjami, ale również sprawnie neutralizuje zagrożenie, które powstało w wyniku nagromadzania się bakterii oraz wirusów.

4. Poprawia wzrok
Pestka jest bogatym źródłem luteiny. Jest to podstawowy składnik, który przyczynia się do poprawy ostrości widzenia. Osoby, które mają problemy ze wzrokiem powinny spożywać awokado wraz z pestką.

5. Stanowi źródło witamin oraz minerałów
Pestka nie zawiera wyłącznie przeciwutleniaczy, jest bogatym zasobem minerałów oraz witamin, do których należą: magnez, potas, witamina C. Dzięki tym czynnikom, pestka zmniejsza ryzyko zapadania w liczne choroby serca.

6. Zawiera duże ilości  kwasu foliowego
Pestka zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego. Jest on szczególnie zalecany przed oraz w czasie ciąży.

7. Usprawnia trawienie
Pestka zawiera duże ilości błonnika, który znakomicie chroni układ pokarmowy, a także poprawia trawienie. W Ameryce Południowej pestki awokado stosowane są w leczeniu biegunek oraz problemów trawiennych. W tamtych częściach świata owoc ten uznawany jest za największe źródło błonnika, dlatego cieszy się tak wielką popularnością. Błonnik zawarty w pestce jest bardzo dobrze przyswajalny, ponieważ ma postać łatwo rozpuszczalnej substancji.

Jak wydobyć zawartość pestki?

Niestety, ale nie ma w sprzedaży gotowych pestek. Musimy sami się natrudzić, by ją zdobyć. Pierwszą czynnością, którą musimy wykonać, to przekrojenie awokado na pół. Dzięki temu powstaną nam dwie połówki, które obracamy w celu odklejenia się owocu od pestki. Tak wydobytą pestkę należy oczyścić z pozostałości, a następnie zostawić na słońcu na 3 dni w celu wysuszenia. Po tej czynności pestkę należy rozłupać za pomocą młotka lub bardzo wytrzymałego blendera. Jeśli wykonaliśmy tę czynność młotkiem, to musimy zmiksować powstałe fragmenty.

Pestka awokado ma działanie antynowotworowe? 

Na koniec zostawiłem pewną ciekawostkę. Pestka ma działanie antynowotworowe. W celu potwierdzenia tej tezy zostały wykonane badania na szczurach oraz myszach. Potwierdziły one tę tezę. Składniki, które znajdują się w pestce awokado, przyczyniają się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych u zwierząt. Badanie to zostało zamieszczone w "Encyclopedia of Common Natural Ingredients: Used in Food, Drugs, and Cosmetics". Według tego źródła, pestka awokado zawdzięcza właściwości antynowotworowe składnikowi o nazwie flawanol. Niestety badania na ludziach nie zostały wykonane, dlatego też ciężko stwierdzić, czy pestka ma takie same właściwości antynowotworowe u ludzi.


Artur Topolski (Specjalista żywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

a próbował Pan młotkiem, bo moje jak podeschną to ucieram na tarce i dalej suszę, a potem w ręcznym młynku lub moździerzu

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Nie podał Pan jak i ilość zjedzenia tej pestki :)

Robię tak samo. Jest prościej. Ale wszyscy piszą inaczej i zastanawiam się czy robię dobrze. Poza tym zastanawiam się jak potem przechowywać ususzone wiórki czy też proszek

Polecam tez-robie z bananem i jogurtem naturalnym da sie strawic,dobra rada dobrze zmiksowac

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

a ja traktuję pestki Thermomixem.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Drobna uwaga tetminologiczna: awokado jest jednonasienną jagodą, a więc to nie jest pestka, a nasienie (od kilku lat dopuszczalna jest forma l.p. nasiono).

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ja ją trę na tarce, już widzę wszędzie kawałki pestki po uderzeniu młotkiem. Czy Pan próbował to zrobić ? Starta na tarce jest łatwa w użyciu i odpowiednia w konsystencji.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A suszy ja Pani najpierw,czy zaraz po wyjęciu i oczyszczeniu trze na tarce i dopiero suszy? Może Pani szerzej opisać jak postępuje z tą pestka awokado?

Ludzie możecie trochę pomyśleć. ...rozłupać można was czystym worczku lnianym a później , normalnie zmielić...Zadajecie czasami pytania ja male dzieci ......wstyd Polacy.......

Robie to samo i miksuje wraz z 1-2 min. zagotowanym jarmuzem, cebula, czosnkiem, tarta marchewka, jogurtem naturalnym, kurkuma, imbirem, olejem kokosowym, ostra papryka , pieprzem i sola.

Na dzień następny trę na tarce i suszę na talerzu, po 2-3 tygodniach też można ,łatwiej obrać ze skórki, ale ja ścieram wszystko.

Też trę na tarce rewelacja.

badania na ludziach?!? a ludzie to niby nie zwierzeta?!!!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

W tekście chodziło o wyróżnienie dokładnych obiektów w przeprowadzonych badaniach.

Pytanue tylko czy te u nas dostępne w marketach rzeczywiście będą zdrowe. Pestki jabłek z produkcji masowej= pryskanych nie są wskazane do spożycia z uwahi na to iż do nasion przechodzi ich najwięcej. Przypuszczam że tu może być analogicznie?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

próbowałam ale to strasznie gorzkie,jak to jeść

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

"Składniki, które znajdują się w pestce awokado, przyczyniają się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych u zwierząt." - to prawda, ale należy zauważyć że te badania były robione na ekstraktach z pestki a nie na całych pestkach. Tak więc nie do końca wiadomo jaki wpływ ma spożywanie całych pestek, które zawierają również substancje niejadalne

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

śmieszy mnie informacja jak to trudno wyjąc pestkę z awokado,nie przesadzajmy.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ja świeżą pestkę obieram i ścieram na tarce. Rozkładam na płasko i suszę (bardzo ładnie schnie).

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Witam,tez tak robie.Jak wyschnie dodaje do surowek

A po co suszyc, swieza nie odpowiada?

Swierzą czy wyschniętą pestkę należy zetrzeć na drobnej tarce, posypać np. na kanapki.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Bez problemu pestkę mozna zetrzeć na drobnej tarce posypac kanapki i po kłopocie.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Bez problemu pzestkę można zetrzeć na drobnej tarce posypać na kanapki.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

niesamowicie "irytujące dyskusje ludzi niemyślących w większości, ale nikt nie napisała bo chyba nikt nie wie ile dziennie można czy należy sjadać mielonej pestki ?? nigdzie tego nie napisano, jak ktoś znalazł to gdziekolwiek i wie proszę o maila na adres zbigandruszkiewicz@wp.pl

Proszę ścierać na tarce z małymi oczkami , mamy wtedy proszek , który wyśmienicie smakuje dodany do surówek

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ja świeżą pestkę starłam na tarce i dalam do sałatki nie czulam zadnego gorzkiego smaku. I mam nadzieje ze świeżą tez mozna jesc.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi