Dodano: 2016-11-25

Reishi – grzyby o leczniczym działaniu Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Grzyby reishi znajdują się na oficjalnej liście leków w Chinach. Zobacz, jak je pozyskać i jak wpływają na twoje zdrowie!

grzyby reishi

Grzyby reishi to lekarstwo?

Czy ktoś z was zna te grzyby? Pewnie większość osób słyszy o nich dopiero po raz pierwszy. Posiadają one szereg właściwości zdrowotnych, mogą wspierać leczenie kilku chorób. Co ciekawe, grzyby te znajdują się na liście Pharmacopoeia of the People’s Republic of China - czyli na oficjalnym spisie leków, które dopuszczone są do obrotu sprzedażowego.

Co zawierają grzyby reishi?

Grzyby te posiadają w swoim składzie liczne witaminy oraz minerały. Należą do nich witaminy z grupy B, żelazo, wapń, cynk, magnez, miedź, mangan i german. Jednak nie tylko one przyczyniają się do tak wspaniałych właściwości leczniczych. Główną rolę odgrywają tutaj polisacharydy, które występują pod postacią beta-D-glukanów. To właśnie one wykazują działanie wzmacniające odporność, niwelują wolne rodniki, poprawiają syntezę DNA oraz RNA, wspomagają produkcję przeciwciał oraz zwiększają liczbę makrofagów. Grzyby te posiadają w składzie aż 17 różnych rodzajów aminokwasów!

W grzybach tych znajdują się również ergosterol, proteaza, lizozym, sterole, laktony, fenole, mannitole oraz pierwiastki śladowe. Dzięki tak bogatemu składowi grzyby te potrafią pomóc w paru problemach ze zdrowiem, które przedstawiam poniżej.

W jakich problemach ze zdrowiem mogą nam pomóc grzyby reishi?

Jedno z licznych badań naukowych na temat tych grzybów powstało w Cancer Research Laboratory Methodist Research Institute w USA. Badanie to potwierdziło, iż grzyby te potrafią zahamować namnażanie się komórek nowotworowych płuc oraz komórek raka prostaty typu PC-3.

Grzyby te znajdują się w Chinach na liście oficjalnych leków. W tamtejszych szpitalach podaje się je pacjentom cierpiącym na choroby związane z wątrobą. Instytut Nauk i Medycyny imienia Linusa Paulinga podaje, że podczas swojego badania podawali duże dawki grzybów (5 g) pacjentom chorym na zapalenie wątroby. Większość z tych osób udało się wyleczyć! Instytut ten podaje, iż grzyby te należy przyjmować wraz z witaminą C, ponieważ bez niej może wystąpić biegunka.

Kolejne badania naukowe potwierdziły, iż spożywanie 5 gramów grzybów reishi pozwala na obniżenie lepkości krwi, co chroni nasz organizm przed tworzeniem się skrzepów. Taki efekt powstaje na skutek obecności adenozyny, która zabezpiecza przed tętniakami, wylewem krwi oraz chorobami serca. 

Komu nie zaleca się stosowania grzybów reishi?

Niestety, ale nie wszyscy mogą przyjmować tego typu grzyby. Powinny ich unikać osoby, które mają problemy z krzepnięciem krwi, nadciśnieniem lub niedociśnieniem, przed i po operacji, a także kobiety w ciąży oraz karmiące.


Artur Topolski (Specjalista żywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane