Balckmonia - dziękuje za odwiedziny na moim wątku :P

ŻYCZĘ POWODZENIA I EFEKTOW W ODCHUDZANIU TRZYMAM KCIUKI

Nie wiem czy zaglądałaś JESZCZE do mnie , ale jeśli nie TO wrzucę i tu kilka przepisów na sałatki niskokaloryczne

Sałatka z kalafiora i pieczarek
paluszki krabowe
1 duży kalafior
30 dag pieczarek
1 cebula
2 ogórki kiszone
jogurt naturalny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na małe różyczki a pieczarki i ogórki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jogurt połączyć z łyżką soku z cytryny, musztardą i posiekanym szczypiorkiem. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na wierzchu ułożyć paluszki krabowe podzielone na mniejsze części.


Sałatka z bakłażanów
50 dag bakłażanów
2 łyżki oliwy
3 (30 dag) ogórki kiszone
2 (30 dag) papryki świeże
1/2 pęczka (20 g) koperku
sól
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsma¬żyć na oleju, skropić wodą i przez moment gotować. Ogórki obrać i pokroić w paseczki razem z papryką. Wymieszać z wystudzonym bakłażanem. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku.


Sałatka z bakłażanów i papryki
50 dag bakłażanów
1(15 dag) papryka czerwona
1 (15 dag) papryka żółta
1 (1 5 dag) papryka zielona
3 (30 dag) cebule
1 gałązka selera naciowego
1 5 oliwek zielonych
1 łyżka kaparów
1/4 szklanki octu winnego
Sposób przygotowania:
Bakłażany obrać, opłukać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie (lekko przyrumienić, aby się nie zlepiały), po czym ostudzić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i drobno pokroić w piórka. Seler pokroić w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać do nich kapary i oliwki. Lekko doprawić solą i pieprzem, Na końcu polać octem i całość wymieszać.


Sałatka wiosenna z kalafiora
1 kalafior
1 puszka tuńczyka
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek zielonej pietruszki
1/2 cytryny
sól, estragon
Sposób przygotowania:
Kalafior wypłukać, podzielić na różyczki. Umyte rzodkiewki po¬kroić na ćwiartki. Tuńczyka podzielić na małe kawałki. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce, posypać posiekaną pietruszką, estra-gonem, skropić sokiem z cytryny. Posolić do smaku i wymieszać.


Sałatka z cukinii i oliwek
2 cukinie
15 dag zielonych oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki białego wina
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do foremki, posypać oregano, polać winem i włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, ostudzić. Cebulę obrać i posiekać. Wszystkie składniki połączyć z oliwkami, doprawić do smaku solą, pieprzem i polać oliwą połączoną z roztartym czosnkiem.


Sałatka z zielonej fasolki szparagowej
30 dag zielonej fasolki szparagowej
2 cebule
1 ogórek
1 pęczek koperku
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki pieprzu -sól
Sposób przygotowania:
Fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną i przestudzoną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Ogórek umyć i pokroić w plasterki. Warzywa starannie wymieszać w salaterce i polać przygotowanym sosem.
Sposób przygotowania sosu:
Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem i solą - dobrze wymieszać.


Sałatka z cukini i szynki
-2 (50 dag) młode cukinie
-1 5 dag szynki
-3 łyżki jogurtu
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na połówki i, jeżli to konieczne, usunąć pestki. Zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odsączyć z wody i ostudzić. Następnie cukinię pokroić w paseczki i dodać po¬krojoną szynkę. Jogurt połączyć z natką pietruszki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cukinię i szynkę wymieszać z sosem jogur¬towym. Sałatkę chłodzić przez 1 5 minut w lodówce.


Sałatka z fasolki szparagowej i polędwicy
1,5 kg fasolki szparagowej zielonej
1/2 kg polędwicy wołowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1'gałązka świeżego rozmarynu
zioła prowansalskie
sól
pieprz czarny, gruboziarnisty

Sposób przygotowania:
Polędwicę w całości natrzeć pieprzem, czosnkiem i obłożyć roz¬marynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1 70°C i piec przez 35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć cebu¬lę przekrojoną na połowę. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i pokroić na 3-centymetrowe kawałki, dodać polędwicę pokrojoną w centymetrową kostkę i drobno posiekaną pieczoną cebulę. Przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi, solą oraz posiekaną natką pietruszki.


Sałatka z kabaczków i szynki
-112 kg kabaczków
-10 dag szynki
-1 strąk (1 5 dag) papryki czerwonej
-3 łyżki (5 dag) oliwy
-1 łyżka musztardy
-1 łyżka rumu
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kabaczki umyć, obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na połówki, usu¬nąć pestki, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru i ugo¬tować. Następnie wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Szynkę po¬kroić w paseczki. Paprykę umyć, usunąć nasiona i również pokro¬ić w cienkie paski. Szynkę i paprykę dodać do kabaczków i połą¬czyć z olejem, musztardą i rumem, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.


SMACZNEGO