34Lubią to
-
Odp: "Odchudzanie to jedyna gra, w której wygrywa ten kto traci" czyli 10 kg w 3 mies
Hej Bernii podejrzewam ze nie my jedne mamy taki pomysl
Gaja lipa straszna z kolanem oby sie nie powtorzyla ta kontuzja czy co tam mialas...
Retsina zazdroszcze kapieli w pianie
ze tez akurat plynu musialam zapomniec kupic ale nic to
i tak zrobilam sobie male spa alez sie czulam po tym rewelacyjnie 
Pynia szykuj sie szykuj na plaze Naomi przy Tobie wymieknie 
I gdzie sie podziala nasza Awersja ??? jakos zdaje mi sie ze dlugo sie nie odzywa juz ....
Malaalwielka rzeczywiscie jak masz ta szkole na weekendach to trudno zorganizowac sobie czas dla siebie ale moze uda Ci sie na tygodniu cos wymyslic
-
Odp: "Odchudzanie to jedyna gra, w której wygrywa ten kto traci" czyli 10 kg w 3 mies
Macie tu tydzień Chodakowskiej
jak wolicie, to podajcie maile na priv to Wam powysyłam, będzie lepiej chyba
Tylko jakbym na priv nie odpisywała to mnie szturchnąć 
DZIEŃ 1
Owsianka z otrębami, bananem i cynamonem
• 4 łyżki płatków owsianych
• 2 łyżki otrębów żytnich
• 1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
• ½ średniego banana
• 1 łyżka siemienia lnianego
• Cynamon
Płatki owsiane i otręby ugotować na mleku. Dodać siemię lniane, pokrojonego w plasterki banana i cynamon.
Kanapka z jajkiem, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem
• 1 kromka chleba żytniego razowego
• 1 jajko
• 4 rzodkiewki
• 1 łyżka kiełków słonecznika
• 1 liść sałaty
• Pieprz czarny świeżo mielony
Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Na kromkę chleba położyć liść sałaty, plastry jajka, pokrojoną rzodkiewkę i kiełki słonecznika. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Makaron z ciecierzycą i warzywami
• Ciecierzyca 1/3 puszki
• Pomidory z puszki ½ puszki
• Seler naciowy ½ łodygi
• Marchew 1 średnia
• Papryka czerwona ½ średniej
• Oliwa z oliwek 1 łyżka
• Cebula ¼ średniej
• Makaron pełnoziarnisty 2/3 szklanki ugotowanego
• Papryczka chili (½ małego strąka), czosnek, natka pietruszki, sok z cytryny
Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać rozdrobniony ząbek czosnku, drobno pokrojone chili oraz pokrojone w słupki marchew, selera i paprykę i smażyć około 5 minut. Dodać pomidory oraz odcedzoną i przepłukaną wodą cieciorkę, przyprawić solą, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny, i dusić ok.10-15minut. W tym czasie ugotować makaron. Warzywa podawać z makaronem, posypać posiekaną natką.
Koktajl z kiwi i ananasa
• 2 średnie kiwi
• 2 plastry świeżego ananasa
• Woda mineralna
Owoce obrać, pokroić i zmiksować razem z wodą mineralną do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sałatka z tuńczyka, rzodkiewki i dymki
• 2 liście sałaty lodowej
• ¾ puszki tuńczyka w sosie własnym
• 10 rzodkiewek
• 1 cebula dymka
• 6 oliwek zielonych
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• Pieprz czarny świeżo mielony, bazylia
Sałatę porwać, rzodkiewki i oliwki pokroić, a dymkę drobno posiekać. Dodać odsączonego tuńczyka. Sałatkę polać sosem przygotowanym z wymieszania oliwy z oliwek sokiem z cytryny, pieprzem i bazylią.
DZIEŃ 2
Twarożek z czerwoną papryką i czarnymi oliwkami
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• ¼ średniej papryki czerwonej
• 6 sztuk czarnych oliwek
• 2 kromki chleba żytniego razowego
• Sól morska
Paprykę pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki. Ser twarogowy wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać paprykę i oliwki. Doprawić solą morską. Gotowy twarożek podawać z pieczywem żytnim razowym.
Sałatka owocowa z miodem i migdałami
• ½ średniego jabłka
• ¼ średniej pomarańczy
• ½ średniego banana
• 1 średnie kiwi
• 1 łyżka posiekanym migdałów
• 1 łyżeczka miodu naturalnego
Owoce umyć, obrać i pokroić na kawałki. Sałatkę polać miodem i posypać posiekanymi migdałami.
Dorsz w ziołach z kalafiorem
• 1 średni filet z dorsza (150g)
• ½ średniej cebuli
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 porcja kalafiora
• 1 łyżeczka sezamu
• Bazylia, oregano, tymianek, liść laurowy
• 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
Posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać koncentrat i doprawić ziołami. Następnie dodać rybę i dusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem brązowym oraz kalafiorem posypanym uprażonym sezamem.
Zupa krem z selera z prażonymi pestkami dyni
• 1 szklanka bulionu warzywnego
• ¼ średniego selera
• 1 średni ziemniak
• ½ cebuli szalotki
• ¼ łodygi selera
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
• 1 łyżka pestek dyni
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić posiekaną cebulę. Ziemniaka i selera obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć przez ok. 4 minuty. Następnie dodać starty imbir, zalać bulionem i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i awokado
• ½ średniej piersi z kurczaka (60g)
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• 2 garście świeżego szpinaku
• 1 średni pomidor
• ½ dojrzałego awokado
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia, estragon, ziele angielskie, liść laurowy
Pierś z kurczaka umyć, włożyć do bulionu dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 30 minut. Warzywa umyć i osuszyć, awokado obrać i pokroić w kostkę, a pomidora w ćwiartki. Ugotowane mięso pokroić w kostkę. Do szpinaku dodać pokrojone warzywa i kurczaka, polać oliwą z oliwek i doprawić ziołami. Całość delikatnie wymieszać.
DZIEŃ 3
Jaglanka z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami
• 4 łyżki kaszy jaglanej
• ½ szklanki mleka 2% tł./mleka roślinnego
• 1 średnie jabłko
• 1 łyżka rodzynek
• Cynamon
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie. Pod koniec gotowania dodać mleko i gotować do momentu wchłonięcia mleka przez kaszę. Dodać pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i cynamon.
Twarożek na słodko z ananasem i kiwi
• 2 plastry sera twarogowego półtłustego (80g)
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• ½ plastra świeżego ananasa
• ½ średniego kiwi
• 1 łyżeczka posiekanych migdałów
Ser rozdrobnić widelcem, dodać jogurt oraz pokrojonego w kostkę ananasa i kiwi. Wszystko razem wymieszać. Gotowy twarożek posypać posiekanymi migdałami.
Kurczak curry z kaszą pęczak i surówką z marchewki i selera
• 1 średni filet z piersi kurczaka (120g)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
• 1 duża marchew
• 1 plaster selera
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 3 łyżki kaszy pęczak (45g)
• Curry
Czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Ugotowaną kaszę wymieszać z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obtoczyć curry. Dusić przez ok. 15-20 minut. W tym czasie marchew i selera obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Gotowego kurczaka podawać z kaszą i surówką.
Koktajl warzywny z jogurtem naturalnym
• ½ szklanki jogurtu naturalnego
• ½ średniego jabłka
• 1 średni pomidor
• 1 średnia marchewka
• ½ średniej czerwonej papryki
• Świeżo mielony czarny pieprz
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Koktajl można przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
Czerwona papryka nadziewana soczewicą
• ¼ szklanki soczewicy
• ½ dużej cebuli
• ½ zielonej papryczki chili
• 1 duża papryka czerwona
• 1 jajko
• ½ łyżki oliwy z oliwek
• Korzeń imbiru o dł. ok. 1,5cm (5g)
• Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, kminek, kolendra
Opłukaną soczewicę zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kminek do momentu kiedy nasiona zaczną pękać, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i papryczkę chili – smażyć przez ok. 10min. Dodać starty imbir i kolendrę. Połączyć wszystko z soczewicą. Przyprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, zalać wodą i dusić przez ok. 15-20min. Następnie wbić jajko, wymieszać i zdjąć z ognia. Przygotowaną paprykę (usunięte gniazdo nasienne) nadziać farszem z soczewicy i zapiec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 15 min. do momentu kiedy papryka zmięknie.
DZIEŃ 4
Owsianka z gruszką, migdałami i suszoną żurawiną
• 4 łyżki płatków owsianych
• 1 szklanka mleka 2% tł.
• ½ średniej gruszki
• 1 łyżka płatków migdałowych
• 1 łyżka suszonej żurawiny bez cukru
Płatki ugotować na mleku. Dodać gruszkę pokrojoną w kostkę, płatki migdałowe i suszoną żurawinę.
Kanapka z pastą jajeczno-tuńczykową z warzywami
• 1 jajko
• 1 łyżka tuńczyka w sosie własnym
• ½ łyżeczki musztardy
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• ½ średniego pomidora
• 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
• 4 zielone oliwki
• Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 1 kromka chleba pełnoziarnistego
Jajko ugotować na twardo, następnie rozdrobnić widelcem i wymieszać z odsączonym tuńczykiem, musztardą, jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Pieczywo posmarować pastą. Na wierzch położyć plastry pomidora i oliwki.
Kasza gryczana z warzywami
• ½ średniej marchewki
• ½ średniej pietruszki
• ¼ średniego selera
• ½ średniego pora
• 1 szklanka posiekanej kapusty
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka słodka
• sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
• 3 łyżki kaszy gryczanej
Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone pokroić w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrobnione warzywa krótko podsmażyć na oliwie, dodać ok. 1 szklanki wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 25 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Gotowy gulasz podawać z kaszą gryczaną.
Smooothie pomarańczowo-bananowe
• ½ średniego banana
• 1 średnia pomarańcza
• Woda mineralna
Owoce obrać, pokroić i zmiksować razem z wodą mineralną do uzyskania jednolitej konsystencji.
Szaszłyki z indyka w ziołach prowansalskich z warzywami
• ½ porcji mięsa z indyka (60g)
• 1 średni pomidor
• ½ średniej papryki
• ½ małej cukinii
• 1 mała cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• Zioła prowansalskie
Oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi i musztardą. Mięso z indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w przygotowanej marynacie. Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Na patyki do szaszłyków ponadziewać naprzemiennie indyka z warzywami. Szaszłyki piec przez ok. minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
66,8----> 57kg

Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki