Moje ulubione dania light to te na bazie pomidorów

Weż 3 bardzo dojrzałe pomidory, sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój, wrzuć do granka z rozgrzaną łyżką oliwy z oliwek i czosnkiem, dopraw do smaku (sól, pieprz, kostka wieprzowa) i czekaj aż rozgotuje się to na zupę (ok 40 min.). To jest taka baza pomidorowa

I co dalej...

Po dodaniu mleka masz pyszną zupę pomidorową. Możesz dodać pokrojony w kostkę kabaczek, paprykę, cukinię, patisona, fasolkę- wyjdzie leczo. Jak dodasz młodą fasolę (namoczona w wodzie przez noc) będziesz miała fasolkę po bretońsku. Wrzuć szklankę ryżu arborio, gotuj 20 min. i będzie risotto pomidorowe. Generalnie kocham pomidorową i mogę z tego robić tysiące wariacji. Jak ktoś ma ochote na więcej to proszę o kontakt