-
dieta niełączenia
niełączymy produktów z grupy białek i węglowodanów w jednym posiłku
Produkty z grupy o dużej zawartości białka
Mięso: wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna, drób (surowe, gotowane, wędzone), wędliny parzone, pieczone i gotowane, szynka, produkty w galarecie, podroby
Ryby: wszelkie gatunki ryb (surowe, gotowane i wędzone), owoce morza
Owoce: owoce pestkowe (oprócz kruchych jabłek), owoce południowe, wszelkie jagody (oprócz czarnej), owoce cytrusowe
Warzywa: gotowane pomidory, sok pomidorowy, przecier pomidorowy
Jajka, białko
Mleko: mleko o każdej zawartości tłuszczu, ser żółty nabiał do 45 procent tłuszczu w masie suchej
Soja: produkty sojowe, takie jak tofu, mąka sojowa, sos sojowy, kiełbasa sojowa (kiełki sojowe i 0- lej sojowy są neutralne)
Napoje: soki owocowe i warzywne, herbata owocowa, białe wino, czerwone wino, szampan
Inne: sos worcester, tabasco
Produkty z grupy o dużej zawartości węglowodanów
Zboże: pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, gryka, owies, kukurydza, proso, ryż;
Produkty: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, śruta, kasze zbożowe, kasza manna, chleb, ciasto, płatki śniadaniowe,
makarony, proszek do pieczenia, budyń w proszku (zaleca się produkty pełnoziarniste)
Owoce: słodkie i kruche jabłka, banany, świeże figi, daktyle, suszone owoce (oprócz rodzynek), jadalne kasztany
Warzywa: bogate w skrobię warzywa, takie jak skorzonera, ziemniaki, topinambur (Słonecznik bulwiasty, w Polsce hodowany jako roślina pastewna), pataty (słodkie ziemniaki)
Napoje: Piwo
Słodziki: Cukier nie rafinowany, miód, syrop z buraków cukrowych, syrop klonowy, nektar gruszkowy i jabłkowy, frutiloza (niekwaśny koncentrat soku jabłkowego i gruszkowego)
Inne: Proszek do pieczenia z winnikiem, carob (substytut kakao)
Uwaga
Warzywa o przeważającej zawartości skrobi znajdują się w grupie bogatej w węglowodany, a nie w neutralnej. Owoców strączkowych należy unikać ze względu na zawartość zarówno węglowodanów, jak i białka.
Produkty z grupy neutralnej
Owoce: rodzynki, czarne jagody (świeże lub suszone), oliwki, awokado
Warzywa: sałata wszelkie surowe lub gotowane warzywa kalafiorowate, liściaste, bulwiaste (oprócz ziemniaków, topinamburów, patatów, skorzonery, gotowanych pomidorów), wszelkie gatunki sałaty, grzyby, zarodki, kiełki, zioła (świeże i suszone)
Mleko: nabiał wszelkie zakwaszone produkty mleczne, takie jak maślanka, kwaśne mleko, serwatka, kefir, jogurt, kwaśna śmietana, śmietanka
Śmietanka do kawy (słodka, o zawartości co najmniej 10% tłuszczu), bita śmietana (słodka śmietana o zawartości co najmniej 30% tłuszczu), creme double (słodka śmietana o zawartości co najmniej 40% tłuszczu)
Ser żółty o zawartości ponad 45% tłuszczu. Wszystkie gatunki sera świeżego, takie jak ser owczy (feta), ser kozi, ziarnisty ser świeży, świeży ser śmietankowy, twarożek o różnej za- wartości tłuszczu, ricotta, mozzarella, mascar- pone
Tłuszcze Roślinne tłuszcze nieprasowane do gotowania roślinne i smarowania (z gospodarstwa ekologicznego),
nierafinowane tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek), nieprasowany tłuszcz kokosa
Tłuszcze Masło, smalec pochodzenia zwierzęcego
Napoje Wysokoprocentowe (wódka, sherry, likier)
Inne Bulion warzywny (instant)
Środki żelujące agar-agar, żelatyna, mąka nasion chleba świętojańskiego.
Świeże i suche drożdże, ekstrakt drożdży Żółtko jajka
Musztarda, chrzan, skórki owoców cytrusowych Wszystkie nasiona, orzechy, pestki
To się może przydać w praktyce
w naszej diecie można łączyć produkty z:
- grupy produktów o dużej zawartości białka i grupy neutralnej
- grupy neutralnej
- grupy produktów o dużej zawartości węglowodanów +
- grupy neutralnej
Tylko łączenie grupy produktów o dużej zawartości białka z produktami o przewadze węglowodanów jest zabronione.
Najważniejsze zasady diety.
- w czasie jednego posiłku nie spożywaj jednocześnie produktów o dużej zawartości białka i węglowodanów.
- Warzywa i owoce stanowią główną część diety, natomiast mięso, produkty zbożowe itp. są tylko dodatkiem.
- Przed każdym posiłkiem zjedz surówkę. :. Po godzinie 16.00 nie spożywaj posiłków zawierających białko, gdyż obciążają one nadmiernie organizm.
- Używaj produktów tylko pochodzenia naturalnego. Unikaj produktów gotowych, takich jak majonez, keczup, gotowe twarożki, jogurt owocowy, twarożki owocowe, gotowe potrawy, gotowe zupy czy sosy i konserwy (jako alernatywa dla produktów surowych dozwolone są produkty mrożone).
- Unikaj mąki i jej produktów (chleba, ciasta, makaronów) oraz oczyszczonego ryżu, w zamian używaj produktów pełnoziarnistych.
- Unikaj cukru, słodziku oraz produktów zawierających cukier (dżemy, słodycze). Jako substytut wskazane są: miód, syrop klonowy, nektary owocowe, frutiloza, syrop l buraków cukrowych.
- Unikaj roślin strączkowych (fasola, groszek) i orzeszków ziemnych.
- Używaj soli w niewielkich ilościach; sól kuchenną zastąp solą ziołową.
- Unikaj kawy, czarnej herbaty, kakao i alkoholu. Pij takie napoje, jak herbatki owocowe i ziołowe, woda mineralna, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, kawa zbożowa.
[/list]
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki