-
i bardzo mądre wskazówki
piszcie, dziewuchy, piszcie
-
to ja też coś napisze
[b]ŚLIWKI
Ogrodnicy znają ponad 6000 odmian. Aż nie chce sie wierzyć, że wszystkie pochodzą ze skrzyżowania trzech pierwotnych śliw : lubaszki, ałyczy i tarniny
ZDROWIE
- Śliwki zawierają witaminy o działaniu przeciwutleniającym: C, E( ta rzadko występuje w innych owocach) i A (w formie beta-karotenu).Wit. C jest również ważna dlatego, że poprawia przyswajalność żelaza, wzmacnia odporność, pomaga zapobiegać chorobom serca i układu krążenia
-w węgierkach (konkretnie w ich ciemnej skórce) znajdują się polifenole, które obniżają poziom wolnych rodników
- Są źródłem wit. z grupy B, szczególnie zaś B2, dzięki czemu uspokajają i poprawiają humor
- Dostarczają wapnia, magnezu, potasu oraz fosforu
- Pektyny śliwkowe to rodzaj błonnika. Redukują poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy .Naukowcy potwierdzili, ze dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka o 54% .Dzięki owym pektynom i innym frakcjom błonnika śliwki regulują pracę układu pokarmowego ( wyciąg ze śliwek wchodzi w skład wielu leków przeciw zaparciom).
- Nie są kaloryczne :jedna śliwka to tylko 30-35 kcal i aż 85% wody
SMAK I ŚWIEŻOŚĆ
Można jeść je na surowo , dodawać do płatków śniadaniowych , jogurtów, sałatek. Ważne, aby były świeże. W chwili zakupu muszą mieć intensywny kolor i zwarta konsystencję. Zbyt miękkie, o bladym kolorze zostały prawdopodobnie zerwane , zanim dojrzały albo też za długo je przechowywano. I jedno, i drugie odbija sie na smaku i jakości oraz na zawartości cennych substancji. Gwarancja świeżości jest biały woskowy nalot ,który chroni przed wysuszeniem. jeśli pokrywa cały owoc, można mieć pewność , że śliwka została zerwana dopiero niedawno. Jeśli nie jesz śliwek od razu możesz przechować je przez parę dni w lodówce. możesz też usunąć z nich pestki i zamrozić
Śliwki zawierają witaminy z grupy B -sięgaj po nie gdy jesteś w złym humorze.
OLEJ RZEPAKOWY
Na półkach sklepów stoją rzędy butelek z oliwą extra virgin. Włoską, francuską, hiszpańską, grecką. Zastępujemy nią tłuszcze zwierzęce i rafinowane oleje.To dobrze. Szkoda tylko,że zapominamy o naszym własnym oleju-rzepakowym .
ZDROWIE
-Zawiera blisko 60% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.
- Występują w nim także bardzo ważne dla pracy serca i układu krążenia kwasy wielonienasycone omega-6
- Jest źródłem witaminy E oraz karotenoidów, które są bardzo istotne w profilaktyce nowotworów oraz zwalniają procesy starzenia sie organizmu
SMAK I ŚWIEŻOŚĆ
Olej rafinowany, jasnożółty i tani neutralny w smaku i zapachu , nadaje sie do smażenia, gdyż można go mocno podgrzać ii nie zmienia smaku potraw. niestety, rafinacja niszczy wiele cennych składników, dlatego dietetycy polecają olej rzepakowy pakowany tłoczony na zimno. Jest ciemnożółty, gęsty i pachnie orzechami . jest świetny do sałatek , nadaje sie do marynowania , można smarować nim mięso pieczone lub grillowane. I robi sie modny wśród smakoszy, ma też świetna prasę, co może znaczyć , że wkrótce będziemy olejowym mocarstwem .
Tłoczony na zimno olej rzepakowy jest równie zdrowy jak oliwa.
POMIDORY
Najlepiej smakują w sierpniu i we wrześniu. Na surowo maja orzeźwiający smak, po i gotowaniu czy upieczeniu tracą nieco kwasowości i goryczki , za to zyskują aromat i słodycz.
ZDROWIE
-Miąższ pomidora dostarcza witaminy A i C,które neutralizują wolne rodniki .Jeden duży pomidor pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na wit. C i 25% na wit. A
- Potas, niacyna, witamina B6 i kwas foliowy zmniejszają ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych oraz przeciwdziałają miażdżycy
- pomidory są źródłem błonnika obniżającego poziom szkodliwego cholesterolu, regulującego poziom cukru we krwi i poprawiającego przemianę materii
- Witamina K wzmacnia kości i zapobiega ich demineralizacji
- pomidory są niskokaloryczne (zawierają aż 95% wody) jeden średni to tylko 20 kcal
- A przede wszystkim pomidory to źródło likopenu , karotenoidu uznanego za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zwalczają wolne rodniki, pomagają zapobiegać nowotworom( m.in. jelita grubego, prostaty, piersi, trzustki i płuc). Wszystkie karotenoidy są rozpuszczalne w tłuszczach, zatem aby likopen mógł działać, skrop pomidory odrobiną oliwy lub podaj je na chlebie z masłem. Dzienna zalecana dawka likopenu wynosi 6 mg. I wcale nie trzeba jeść w tym celu wyłącznie pomidorów świeżych. Przeciwnie: podczas gdy w 100g pomidorów jest 9,3 mg likopenu, w tej samej ilości soku będzie już 10,8 mg, przecieru- 16,7 mg, ketchupu- 17,2 mg, a koncentratu - nawet 55 mg !Uwaga: likopen zawarty jest również w miąższy melonów, różowych grejpfrutów i owoców guawa.
SMAK I ŚWIEŻOŚĆ
Wybiera pomidory o ładnym, czerwonym kolorze, bez zielonkawych miejsc. Po pierwsze, ilość likopenu zależy od stopnia dojrzałości , czyli od barwy pomidora. Po drugie, zielone pomidory zawierają trujący alkaloid- solaninę. Może on powodować bóle głowy , nudności, wymioty, ból i zapalenie błony śluzowej żołądka, skurcze. Jeśli już kupiłeś pomidory zielonkawe, włóż je do papierowej torby razem z jabłkiem albo bananem , aby szybciej dojrzały. Pomidory przechowywane w lodówce wyjmuj na 30 min przed zjedzeniem, aby ponownie nabrały aromatu i zrobiły sie soczyste.
Najwięcej likopenu jest w koncentracie i keczupie , nie w świeżych pomidorach.
Mam jeszcze takie informacje na temat: Łososia, ziemniaków, jogurtu, jabłka, dyni,białej fasoli, kapusty kiszonej, winogrona,chili, orzechów, cytrusów , miodu, indyka...
ale nie wiem czy Was to zaciekawiło, jeśli tak to napiszcie , a ja uzupełnię informacje o pozostałych produktach a wiec czekam
-
to ja też coś napisze
[ŚLIWKI
Ogrodnicy znają ponad 6000 odmian. Aż nie chce sie wierzyć, że wszystkie pochodzą ze skrzyżowania trzech pierwotnych śliw : lubaszki, ałyczy i tarniny
ZDROWIE
- Śliwki zawierają witaminy o działaniu przeciwutleniającym: C, E( ta rzadko występuje w innych owocach) i A (w formie beta-karotenu).Wit. C jest również ważna dlatego, że poprawia przyswajalność żelaza, wzmacnia odporność, pomaga zapobiegać chorobom serca i układu krążenia
-w węgierkach (konkretnie w ich ciemnej skórce) znajdują się polifenole, które obniżają poziom wolnych rodników
- Są źródłem wit. z grupy B, szczególnie zaś B2, dzięki czemu uspokajają i poprawiają humor
- Dostarczają wapnia, magnezu, potasu oraz fosforu
- Pektyny śliwkowe to rodzaj błonnika. Redukują poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy .Naukowcy potwierdzili, ze dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka o 54% .Dzięki owym pektynom i innym frakcjom błonnika śliwki regulują pracę układu pokarmowego ( wyciąg ze śliwek wchodzi w skład wielu leków przeciw zaparciom).
- Nie są kaloryczne :jedna śliwka to tylko 30-35 kcal i aż 85% wody
SMAK I ŚWIEŻOŚĆ
Można jeść je na surowo , dodawać do płatków śniadaniowych , jogurtów, sałatek. Ważne, aby były świeże. W chwili zakupu muszą mieć intensywny kolor i zwarta konsystencję. Zbyt miękkie, o bladym kolorze zostały prawdopodobnie zerwane , zanim dojrzały albo też za długo je przechowywano. I jedno, i drugie odbija sie na smaku i jakości oraz na zawartości cennych substancji. Gwarancja świeżości jest biały woskowy nalot ,który chroni przed wysuszeniem. jeśli pokrywa cały owoc, można mieć pewność , że śliwka została zerwana dopiero niedawno. Jeśli nie jesz śliwek od razu możesz przechować je przez parę dni w lodówce. możesz też usunąć z nich pestki i zamrozić
Śliwki zawierają witaminy z grupy B -sięgaj po nie gdy jesteś w złym humorze
OLEJ RZEPAKOWY
Na półkach sklepów stoją rzędy butelek z oliwą extra virgin. Włoską, francuską, hiszpańską, grecką. Zastępujemy nią tłuszcze zwierzęce i rafinowane oleje.To dobrze. Szkoda tylko,że zapominamy o naszym własnym oleju-rzepakowym .
ZDROWIE
-Zawiera blisko 60% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.
- Występują w nim także bardzo ważne dla pracy serca i układu krążenia kwasy wielonienasycone omega-6
- Jest źródłem witaminy E oraz karotenoidów, które są bardzo istotne w profilaktyce nowotworów oraz zwalniają procesy starzenia sie organizmu
SMAK I ŚWIEŻOŚĆ
Olej rafinowany, jasnożółty i tani neutralny w smaku i zapachu , nadaje sie do smażenia, gdyż można go mocno podgrzać ii nie zmienia smaku potraw. niestety, rafinacja niszczy wiele cennych składników, dlatego dietetycy polecają olej rzepakowy pakowany tłoczony na zimno. Jest ciemnożółty, gęsty i pachnie orzechami . jest świetny do sałatek , nadaje sie do marynowania , można smarować nim mięso pieczone lub grillowane. I robi sie modny wśród smakoszy, ma też świetna prasę, co może znaczyć , że wkrótce będziemy olejowym mocarstwem .
Tłoczony na zimno olej rzepakowy jest równie zdrowy jak oliwa.
POMIDORY
Najlepiej smakują w sierpniu i we wrześniu. Na surowo maja orzeźwiający smak, po i gotowaniu czy upieczeniu tracą nieco kwasowości i goryczki , za to zyskują aromat i słodycz.
ZDROWIE
-Miąższ pomidora dostarcza witaminy A i C,które neutralizują wolne rodniki .Jeden duży pomidor pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na wit. C i 25% na wit. A
- Potas, niacyna, witamina B6 i kwas foliowy zmniejszają ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych oraz przeciwdziałają miażdżycy
- pomidory są źródłem błonnika obniżającego poziom szkodliwego cholesterolu, regulującego poziom cukru we krwi i poprawiającego przemianę materii
- Witamina K wzmacnia kości i zapobiega ich demineralizacji
- pomidory są niskokaloryczne (zawierają aż 95% wody) jeden średni to tylko 20 kcal
- A przede wszystkim pomidory to źródło likopenu , karotenoidu uznanego za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zwalczają wolne rodniki, pomagają zapobiegać nowotworom( m.in. jelita grubego, prostaty, piersi, trzustki i płuc). Wszystkie karotenoidy są rozpuszczalne w tłuszczach, zatem aby likopen mógł działać, skrop pomidory odrobiną oliwy lub podaj je na chlebie z masłem. Dzienna zalecana dawka likopenu wynosi 6 mg. I wcale nie trzeba jeść w tym celu wyłącznie pomidorów świeżych. Przeciwnie: podczas gdy w 100g pomidorów jest 9,3 mg likopenu, w tej samej ilości soku będzie już 10,8 mg, przecieru- 16,7 mg, ketchupu- 17,2 mg, a koncentratu - nawet 55 mg !Uwaga: likopen zawarty jest również w miąższy melonów, różowych grejpfrutów i owoców guawa.
SMAK I ŚWIEŻOŚĆ
Wybiera pomidory o ładnym, czerwonym kolorze, bez zielonkawych miejsc. Po pierwsze, ilość likopenu zależy od stopnia dojrzałości , czyli od barwy pomidora. Po drugie, zielone pomidory zawierają trujący alkaloid- solaninę. Może on powodować bóle głowy , nudności, wymioty, ból i zapalenie błony śluzowej żołądka, skurcze. Jeśli już kupiłeś pomidory zielonkawe, włóż je do papierowej torby razem z jabłkiem albo bananem , aby szybciej dojrzały. Pomidory przechowywane w lodówce wyjmuj na 30 min przed zjedzeniem, aby ponownie nabrały aromatu i zrobiły sie soczyste.
Najwięcej likopenu jest w koncentracie i keczupie , nie w świeżych pomidorach.
Mam jeszcze takie informacje na temat: Łososia, ziemniaków, jogurtu, jabłka, dyni,białej fasoli, kapusty kiszonej, winogrona,chili, orzechów, cytrusów , miodu, indyka...
ale nie wiem czy Was to zaciekawiło, jeśli tak to napiszcie , a ja uzupełnię informacje o pozostałych produktach a wiec czekam
-
uppsss...to niechcący
-
ja ostatnio jem mnostwoooo sliwek
-
Tylko uważaj, żeby brzuszek nie zaczął boleć
-
Mleko pomaga stracić tłuszcz i nabrać mięśniW porównaniu do innych napojów, mleko pomaga osobom ćwiczącym w spalaniu większej ilości tłuszczu, a jednocześnie sprzyja wykształceniu większej masy mięśniowej. Wyniki badania opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition".
Naukowcy z kanadyjskiego McMaster University badali trzy grupy młodych mężczyzn (w sumie 56 osób) w wieku od 18 do 30 lat. Uczestnicy badania realizowali rygorystyczny, trwający 12 tygodni (po pięć dni w tygodniu) program podnoszenia ciężarów.
Po ćwiczeniach uczestnicy badań z poszczególnych grup pili po dwa kubki odtłuszczonego mleka, napój sojowy o takiej samej zawartości białka i dający tyle samo energii, albo też specjalny napój węglowodanowy, dający taką samą ilość energii.
Naukowcy ocenili, że grupa pijąca mleko straciła niemal dwa razy tyle tłuszczu (około kilograma) co grupa pijąca napój węglowodanowy. U pijących napój sojowy nie stwierdzono ubytku tłuszczu.
Jednocześnie pijący mleko zyskali najwięcej masy mięśniowej spośród wszystkich badanych.
"Utrata masy tłuszczu, choć przez nas spodziewana, była jednak o wiele większa niż to, czego oczekiwaliśmy" - mówi kierownik grupy badawczej i profesor kinezjologii (gałęzi nauki zajmującej się ruchem) na McMaster University, Stuart Phillips. "Wydaje mi się, że praktyczne wnioski z tego badania są oczywiste: jeśli ćwicząc, chcesz nabrać mięśni i stracić tłuszczu, pij mleko" - dodał.
Phillips zwrócił uwagę, że mleko jest znane jako cenne źródło wapnia, a zatem zdrowe dla kości, ale nowe badanie pokazuje inne dobroczynne właściwości tego napoju. "Jak dla mnie, wiedząc, że mleko jest źródłem dziewięciu ważnych składników odżywczych, niema wątpliwości, że jest ono idealnym napojem dla osób po ćwiczeniach, zarówno dla amatorów, jak i sportowców" - powiedział.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i co???
-
No to super:P Ja jestem maniaczka mleka,przed dieta wypijalam nawet 2 kartony dziennie Teraz ograniczam sie do jednej szklanki na dzien, oprocz tego jeszcze jakies potrawy mleczne typu budyn czy kasza manna. A mleczko nie dosc ze zdrowe i pyszne to na dodatek pomaga spalac tluszcz
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki