W jednym ze starych numerów "Vity" znalazłam interesujący artykuł o śniadaniach. Nie chce mi się całego przepisywać, więc podam tylko kilka przepisów na nietypowe posiłki.
Omlet grzybek z miodową polewą
Składniki na 6 porcji
6 jajek, 10 dag mąki, 200 ml mleka, łyżka masła, 5 dag cukru pudru, 2 łyżki oleju lub masła do smażenia (chyba że ktoś ma teflona), 5 dag miodu, 100 ml śmietany 12 %, świeże maliny, jagody, poziomki, truskawki, szczypta soli.
Żółtka ubij z mlekiem i mąką na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, cukier puder, szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj z pianą ubitą z białek. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Usmaż 6 niedużych omletów na złocisty kolor. Trzymaj je w cieple. Rozłóż omlety na talerze, polej każdy łyżeczką miodu i śmietaną.
1 porxja - 307 kcal, białek - 20 g, węglowodanów - 28 g, tłuszczów - 17 g, cholesterolu - 226 mg, błonnika - 1 g
Jajecznica z warzywami
Składniki na 4 porcje
6 jajek, 3 dag masła lub oleju, 5 dag małych, gotowych tortilli, mały pomidor, strąk papryki, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, natka pietruszki
Pomidora i paprykę umyj, wytrzyj i dość drobno pokrój. jajka wybij do głębokiej miski, rozbij trzepaczką, dodaj sól i pieprz oraz posiekane warzywa - pomidora i paprykę. Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej. Wylej masę jajeczną, smaż 2 minuty, ciągle mieszając. Wrzuć na wierzch starty ser i małe tortille. Smaż jeszcze przez chwilę. Rozłóż jajecznicę na talerzach i posyp natką pietruszki.
1 porcja - 206 kcal, białek - 18 g, węglowodanów - 5 g, tłuszczów - 13 g, cholesterolu - 348 mg, błonnika - 1 g
Smażone kanapki
Składniki na 4 porcje
2 jabłka, pół ananasa, 4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego, po 2,5 dag siemmienia lnianego i ziarna sezamu, 0,5 szklanki mleka sojowego, po 0,5 szklanki soku jabłkowego i ananasowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, przyprawy : po szczypcie soli, cynamonu, gałki muszkatołowej.
Podgrzej sok ananasowy i jabłkowy, dodaj pokrojone owoce i gotuj razem ok. 10 minut. Siemię lniane wymieszaj z mlekiem sojowym i masłem, zmiksuj, dodaj przyprawy : cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Rozgrzej na patelni olej. Maczaj kromki chleba w mleku z przyp[rawami, obtaczaj w sezamie i smaż na złoty kolor. Podawaj na gorąco z przygotowanym wcześniej sosem owocowym.
1 porcja - 353 kca, białek - 7 g, węglowodanów - 34 g,tłuszczów - 21 g, cholesterolu - 19 mg, błonnika - 4 g
Zakładki