Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: ŚNIADANIE

  1. #21
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    W jednym ze starych numerów "Vity" znalazłam interesujący artykuł o śniadaniach. Nie chce mi się całego przepisywać, więc podam tylko kilka przepisów na nietypowe posiłki.

    Omlet grzybek z miodową polewą

    Składniki na 6 porcji

    6 jajek, 10 dag mąki, 200 ml mleka, łyżka masła, 5 dag cukru pudru, 2 łyżki oleju lub masła do smażenia (chyba że ktoś ma teflona), 5 dag miodu, 100 ml śmietany 12 %, świeże maliny, jagody, poziomki, truskawki, szczypta soli.

    Żółtka ubij z mlekiem i mąką na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, cukier puder, szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj z pianą ubitą z białek. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Usmaż 6 niedużych omletów na złocisty kolor. Trzymaj je w cieple. Rozłóż omlety na talerze, polej każdy łyżeczką miodu i śmietaną.

    1 porxja - 307 kcal, białek - 20 g, węglowodanów - 28 g, tłuszczów - 17 g, cholesterolu - 226 mg, błonnika - 1 g

    Jajecznica z warzywami

    Składniki na 4 porcje

    6 jajek, 3 dag masła lub oleju, 5 dag małych, gotowych tortilli, mały pomidor, strąk papryki, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, natka pietruszki

    Pomidora i paprykę umyj, wytrzyj i dość drobno pokrój. jajka wybij do głębokiej miski, rozbij trzepaczką, dodaj sól i pieprz oraz posiekane warzywa - pomidora i paprykę. Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej. Wylej masę jajeczną, smaż 2 minuty, ciągle mieszając. Wrzuć na wierzch starty ser i małe tortille. Smaż jeszcze przez chwilę. Rozłóż jajecznicę na talerzach i posyp natką pietruszki.

    1 porcja - 206 kcal, białek - 18 g, węglowodanów - 5 g, tłuszczów - 13 g, cholesterolu - 348 mg, błonnika - 1 g

    Smażone kanapki

    Składniki na 4 porcje

    2 jabłka, pół ananasa, 4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego, po 2,5 dag siemmienia lnianego i ziarna sezamu, 0,5 szklanki mleka sojowego, po 0,5 szklanki soku jabłkowego i ananasowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, przyprawy : po szczypcie soli, cynamonu, gałki muszkatołowej.

    Podgrzej sok ananasowy i jabłkowy, dodaj pokrojone owoce i gotuj razem ok. 10 minut. Siemię lniane wymieszaj z mlekiem sojowym i masłem, zmiksuj, dodaj przyprawy : cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Rozgrzej na patelni olej. Maczaj kromki chleba w mleku z przyp[rawami, obtaczaj w sezamie i smaż na złoty kolor. Podawaj na gorąco z przygotowanym wcześniej sosem owocowym.

    1 porcja - 353 kca, białek - 7 g, węglowodanów - 34 g,tłuszczów - 21 g, cholesterolu - 19 mg, błonnika - 4 g

  2. #22
    Nantosvelta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Oleńko- świetne przepisy !

  3. #23
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dziękuję

  4. #24
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Jeszcze w tym samym numerze VITY był przepis na keksiki z owocami. Na 10 porcji składniki są następujące :

    30 dag mąki, 10 dag masła, 15 dag cukru pudru, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag świeżych lub mrożonych owoców, np. wiśni bez pestek lub truskawek, 3 łyżki ubitej śmietany.

    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Foremki do pieczenia babeczek wyłożyć papierem pergaminowym i do każdej wlać ciasto oraz dodać po 2-3 owocki.

  5. #25
    Nantosvelta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    oleńko- nie wiem, czy keks dobry by był na śniadanie

  6. #26
    poem jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    24-11-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    0

    Domyślnie

    Witajcie!!!

    A ja prawie codziennie (i chyba nigdy mi się to nie znudzi) zjadam taką zupkę:

    1 szkl. mleka, po 2 łyżki płatków owsianych, żytnich i ryżowych, 1 łyżeczka miodu, cynamon.

    mleko z płatkami gotuję aż trochę zmiękną, potem słodzę miodem i dodaję cynamon (mniam)


    Czasem robię odmianę i tak np.

    1. jajeczniczka z papryką i pomidorem;
    2. jajeczniczka na cebulce z pieczarkami lub boczniakiem;
    3. jajka na miękko;
    4. pieczywko chrupkie z dżemem, lub serkiem wiejskim;

    Do smażenia używam tylko oliwy z oliwek ( 1 łyżkę), a jem to wszystko z pieczywem lekkim lub pełnoziarnistym.

    Ewelina

  7. #27
    zzzzzzzzzzzzzzzzzzzza jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-02-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    ostatnio wzięłam marcheweczke do szkoły

  8. #28
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez zzzzzzzzzzzzzzzzzzzza
    ostatnio wzięłam marcheweczke do szkoły

  9. #29
    kremufka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-02-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    hahaha dobre

  10. #30
    Nantosvelta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Marchewkę to ja nie jem, bo jak po jabłku..chce mi się jeść

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •