-
W tamtym przepisie cukinię trzeba wydrążyć, żeby nałożyć do niej nadzienie.
Dziś: grahamka z masłem czosnkowym i kiełkami
Potrzebna 1 grahamka, kiełki, zioła prowansalskie, masło, sól, czosnek
Masło trzeba rozpuścić, dodać kilka ząbków wyciśniętego czosnku, zioła prowansalskie (ja dodaję b. dużo), sól. Poczekać, aż masło zgęsgnieje, mieszając od czasu do czasu, żeby czosnek i zioła nie opadły na dno, lecz były rozłożone równomiernie w całej objętości.
Grahamkę przekroić, podgrzać na tosterze, posmarować odrobiną masła czosnkowego, wrzucić na nią garść kiełków. I to wszystko, smacznego.
-
własnie oglądalam Podróże kulinarne Makłowicza 9niestety nie od początku). Tym razem nasz kucharz znalazł się w Nałęczowie, w SPA. Potrawy, które gotował były uznane jako dietetyczne, sa one podawane własnie w jednym z tamtejszych SPA. nie notowałam, że zapamiętalam troszkę
Zupa-krem marchewkowa:
- 4-5 marchewek
- 3 ząbki czosnku
- kawalek świeżego (!) imbiru
- na wywar: skrzydełka drobiowe, warzywa takie jak na rosł (marchew, seler, pietruszka, por, cebula i co tam jeszcze dajecie)
- sól, pieprz do smaku
- migdały w płatkach
- oliwa
Ugotować wywar na warzywach i mięsie. Karotkę byle jak pokroic i ugotowac w małej ilości wody, wrzucic cale ząbki czosnku, imbir i przyprawy. Wylac wode i zamiast niej wlać sam bulion z wywaru (czyli bez tego mięsa i warzyw). Wszystko zmiksować. Migdały uprażyc na patelni i posypać nimi zupę
Zupa-krem brokułowa:
- brokuł
- główka czosnku
- sól, pieprz do smaku
- na wywar: skrzydełka drobiowe, warzywa takie jak na rosł (marchew, seler, pietruszka, por, cebula i co tam jeszcze dajecie)
Zrobić wywar, odcedzić. Ugotować w nim same różyczki brokuła, wrzucic czosnek i przyprawy, zmiksować.
Pierogi bez ciasta:
- seler
- jajko
- nadzienie (tam robili grzybowe: grzyby, cebulka)
- oliwa do smażenia
Seler pokroić w supercienkie (takie milimetrowe) plasterki i zblanszować delikatnie. Żółtko oddzielic od białka i rozbełtać. Na każdy placek selerowy nakładać farsz, a dookoła pędzelkiem smarować żółtkiem (klej). Przykrywac i sklejać drugim płatkiem z selera. Zrobić w ten oto sposób pierożki, ktore odlozyc na chwile, by sie skleiły. Ubić pianę z białek i maczać w niej pierożki, które nakładać na rozgrzany tłuszcz. Podawać z sosem (tam był sos zrobiony z grzybów i wina)
-
qwerq, z tymi pierogami bez ciasta skojarzylo mi sie coś takiego:
Gołe pierożki
potrzeba:
•25 dag. sera białego
•1/2 kg. szpinaku
•1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
•jajko
•1 łyżka mąki
•sól
•pieprz
Ser rozkruszyć, dodać jajko, mąkę i przyprawy. Szpinak dokładnie umyć, ugotować i drobno posiekać a następnie wymieszać z serem. Stolnice wysypać mąką i z sera formować kulki lub wałki i obtaczać w mące. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i czekać, aż wypłyną. Podawać z masłem przesmażonym z szałwią lub posypane parmezanem. jeszcze tego nie probowalam,ale mialam zamiar w przyszlym tygodniu oczywiscie moja wersja bedzie zdrowsza i zrezygnuje z tego parmezanu i masełka, za to zrobie do tego jakąś smaczna suróweczkę. W ogole znalazlam ostatnio pare fajnych przepisikow a to na jakies kluseczki,a to na placuszki, na slodko lub ostro i wszystki na bazie bialego sera. Uwielbiam serek i dlatego cos mi sie zdaje,ze poeksperyentuje z nim
-
hehe, no mnie sie bardzo spodobał ten przepis z selerowymi pierożkami i byłam pełna podziwu oglądając program, że to sie nie rozleciało! Żółtko naprawdę skleja! Potem jeszcze zamoczone w bialku wszystko się utrwaliło. Tylko jak będe robic te pierożki, to zmodyfikuje nieco i zamiast grzbow dam inny po prostu farsz
A Twoj przepis MlodyAniolku tez fajny
-
Pomysl na deser:
Jabłko pokroic na osemki, obrac, wydrazyc srodek. Na patelni rozgrzac odrobine masla (ja daje pol lyzeczki), wrzucic jablka. Jedna lyzeczke cukru zmieszac z odrobina cynamonu, posypac jablka. Smazyc na malym ogniu z dwoch stron, az beda miekkie. Bedzie bardzo slodkie (jak dla mnie), wiec mozna wziac mniej cukru. Tak samo mozna przyzadzac tez inne owoce, np. gruszki, sliwki.
-
ja pieke jabłko w mikrofalówce lub piekarniku bez tłuszczu i cukru i sa BAAAAAARDZO słodkie
-
przepisy LIGHT
Leniwe pierogi:
100g chudego twarogu (rozgnieść widelcem lub zemleć) + 1-2 łyżki mąki + ubite na sztywno białko ewntualnie słodzik, wymieszać, na wysypanej mąką stolnicu utoczyć wałeczki, pociąć na małe rąby wrzucić do gotującej się osolonej (niekoniecznie ) wody, gotowe po wypłynięciu ->minutce Wyjąć łyżka cedzakową polać jogurtem osłodzonym słodzikiem
-
sałatka dla 4-5 osób
skład:
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa (mała)
- słoiczek selera (paseczki)
- por
- plasterki chudej wędlinki (8 plasterków)
- 6 ugotowanych jajek
- 15-20g startego żółtego sera
- 2 łyżki stołowe majonezu light
byłoby dobrze gdyby naczynie w którym przyzadzamy slatke mialo spód równy z górą
na samym dole układamy selera, na nim kukurydze, pora tniemy w talarki ale tylko to co jest biale nie używamy zielonego i kładziemy to na kukurydze, na to pokrojony w kosteczke ananas, pozniej szyneczka pokrojona w cieniutenkie paseczki, nastepnie jajka ( plasterki nie kosteczka ), delikatenie smarujemy majonezem i na samym końcu posypujemy to serem sałatki nie mieszamy, podaje się ja w taki sposob w jaki została przyzadzona, czyli warstwowo. I jeszcze jedno, sałatka najlepiej smakuje po 24 godzinnym odstaniu w lodówce życze smacznego
-
Wyczaiłam gdzieś w gazecie taki przepisik na sałatke z tuńczyka:
*tuńczyk z puszki - ja lubie firmy graal w sosie pomidorowym [90 kcal/100g]
*jajko na twardo (w przepisie są dwa, ale mnie jedno wystarcza ) [jedno - 88kcal]
*ogórki kiszone [12 kcal na 100g] ilość według potrzeb
*jak ktoś chce - papryka itd.
Jeżeli bierzemy tuńczyka tego nie w sosie pomidorowym, to można dodać jogurt naturalny
p.s. ogólnie uwielbiam samo jajko na twardo z ogórkiem kiszonym w jogurcie naturalnym... mniam
-
poszukuje przepisow na sosy i pasty - cos, czym mozna posmarowac chleb, zeby nie byl suchy, zamiast keczupu i majonezu. znacie cos? (dla mojego chlopa, ktory kanapki bez majonezu I keczupu I musztardy nie zje - ostatnia deska ratunku...)
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki