własnie oglądalam Podróże kulinarne Makłowicza 9niestety nie od początku). Tym razem nasz kucharz znalazł się w Nałęczowie, w SPA. Potrawy, które gotował były uznane jako dietetyczne, sa one podawane własnie w jednym z tamtejszych SPA. nie notowałam, że zapamiętalam troszkę

Zupa-krem marchewkowa:

- 4-5 marchewek
- 3 ząbki czosnku
- kawalek świeżego (!) imbiru
- na wywar: skrzydełka drobiowe, warzywa takie jak na rosł (marchew, seler, pietruszka, por, cebula i co tam jeszcze dajecie)
- sól, pieprz do smaku
- migdały w płatkach
- oliwa

Ugotować wywar na warzywach i mięsie. Karotkę byle jak pokroic i ugotowac w małej ilości wody, wrzucic cale ząbki czosnku, imbir i przyprawy. Wylac wode i zamiast niej wlać sam bulion z wywaru (czyli bez tego mięsa i warzyw). Wszystko zmiksować. Migdały uprażyc na patelni i posypać nimi zupę

Zupa-krem brokułowa:

- brokuł
- główka czosnku
- sól, pieprz do smaku
- na wywar: skrzydełka drobiowe, warzywa takie jak na rosł (marchew, seler, pietruszka, por, cebula i co tam jeszcze dajecie)

Zrobić wywar, odcedzić. Ugotować w nim same różyczki brokuła, wrzucic czosnek i przyprawy, zmiksować.

Pierogi bez ciasta:

- seler
- jajko
- nadzienie (tam robili grzybowe: grzyby, cebulka)
- oliwa do smażenia

Seler pokroić w supercienkie (takie milimetrowe) plasterki i zblanszować delikatnie. Żółtko oddzielic od białka i rozbełtać. Na każdy placek selerowy nakładać farsz, a dookoła pędzelkiem smarować żółtkiem (klej). Przykrywac i sklejać drugim płatkiem z selera. Zrobić w ten oto sposób pierożki, ktore odlozyc na chwile, by sie skleiły. Ubić pianę z białek i maczać w niej pierożki, które nakładać na rozgrzany tłuszcz. Podawać z sosem (tam był sos zrobiony z grzybów i wina)