Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Przepisy Z Super Linii :)

  1. #31
    Arianek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    To przepraszam co on ma w środku? Czysty cukier czy olej?
    Bo ja nawet się pokusiłem żeby składniki policzyć oddzielnie i tylko cukier może zawyżać kaloryczność ketchupu, a znowu nie ma go w nim tak dużo.

    Skład ketchupu: pomidory (49,3%), woda, cukier, ocet, cebula, zagęstnik - acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, naturalne aromaty przypraw smakowych, kwas cytrynowy - regulator kwasowości

  2. #32
    Verdona jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2005
    Mieszka w
    Świdnik
    Posty
    0

    Domyślnie

    No pewnie ma w środku keczup.To chyba był Helmanns jakiś,nie wiem zresztą.

  3. #33
    Verdona jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2005
    Mieszka w
    Świdnik
    Posty
    0

    Domyślnie

    No więc sie wszystko wyjaśniło,kaloryczność podana była na całą butlę......Dzięki Bogu bo sie zaczynałam bac....I przepraszam za herezje

  4. #34
    ewka~ jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ja też już się wystraszyłam

    malinsia bardzo interesujące te przepisy i nie wymagają kupowania jakiś wyszukanych składników, chyba się skurzę na zapiekankę z warzywami

    Pozdrawiam

  5. #35
    ZedeKiaH jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-11-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    keczup z Tipa ma 80iles kcal . Mimo ze nie sa polecane ogolnie produkty z Tipa,to mi akurat keczup smakuje.

  6. #36
    mala04 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    No dziewczyki dodajcie jakies przepisiki nowe bo tenat warty podtrzymania...

  7. #37
    malinsia jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ewa!
    Miło ze ktos docenia moje wysiłki wpisywania tych przepisow

    mala04!
    Na prosbe moze :

    KREM SNIEZNY
    Składniki:
    -2 białka
    -2 łyzeczki zelatyny
    -sok z jednej z cytryny
    -2 płaskie łyzeczki cukru pudru


    Wykonanie:
    Białka ubic z cukrem na stztywna piane, dodajac sok z cytryny. Zelatyne namoczyc w 1 łyzce zimnej wody, a po napecznieniu rozpuscic w łyzce goracej wody.NAczynie z piana wstawic do goracej wody i stopniowo dodawac zelatyne, ubijajac wszystko na sztywna piane

    Wart. kaloryczna: 35 kcal-1 porcja!

    OWOCE W SOSIE WANILIOWYM

    Składniki:
    -1/3 szklanki chudego słodkiego mleka
    -100 g dowolnych owocow
    -1 łyzeczka maki
    -1 płaska łyzeczka cukru waniliowego


    Wykonanie:
    Mleko zagotowac z cukrem waniliowym i maka rozrobiona w małej ilosci wody.Umyte owoce pokroic i zalac sosem.
    Wart. kaloryczna: 132 kcal-1 porcja


    Ps. i prosze nie zarzucac mi ze zanizam wartosc kaloryczna...bo to sa przepisy SL za ktore odpowiedzialna jest dyplomowana dietetyczka
    A chyba nastolatki niektore nie maja takiej wiedzy by snuc take stwierdzenia.

  8. #38
    olcia15 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-04-2005
    Mieszka w
    Gdansk
    Posty
    0

    Domyślnie

    To i ja może coś dorzuce

    No.1
    Grillowany indyk z ananasem (160 kcal)
    100g mięsa z piersi indyka
    3 krążki ananasa z puszki
    sól
    biały pieprz
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyzeczka oleju

    Wykonanie:
    Umyte, osuszone mięso pokroić w kostke. Do miseczki wsypać 1/4 łyżeczki soli, dodać sok z cytryny, olej, szczypte pieprzu. Włożyć kawałki mięsa, wymieszać. Przykryć i odtawić w chłodne miejsce na pół godziny. Osączyć, nadziać na szpadki naprzemiennie z kawałkami ananasa. Ułożyć na ruszcie i piec po 10 minut z kazdej strony.


    No.2
    Chłodnik jagodowy (1 porcja 245 kcal) no to chyba chodzi o 1 talerz :P
    200g drobnych owowców (jagód, malin, poziomek, jeżyn, porzeczek)
    1 łyżka cukru
    300 ml maślanki
    plasterek melona

    Wykonanie:
    Owoce opłukać, oczyścić i posypać cukrem. Zmiksować i stopniowo ddawać do nich maslankę i daej miksować do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić

    No.3
    Chłodnik truskawkowy (1 porcja 138 kcal)
    1 szklanka zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
    50g świeżych truskawek (co tak mało??? :P Ja bym była za 150g bo truskawki nie maą prawie kcal )
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Wykonanie:
    Owoce myć, pokroić, lub rozgnieść widelcem, dodać zimne mleko lub jogurt i cukier, zmiksować.


    No.4
    Smażony kalafior (4 porcje, każda 223 kcal)
    1 kalafior
    100g mąki
    1 jajko
    pół szklanki mleka
    2 łyżki masła
    pieprz
    olej do usmażenia
    koperek

    Wykonanie:
    Umyty i obrany kalafior, podzielić na różyczki i ugotować. Odsączyć, ostudzić i osuszyć. Przygotować ciasto z mąki, jajka i rozpuszczonego masła, dosolić, dopieprzyć. Zanurząc w cieście kawalki kalafiora i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane koperkiem.


    No.5
    Gruszka pieczona z cynamonem i brązowym cukrem (1 porcja 180 kcal)
    1 gruszka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka brązowego cukru
    cynamon
    1 łyżka margaryny
    skórka cytrynowa
    2 łyżki sosu waniliowego

    Wykonanie:
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszkę obrać i przekroić i wydrążyć środek, natrzeć sokiem z cytryny, ułożyć płaską powierzchnią do dołu w naczyniu żaroodpornym. Brązowy cukier, cynamon i mardarynę podgrzewać mieszając do powstania jednolitej masy. Sosem polać gruszkę, piec 20-25 minut aż gruszka nabierze złotej barwy. Podgrac sos waniliowy, wylać go na talerzyk i położyć na nim gruszkę, przybrać skórką cytrynową.


    No.6
    Naleśniki ze szpinakiem (5 porcji, każda 280 kcal)
    200 g mąki
    1 jajko i 2 żółtka
    szklanka mleka
    15 g drożdży
    30 g masła
    1 łyżka cukru
    250g szpinaku
    100 g pieczarek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyzka margaryny
    sól
    pieprz
    gałak muszkatołowa
    szczypta zmielonej czerwonej papryki

    Wykonanie:
    Zółtka i jajko utrzeć z cukrem, posolić, dodać rozpusczone w mleku drożdże, mąkę i ubić ciasto. Wlać stopione masło, wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć naleśniki
    Farsz: pieczarki pokrojone w paski cebulę pokrojoną i rozdrobniony czosnek poddusić. Dodac szpinak i dusić 10 minut. Doprawić. Nakładac na naleśniki, składać na pół. Podawać z sałatką z pomidorów, lekko posypac naleśniki czerwoną papryką.


    Waniliowy Twarożek z Sosem z Malin! (130 kcal)
    1/3 kostki chudego twarożku
    filiżanka malin
    2 łyżki mleka 0,5%
    starta wanilia lub olejek waniliowy do ciast

    Wykonanie:
    Do twarożku wsypać/wlać wanilię i wymieszać. Przełożyć do małego naczynia wyłożonego folią spozywczą i wstawić do lodówki. Po stężeniu wyjąć i wyłożyć na talerz odwracając naczynie. Maliny rozetrzeć z mlekiem i polać nimi serek. Udekorować świeżymi malinami.


    Deser "Truskawkowy Chruśniak" (110 kcal)
    3 gałki sorbetu truskawkowego (90ml)
    filiżanka truskawek
    listki mięty lub kolendry

    Wykonianie:
    Na dnie pucharka ułożyć sorbet, posypać go truskawkami pokrojonymi w ćiwrtki i ozdobić listkami mięty lub kolendry.

    Naleśniki z bananami (305 kcal)
    1/4 rozmąconego jajka
    25g mąki
    sól
    60 ml mleka 0,5%
    1 łyżeczka masła
    olej do smażenia
    1/2 banana
    1/2 łyżeczki cukru brązowego lub zwykłego

    Wykonanie:
    Mąkę przesiać, zmiksować z jajkiem, solą i z odrobiną mleka na masę. Masło rozstopić i dodawać z resztą mleka do ciasta. Na patelni wysmarowanej olejem usmażyć 2 naleśniki, przełożyć na papier, by odciekły z tłuszczu. piekarnik nagrzać do 220 stopn C. Canana pokroić w plastry i obsmażyć na patelni po naleśnikach, posmarować nim naleśniki i posłakać w ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem i piec aż cukier się skarmelizuje.


    Rożki z jagodami (240 kcal)
    Ciasto:
    80g chudego twarogu
    2 łyżki mleka 0,5%
    1 łyżka oleju
    sól
    cukier
    1/2 jajka
    150 g mąki
    10 g drożdży

    Farsz:
    1 łyżka cukru
    100g jagód
    cynamon
    30g twarogu chudego
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka słodkiej śmietany
    szczypta mąki zmiemniaczanej

    Wykonanie:
    Ciasto: wymieszać twaróg z mlekiem i olejem, dodać przyprawy, mąkę, jajko i wymieszać wszystko. Dodać drożdże, wyrobić głagkie ciasto, odstawić na godzine do wyrośnięcia. Wyrobić jeszcze raz i rozwalkować. Pociąć na kwadraty.
    Farsz: Jagody opłukać, wymieszać z cukrem, cynamonem i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą dodac do gotujących się jagód. Dwie łyżki soku z jagód odstawić a reszte ostudzić i dodac do twarożku.
    Farsz wyłożyć na ciasto, zlepić je (mój komentarz: najlepiej robić to widelcem) "po przekątnej" upiec na blasze w piekarniku. Cukier puder zmieszać ze śmietanką i sokiem z jagód i polać sosem rożki.



    Chyba wystarczy cio??

    Booziaczki :*:*:*:*:*

  9. #39
    mala04 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dzieki mi tez sie wydaje ze te kalorycznosci sa za male... ale wiem wiem w SL tak podaja, sama nie wiem czy w nie wierzyc czy nie

  10. #40
    olcia15 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-04-2005
    Mieszka w
    Gdansk
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ja myslę, że najlepiej samemu policzyć, zanim się zrobi i zje! Bo czasem napisą że potrzebna jest 1 łyżka oleju do smażenia, a w rzeczywistości musisz zużyć ze 3, żeby Ci się nie spalilo
    Booziaczi :*:*:*:*

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •