-
To przepraszam co on ma w środku? Czysty cukier czy olej?
Bo ja nawet się pokusiłem żeby składniki policzyć oddzielnie i tylko cukier może zawyżać kaloryczność ketchupu, a znowu nie ma go w nim tak dużo.
Skład ketchupu: pomidory (49,3%), woda, cukier, ocet, cebula, zagęstnik - acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, naturalne aromaty przypraw smakowych, kwas cytrynowy - regulator kwasowości
-
No pewnie ma w środku keczup.To chyba był Helmanns jakiś,nie wiem zresztą.
-
No więc sie wszystko wyjaśniło,kaloryczność podana była na całą butlę......Dzięki Bogu bo sie zaczynałam bac....I przepraszam za herezje
-
Ja też już się wystraszyłam
malinsia bardzo interesujące te przepisy i nie wymagają kupowania jakiś wyszukanych składników, chyba się skurzę na zapiekankę z warzywami
Pozdrawiam
-
keczup z Tipa ma 80iles kcal . Mimo ze nie sa polecane ogolnie produkty z Tipa,to mi akurat keczup smakuje.
-
No dziewczyki dodajcie jakies przepisiki nowe bo tenat warty podtrzymania...
-
Ewa!
Miło ze ktos docenia moje wysiłki wpisywania tych przepisow
mala04!
Na prosbe moze :
KREM SNIEZNY
Składniki:
-2 białka
-2 łyzeczki zelatyny
-sok z jednej z cytryny
-2 płaskie łyzeczki cukru pudru
Wykonanie: Białka ubic z cukrem na stztywna piane, dodajac sok z cytryny. Zelatyne namoczyc w 1 łyzce zimnej wody, a po napecznieniu rozpuscic w łyzce goracej wody.NAczynie z piana wstawic do goracej wody i stopniowo dodawac zelatyne, ubijajac wszystko na sztywna piane
Wart. kaloryczna: 35 kcal-1 porcja!
OWOCE W SOSIE WANILIOWYM
Składniki:
-1/3 szklanki chudego słodkiego mleka
-100 g dowolnych owocow
-1 łyzeczka maki
-1 płaska łyzeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Mleko zagotowac z cukrem waniliowym i maka rozrobiona w małej ilosci wody.Umyte owoce pokroic i zalac sosem.
Wart. kaloryczna: 132 kcal-1 porcja
Ps. i prosze nie zarzucac mi ze zanizam wartosc kaloryczna...bo to sa przepisy SL za ktore odpowiedzialna jest dyplomowana dietetyczka
A chyba nastolatki niektore nie maja takiej wiedzy by snuc take stwierdzenia.
-
To i ja może coś dorzuce
No.1
Grillowany indyk z ananasem (160 kcal)
100g mięsa z piersi indyka
3 krążki ananasa z puszki
sól
biały pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyzeczka oleju
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w kostke. Do miseczki wsypać 1/4 łyżeczki soli, dodać sok z cytryny, olej, szczypte pieprzu. Włożyć kawałki mięsa, wymieszać. Przykryć i odtawić w chłodne miejsce na pół godziny. Osączyć, nadziać na szpadki naprzemiennie z kawałkami ananasa. Ułożyć na ruszcie i piec po 10 minut z kazdej strony.
No.2
Chłodnik jagodowy (1 porcja 245 kcal) no to chyba chodzi o 1 talerz :P
200g drobnych owowców (jagód, malin, poziomek, jeżyn, porzeczek)
1 łyżka cukru
300 ml maślanki
plasterek melona
Wykonanie:
Owoce opłukać, oczyścić i posypać cukrem. Zmiksować i stopniowo ddawać do nich maslankę i daej miksować do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić
No.3
Chłodnik truskawkowy (1 porcja 138 kcal)
1 szklanka zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
50g świeżych truskawek (co tak mało??? :P Ja bym była za 150g bo truskawki nie maą prawie kcal )
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Owoce myć, pokroić, lub rozgnieść widelcem, dodać zimne mleko lub jogurt i cukier, zmiksować.
No.4
Smażony kalafior (4 porcje, każda 223 kcal)
1 kalafior
100g mąki
1 jajko
pół szklanki mleka
2 łyżki masła
pieprz
olej do usmażenia
koperek
Wykonanie:
Umyty i obrany kalafior, podzielić na różyczki i ugotować. Odsączyć, ostudzić i osuszyć. Przygotować ciasto z mąki, jajka i rozpuszczonego masła, dosolić, dopieprzyć. Zanurząc w cieście kawalki kalafiora i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane koperkiem.
No.5
Gruszka pieczona z cynamonem i brązowym cukrem (1 porcja 180 kcal)
1 gruszka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
cynamon
1 łyżka margaryny
skórka cytrynowa
2 łyżki sosu waniliowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszkę obrać i przekroić i wydrążyć środek, natrzeć sokiem z cytryny, ułożyć płaską powierzchnią do dołu w naczyniu żaroodpornym. Brązowy cukier, cynamon i mardarynę podgrzewać mieszając do powstania jednolitej masy. Sosem polać gruszkę, piec 20-25 minut aż gruszka nabierze złotej barwy. Podgrac sos waniliowy, wylać go na talerzyk i położyć na nim gruszkę, przybrać skórką cytrynową.
No.6
Naleśniki ze szpinakiem (5 porcji, każda 280 kcal)
200 g mąki
1 jajko i 2 żółtka
szklanka mleka
15 g drożdży
30 g masła
1 łyżka cukru
250g szpinaku
100 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyzka margaryny
sól
pieprz
gałak muszkatołowa
szczypta zmielonej czerwonej papryki
Wykonanie:
Zółtka i jajko utrzeć z cukrem, posolić, dodać rozpusczone w mleku drożdże, mąkę i ubić ciasto. Wlać stopione masło, wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć naleśniki
Farsz: pieczarki pokrojone w paski cebulę pokrojoną i rozdrobniony czosnek poddusić. Dodac szpinak i dusić 10 minut. Doprawić. Nakładac na naleśniki, składać na pół. Podawać z sałatką z pomidorów, lekko posypac naleśniki czerwoną papryką.
Waniliowy Twarożek z Sosem z Malin! (130 kcal)
1/3 kostki chudego twarożku
filiżanka malin
2 łyżki mleka 0,5%
starta wanilia lub olejek waniliowy do ciast
Wykonanie:
Do twarożku wsypać/wlać wanilię i wymieszać. Przełożyć do małego naczynia wyłożonego folią spozywczą i wstawić do lodówki. Po stężeniu wyjąć i wyłożyć na talerz odwracając naczynie. Maliny rozetrzeć z mlekiem i polać nimi serek. Udekorować świeżymi malinami.
Deser "Truskawkowy Chruśniak" (110 kcal)
3 gałki sorbetu truskawkowego (90ml)
filiżanka truskawek
listki mięty lub kolendry
Wykonianie:
Na dnie pucharka ułożyć sorbet, posypać go truskawkami pokrojonymi w ćiwrtki i ozdobić listkami mięty lub kolendry.
Naleśniki z bananami (305 kcal)
1/4 rozmąconego jajka
25g mąki
sól
60 ml mleka 0,5%
1 łyżeczka masła
olej do smażenia
1/2 banana
1/2 łyżeczki cukru brązowego lub zwykłego
Wykonanie:
Mąkę przesiać, zmiksować z jajkiem, solą i z odrobiną mleka na masę. Masło rozstopić i dodawać z resztą mleka do ciasta. Na patelni wysmarowanej olejem usmażyć 2 naleśniki, przełożyć na papier, by odciekły z tłuszczu. piekarnik nagrzać do 220 stopn C. Canana pokroić w plastry i obsmażyć na patelni po naleśnikach, posmarować nim naleśniki i posłakać w ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem i piec aż cukier się skarmelizuje.
Rożki z jagodami (240 kcal)
Ciasto:
80g chudego twarogu
2 łyżki mleka 0,5%
1 łyżka oleju
sól
cukier
1/2 jajka
150 g mąki
10 g drożdży
Farsz:
1 łyżka cukru
100g jagód
cynamon
30g twarogu chudego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka słodkiej śmietany
szczypta mąki zmiemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto: wymieszać twaróg z mlekiem i olejem, dodać przyprawy, mąkę, jajko i wymieszać wszystko. Dodać drożdże, wyrobić głagkie ciasto, odstawić na godzine do wyrośnięcia. Wyrobić jeszcze raz i rozwalkować. Pociąć na kwadraty.
Farsz: Jagody opłukać, wymieszać z cukrem, cynamonem i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą dodac do gotujących się jagód. Dwie łyżki soku z jagód odstawić a reszte ostudzić i dodac do twarożku.
Farsz wyłożyć na ciasto, zlepić je (mój komentarz: najlepiej robić to widelcem) "po przekątnej" upiec na blasze w piekarniku. Cukier puder zmieszać ze śmietanką i sokiem z jagód i polać sosem rożki.
Chyba wystarczy cio??
Booziaczki :*:*:*:*:*
-
Dzieki mi tez sie wydaje ze te kalorycznosci sa za male... ale wiem wiem w SL tak podaja, sama nie wiem czy w nie wierzyc czy nie
-
Ja myslę, że najlepiej samemu policzyć, zanim się zrobi i zje! Bo czasem napisą że potrzebna jest 1 łyżka oleju do smażenia, a w rzeczywistości musisz zużyć ze 3, żeby Ci się nie spalilo
Booziaczi :*:*:*:*
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki