Od jakiegos czasu mnie ciagnelo na stworzenie takiego tematu ..bo z tego co czytam nie kazda z Nas kupuje ta gazete ..a ja po nia siegam od paru lat i w tej chwili jestem w trakcie robienia tzw ksiazki kucharskiej z SL
Zaprszam na pomysly , jakie sobie zyczycie przepisy , sałatki, potrawy takie typowe na obiady , slodkosci light itd...


To zapodam pierwszy przepis w sam raz na ta pore roku


RAJSKI PRZYSMAK:


Składniki:
-5 jabłek
-1 banan
-pół melona lub arbuza
-2 kiwi
-1 pomarańcza
-1 łyżka rodzynek
-5 łyżek jogurtu naturalnego
-sok z cytryny


Wykonanie:
jabłka umyc, ściąć wierzchołki, wydrążyć środki, skropic sokiem z cyytryny. Pozostałe owoce umyc, obrać i pokroic w kostke, wymieszac z rodzynkami i jogurtem.Napełnic środki jabłek, udekowrowac kawałkami pomarańczy.

I jeszcze jeden w sam raz na obiad :

FASZEROWANY OGOREK ZAPIEKANY

Składniki:
-250 g ogórka zielonego
-50g mięsa mielonego
-1/2 cebuli
-natka
-1 jajko
-pieprz
-sól
-słodka papryka
-1 kromka chrupkego chleba
-2 łyżki startego żółtego sera


Wykonanie: Ogórek obrać, przepołowić wzdłuż i wydrążyć. Przez 3 minuty połówki ogórka trzymać we wrzacej wodzie. Cebulę drobno posiekać. Jajko ugotowac na twardo, wystudzic, obrać i pokroic na kawałeczki. Mięso wymieszac z jajkiem, cebulą i przyprawami, natką. chleb chrupki pokruszyc i dodac do mięsa. Masą napełnic połówki ogórka, posypac tartym serem i ułozyc w ogniotrwałej formie. Zapeikac w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni C.