Przeliczamy gramy
W przepisach kulinarnych waga produktów najczęściej jest podawana w gramach lub dekagramach. Szybciej lub gdy nie mamy w domu wagi, ilość tę odmierzymy szklanką, łyżką albo łyżeczką. W tabelce podajemy przeliczniki często używanych w kuchni produktów.
Szklanka to naczynie o pojemności około 250 ml.
Łyżka - płaska łyżka do zupy o pojemności około 15 ml.
Łyżeczka - płaska łyżeczka do herbaty o pojemności około 5 ml.
Produkty łyżeczka łyżka szklanka
Bulion 5g 15g 250g
Bułka tarta 3g 8g 150g
Cukier kryształ 5g 15g 220g
Cukier puder 3g 10g 200g
Kakao w proszku 2g 5g -
Kasza gryczana - 20g 200g
Kasza manna - 15g 180g
Majonez 4g 12g -
Masło 4g 10g -
Mąka pszenna 3g 10g 170g
Mąka ziemniaczana 3g 9g 220g
Mleko 5g 15g 250g
Olej 4g 13g 220g
Proszek do pieczenia 3g 10g -
Przecier pomidorowy 5g 15g -
Ryż 5g 15g 220g
Smalec - 20g -
Starty żółty ser 3g 8g 125g
Śmietana 5g 12g 220g
Sól 5g 15g -
Wiórki kokosowe 5g 10g -
Żelatyna 3g - -
Zakładki