-
ile?
ile ckal ma galaretka taka z torebki?
-
a jeszcze jedno może trochę marudzę ale dzisiaj zjadłam 5 renklod.tutaj w tabeli pisze, że 10g ma aż 43kcal.czy to możliwe.to wyszło mi, że zjadłam prawie 500kcal.to chyba coś nie tak.może 100g ma 43 bo inaczej koniec ze śliwkami;-( aja je tak lubię.wiem, że ich nie powinno się dużo jeść ale bez przesady....
-
a tak apropo taka galaretka ma ok 60 kcal w 100g już po jej zrobieniu. kisiel ma 56 więc to nie wiele więcej a nawet mniej może mieć. z bitą śmietaną ma 133
-
Kasiula- nie, to niemozliwe, aby chodzilo o 10 g
Zapewne komuś zjadło się jedno zero (może też był na diecie?
) Wartość odnosi się do 100 gram.
-
A wiecie słonca moze ile ma jakies 0,5 kg malin?
-
malinki maja w 100g 25kcal więc w pół kilo będą miały 125kcal
to dobrze, że to się odnosi do 100g bo już się załamała
-
witam.
to znowu ja.
tym razem chodzi mi o makaron, którego właściwie unikam bo nie mam pojęcia jak ma liczyć jego kalorie,
chodzi mi głównie o to; na dieta.pl jest napisane, że makaron 2 jajeczny ma 124 kalorie (gotowany) za to na opakowaniu mojego makaronu pisze ,że 100g ma 370. to jest w takim razie surowy, czy gotowany.jak mam to liczyć?
w książce z kaloriami mam tak samo. pisze, że makaron 2 jajeczny a ok 370 a taki sam gotowany 105kcal.więc już nie wiem;(
-
Odwieczny "problem" odchudzających się. Właściwie to sama sobie podałaś odpowiedź.
Jakby to najprościej...
Odważ 100 g makaronu, ryżu itp (suchego, przed gotowaniem), wrzuć do wody, ugotuj, wyjmij i ponownie wrzuć na wagę. Zobaczysz różnicę w cyferkach (a w wyglądzie też, gdyż tego ugotowanego będzie znacznie więcej).
Podczas gotowania taki produkt "wciąga" wodę przez co staje się cięższy, ale jego ogólna kaloryczność nie zmienia się- bo jak wiemy woda nie ma kalorii. Tak więc z takich 100 g, powstanie Ci- załóżmy- 300 g produktu (pewnie mocno przesadzam, ale to dla lepszego ukazania faktu). Nie przybyło mu kalorii, więc jeśli chcemy policzyć wartość kaloryczną 100 g, musimy ją podzielić przez 3. Siłą rzeczy wychodzi mniej.
Wartości podane na opakowaniach odnoszą się do suchego produktu, przez ugotowaniem.
Proponuję też wtedy właśnie ważyć produkty.
-
bardzo gracias
dobrze , że jest takie forum
zawsze można się we wszystkim poradzić
-
Mam nadzieję, że to zrozumiałaś
Bo to wbrew pozorom bardzo proste, ale jak się człowiek zamota w tłumaczeniu...
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki