Ooo!
Nowe przepisy! Wypróbuję ten z soczewicą!
A leczo z cukini znam i uwielbiam! mniam! Tylko ze ja daję cukinię prawie na końcu, tzn. po papryce przed pomidorami, bo papryka potrzebuje odrobinkę dłuzszego duszenia niż cukinia.
A ja ze swojej strony dokładam przepisik:
Pasztet z cukini
3 szklanki cukini startej na średniej tarce (odlać nieco wody gdy się wydzieli)
4 cebule zeszklić na 1/2 szklanki oleju (można znacznie mniej oleju użyć lub zaryzykować oliwę z oliwek)
1,5 szklanki bułki tartej (też można mniej)
3-4 jajka (białka ubić osobno na sztywno potem dodawać żółtka)
30-40 dkg sera żółtego (SB-owiczki znajdą ser niskotłuszczowy )
2 łyżeczki vegety
1 łyżeczka papryki (chili, pieprz)

Wymieszać wszystko, z tym że bułkę tartą lepiej jest dodać na końcu. Piec w wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze pergaminowym przez 60 min w temp. ok. 180-190 stopni.


Jadłam, kroi się w grubsze plastry, można z chlebem (nie SB) lub z czymkolwiek innym!