Witajcie, to i ja tu trochę cosik wpiszę.. ja w sumie cenię prostotę i szybkość wykonania.. Poniższe przepisy to przepisy znalezione w wiekszości na forum czy innych stronach o SB, które planuję niedługo sprawdzić, lub już sprawdziłam, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu To są przepisy na I fazę SB

PIERŚ KURCZAKA Z SAŁATĄ
pierś z kurczaka
sałata
przyprawy, w tym sos koperkowo-ziołowy i oliwa

Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju.
Główka sałaty kroimy w kawałki, polewamy sosem do sałatek knorr (najlepiej koperkowo ziołowym), do sałaty z tym sosem wrzucić tą pierś i wymieszać.
Brzmi niezbyt zachęcająco ale jest dobre tylko pierś musi być dobrze doprawiona.

**********

SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
pierś z kurczaka
paczka mrożonych brokułów
paczka płatków migdałowych
sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy

Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów.

**********

FASOLKA SZPARAGOWA
0,5 kg fasolki szparagowej
czosnek
cebula dymka
05 szklanki jogurtu naturalnego
przyprawy, oliwa z oliwek

Fasolkę ugotować na pół twardo, na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać fasolkę, całość podgrzać i wlać jogurt (uwaga! może się zważyć! W orginalnym przepisie jest śmietana) i przyprawić do smaku .
Na wierz można posypać ew. startym serem żółtym lub startymi orzechami włoskimi.

**********

SZASZŁYKI Z KURCZAKA (ok. 3 sztuki)
pierś z kurczaka
pierczarki
papryka
cebulka
przyprawy - pierz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek

Piers z kurczaka pokroic w kawalki, polac lekko oliwą, odstawic na godzinkę zeby sie zamarynowalo..po godzinie nabijac na szpikulce naprzemiennie z pieczarkami, papryka i cebulką, na koniec znów lekko polac oliwa i wstawic do pikarnika na 40 minut.

**********

GULASZ Z IDYCZEJ PIERSI
filet z piersi indyczej
zielona papryka
pieczarki
cebula
czosnek
przyprawy, oliwa

Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, paprykę pokroić w paseczki oraz cebulę i pieczarki. Dodawać kolejno do tej piersi cebulę , potem paprykę a jak to już się poddusi to na koniec pieczarki. Dusić na patelni aż to będzie miekkie, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek, no i oczywiście to przyprawić wg uznania.

**********

PYSZNA KOLACJA
2 jajka na twardo
0,5 surowej papryki
2-3 łyżki groszku konserwowego
1 pomidor
1 ogórek kiszony
sól, pieprz
150 g jogurtu naturalnego

Wszystko pokroić, wymieszać, doprawić i ZJEŚĆ

**********

SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI
serek wiejski
2 pomidory
1 średni ogórek świeży
kilka rzodkiewek
szczypiorek
koperek

Pokroić pomidory, rzodkiewki i obrany ogórek. Wymieszać w miseczce, dodać serek wiejski. Posypać szczypiorkiem i koperkiem.

**********

SMACZNEGO