-
GLYXOWANIE (jedzonko o malym IG)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Soczewicowy Burger z Dipem szpinakowym
-----------------------------------------------------------------
Dla 4 osob

200 g czerwonej soczewicy
2 cebulki wiosenne [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
1/2 peczka natki pietruszki
2 lyzki pestek dyni (obranych)
1 jajko + 1 zoltko
2 lyzki panierki pelnoziarnistej
1/2 lyzeczki utartej skorki cytryny
szczypta przyprawy cayenne
150 gram mlodego szpinaku (w lisciach)
3 lyzki oleju rzepakowego
300 gram jogurtu naturalnego
1 zabek czosnku, sol, pieprz
1. Soczewice oplukac i zagotowac w 350 ml lekko posolonej wody. Pod przykryciem leciutko gotowac przez 15 minut, potem troche ostudzic i odcedzic wode.
2. Cebulki umyc i drobno pokroic. Natke umyc, oberwac listki i posiekac drobno razem z pestkami dyni.
3. Soczewice, cebulke, natke, pestki dyni, jajko i dodatkowe zoltko oraz panierke wymieszac i doprawic skorka cytryny, sola i cayenne. Z powstalej masy uformowac 8 duzych Burgerow.
4. Dip: Szpinak umyc i sparzyc. W malym rondlu rozgrzac lyzke oleju i poddusic w nim wilgotny szpinak pod przykryciem 1-2 minuty. Odsaczyc na sitku, potem drobno posiekac i wymieszac z jogurtem. Wycisnac do tego czosnek i dobrze doprawic sola i pieprzem.
5. Kotlety podsmazac ok 10 minut na srednim ogniu w reszcze oleju na patelni teflonowej. Podawac z Dipem szpinakowam.
krewetki z selerem
----------------------------------------------------------------------------------------------------
skladniki na 2 osoby
400 gram selera lodygowego
2 male cebule (schalotten - to sie jakos nazywa po polsku?)
1 srednie kwaskowate jablko
2 lyzki soku z cytryny
150 gram surowych krewetek (swieze lub zamrozone)
2 lyzki oleju rzepakowego
sol, cayenne
200 ml wywaru rosolowego
50 ml nieslodzonego soku jablkowego
i
1/2 lyzeczki roslinnego srodka wiazacego (np. Biobin) - tja, widzialam to tu kiedys w supermarkecie... ale co to na polski to nie wiem. Na pewno jakis proszek w pudeleczku, ale musi pochodzic ze sklepu BIO - zeby nie byla jakas chemia. A moze da sie w ogole bez?
1. Seler pociac w 1cm grube plasterki. Cebulki pokroic w drobna kostke. Jablka przeciac na osemki, pokroic na cienkie plasterki. Od razu skropic cytrynowym sokiem. Krewetki oplukac i obsuszyc papierem kuchennym.
2. Olej rozgrzac na patelni i podsmazac w nim krewetki przez 2-3 minuty. Wyjac je, posolic i doprawic przyprawa cayenne.
3. Seler i cebulke podszklic w resztce tluszczu po krewetkach. Dolac wywar i 4 minuty gotowac. Sok z jablek, kawalki jablka i srodek wiazacy domieszac i 3 minuty lekko gotowac. Dosolic, dopieprzyc. Krewetki wrzucic i podgrzac w tak powstalym sosie. Podawac z dzikim ryzem.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki