-
Kilka przepisów SB znalezionych w necie 
Pyszna zupa pieczarkowa
0,5 kg. pieczarek,
pierś z kurczaka,
warzywka które lubimy do zupy,
przyprawy
troszkę oliwy.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy pieczarki,
później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie
będzie potrzeby podlewania ich wodą).
W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest juz miękkie, dodajemy
podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich
wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową
zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej po prostu
pałaszujemy. Pyyyyychooootaaaaaa!!!
Zupka wychodzi dosyć gęsta więc jest naprawdę syta.
**********
Gołąbki
1 duża włoska kapusta,
1 kg pieczarek,
80 dkg mielonego mięsa
1 wielka cebula
sól, pieprz, przyprawy
Pieczarki drobno pokroić lub na chwilkę potraktować malakserem, lub potrzeć na grubych oczkach tarki.
Podsmażyć cebule na łyżce oliwy z oliwek, dodać pieczarki, dusić, póki nie wyparuje woda, dodać w międzyczasie przyprawy, sól, pieprz.
Wystudzić, dać surowe mielone mięso, wymieszać ewentualnie doprawić. Takim farszem nadziewać sparzone liście kapusty, zawijać. Na dno garnka ułożyć niewykorzystane liście, ułożyć gołąbki, zalać sosem i piec na małym ogniu,ok.45 min. lub w piekarniku.
Do gołąbków robię sos pomidorowy.
Na odrobince oliwy podsmażam cebulkę i daję pomidory krojone z puszki lub świeże, sól i pieprz, i co tam będzie brakowało z przypraw.
**********
sałatka South Beach z tuńczykiem
SAŁATKA
tuńczyk ok 170g
1/3 szkl ogórka
1/3 szkl awokado
1/3 szkl selera
1/3 szkl rzodkiewki
szklanka sałaty
SOS:
4 łyżki oliwy z liwek (extra vergine)
2 łyzki soku z cytryny
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Włóż do miski tuńczyka w sosie własnym z puszki, posiekane warzywa. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny. Dobrze trochę ją schłodzić, żeby składniki sie "przegryzły"
**********
Minikotlety mielone
1 średnia cebula (w oryginalnym przepisie jest dymka)
400 g mieszanego mięsa mielonego własnej roboty!!!
1 jajko
1-2 łyżeczki musztardy
ok 3-4 łyzek natki pietruszki
sól, pieprz kolorowy grubo zmielony, (do smaku) 4 łyżki stołowe oliwy
100 g ziaren białego sezamu.
Cebule pokroić, ugnieść razem z jajkiem, mięsem i pietruszką. doprawić musztardą, pieprzem i solą. Piekarnik nagrzać do 200 st. C 2 łyżki oliwy wlac na blachę do pieczenia. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w sezamie i ułożyć na blasze. Skropić resztą oliwy. Piec ok 15 min., na górnej połce piekarnika, w tym czasie raz obrócic.
warianty:
do środka każdego kotlecika można włożyć kostkę sera żótego,
pietruszke można zasąpić innym ziołami,
można dodać rozdrobniony ugotowany szpinak (wtedy nie dodaje się musztardy)
kotleciki mozna również smarzyć zamiast piec
**********
Sałatka dwukolorowa z papryki:
po 2 czerwone i zółte papryki,
mała cebula,
2 średnie kiszone ogórki,
kilka liści kapusty pekińskiej,
ząbek czosnku,łyżeczka oliwy z oliwek,sól,pieprz.
Paprykę umyć,oczyścić z gniazd nasiennych,zalać wrzątkiem. Po 2 minutach osączyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać,posiekać,przelać wrzątkiem na sitku. Ogórki pokroić w kostkę,kapustę w paseczki. Warzywa ułożyć w salaterce,oprószyć solą i pieprzem. Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem,polać sałatkę.
**********
babeczki jarzynowe quiche
300g mrożonego szpinaku
3 jajka
40g startego sera żółtego light(3/4 szkl)
40g zielonej lub innej papryki pokrojonej w kostkę(1/4szkl)
połowa cebuli pokrojonej w kostkę(1/4szkl)
3 krople ostrego sosu paprykowego
Wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć do foremek jak na babeczki wysmarowanych tłuszczem i piec w temp. 180st ok 20 min.
RADA:
Kupiłam szpinak mrożony 450g, po odmrożeniu i wyciśnięciu było 350g, dobrze jest go odcisnąć przez ściereczkę ale nie do końca żeby babeczki nie były zbyt suche
Zamiast sosu paprykowego dodałam chili
foremki lepiej wyłożyć papierem do pieczenia - ja miałam kłopot z ich wciągnięciem - musiałam zamrozić i później z nimi walczyć żeby wyszły
**********
Sernik na zimno
serek Fidura 3% (duży)
jogurt naturalny zott (bez cukru)
słodzik
aromat waniliowy
2 łyżki żelatyny
Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników.
Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę)
**********
deser a'la tiramisu
Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a
następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru,
43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie
wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym
kakaem i płatkami migdałowymi.
**********
SMACZNEGO
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki