Anikas proszę powtórz przepis na Bigosik Pieczarkowy Twojej Mamy .
BIGOS Z PIECZAREK MOJEJ MAMUSI specjalnie dla Ciebie Dagmarko
faza II
1/2 kg marchewek
4 ogórki kiszone
50-60 deczko pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbaski (ale można ją zamienić na pewno jakoś bardziej dietetycznie..)
2 łyżki oleju
sól, pieprz, przecier pomidorowy
Obieramy marchew i trzemy na tarce i dusimy na patelni przez 20 minut (łyzka oleju + woda), jak się poddusi (zmięknie) wrzucamy do garnka. Obieramy pieczarki i kroimy w kostki i też łyżka oleju, woda i dusimy, jak się podduszą to wybieramy z patelki tylko pieczarki (by tłuszcz i woda zostały) i do marchwi rzucamy. Kroimy kiełbaski i na tym co zostało na patelce podsmażamy i do gara, potem cebulkę w większe kostki - smażymy po kiełbasce i do gara. Potem kroimy ogórki kiszone w kwadraty i do gara. Mieszamy, gotujemy jeszcze wszystko niecałą godzinę w garnku, solimy, pieprzymy i dodajemy przecier pomidorowy. MÓWIĘ WAM PRZEPYYYSZNE - podawać najlepiej z kaszą lub ryżem. wg moich obliczeń jedna porcja ma ok 250 kcal!! i to z kiełbasą!!
Aneczko to żeś się namęczyła . Pieknie wszystko opisane, a przepisików też Wam troszkę "wrzucę" jak znajdę chwilkę ... Jak tak sobie poczytałam to.. wracam na SB . Buziole!!!!
Szybki przepis na coś słodkiego - Faza I
JOGURCIK
jogurt naturalny bez cukru
kakao
słodzik
aromat ja lubię rumowy
Wszystko mieszamy i już
SŁODKA PIANKA
jogurt naturalny
słodzik
aromat cytrynowy lub pomarańczowy
żelatyna
Jogurt dosłodzik słodzikiem (wg znania), dodać parę kropel aromatu. Rozrobić żelatynę (przepis podany na opakowaniu), wymieszać z jogurtem, przelać do miseczki i słodzić w lodówce
faza II deser nawet na imprezę super!!
KOLOROWE TRIO
budyń bez cukru
mleko 0,5%
puszka brzoskwiń
pół opak. mrożonych truskawek
słodzik
żelatyna
Gotujemy budyń ewentualnie dosladzając słodzikiem. Wylewamy to kieliszków typu martini, albo innych salaterek (najlepiej z przezroczystego szkła). Następnie miksujemy brzoskwinie, łaczymy z rozrobioną żelatyną, wylewamy wartwę na budyń. Miksujemy truskawki ze słodzikiem, dodajemy żelatynę i yleamy kolejną warstwę na asz deser .
Przepis zapozyczony z jdnej ze stron kuliarnych i zmodyfikowany przeze mnie
Zdjęcie zapozyczone od autorki przepisu
SMACZNEGO!!!
ojej nie było mnie od wczoraj a tutaj takie zmiany , super zaczynam kopiować przepisy i zaczynamy od jutra, po modyfikacji dietka nie wygląda najgorzej ale postaram się rzeczywiście jeść jak najrzadziej jogurt i kawę pić z mlekiem A znalazłam przepisik na babeczki Quiche zastępujące pieczywo to z gazetki opisującej dietę
Quiche
300g mrożonego szpinaku
3 jajka
3/4 szklanki startego żółtego sera light
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
3 krople ostrego sosu paprykowego
Szpinak włóż na 2,5 min do mikrofalówki, 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce jajka, ser, paprykę, celulę i dodaj sos. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temperaturze 180 st. C około 20 minut.
Ja biorę się za pieczenie dziś wieczorem pozdrawiam
"GLYXOWANIE" - METODA MONTIGNACA - maly Index Glikemiczny
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salatka z soczewicy
Przepis na dwie porcje.
100g brazowej soczewicy
3/8 l wywaru z jarzyn (moze byc zrobiony z mozliwie dobrej jakosci jarzyn w proszku)
1/2 czerwonej i zoltej papryki
2 lodygi selera (tego lodygowego naturalnie)
1/2 peczka natki pietruszki
1-2 lyzki octu winnego (z czerwonego)
sol, pieprz, 2 lyzki oliwy z oliwek
1. soczewice zagotowac w wywarze jarzynowym i potem gotowac 20-30 minut na malym ogniu az do sredniej miekkosci (nie rozgotowac, zeby potem sie nie zrobila papka w po zamieszaniu salatki). Potem odlac 2 lyzki wody z gotowania do kubeczka i soczewice odcedzic z reszty wody.
2. papryke pokroic w mala kostke. Seler w plasterki. Natke umyc, poodrywac listki i te drobno posiekac.
3. Dressing. Dodac do kubeczka z woda po gotowaniu: ocet + olej + sol + pieprz. Dobrze wymieszac. Soczewice, warzywa i dressing wymieszac razem - dosolic i dopieprzyc do smaku, jesli trzeba. Odstawic na 30 minut, zeby przeszlo smakami. Podawac mozna z plasterkami lososia (po 30g na talerz).
Ja musialam dolac pol szklanki gotowanej wody do gotujacej sie soczewicy, bo mi wyparowalo prawie wszystko :P Dressingu nie wlalam calego, bo nie przepadam za ostrym smakiem octowym. Dlatego proponuje tez najpierw sprobowac z polowa, bo naprawde dobrze smakowalo. Soczewica nabrala fajnego smaczui po wygotowaniu w wywarze i to w sumie wystarczalo za przyprawe. Smaczego
Eh... Początkujący prawie nic nie dostali Napiszcie dla mnie i dla Binuli co jadłyście w 1 fazie w ramach śniadania Bo jak widać obie nie mamy pojęcia, co zjeść rano I poskarżę się, że nikt nie zwraca na nas tu uwagi
SAŁATKA ŚNIADANIOWA - I faza
sałata lub kapusta pekińska
ogórek zielony
rzodkiewka
szczypiorek
sera feta light
oliwa
przyprawy (zioła suszone)
To wszysko kroimy i mieszamy w miseczce. Do tej naszej bazy sałatkowej dodajemy jeden dodatkowo składnik (lub kilka w zalezności od gustu):
paryka
fasola (gotowana lub z puszki)
ugotowana pierś z kurczaka
Wymieszać i zajadać. Sałatka ta jest bardzo syta, jadłam ją często na dwie tury i oczywiście pyszna.
Na śniadanie można jeść jajka pod różnymi postaciami tj. omlet, jajecznica, na miękko lub twardo, sadzone. Ja często jadłam jajecznicę z pieczarkami lub jajko sadzone z pieczrkami, szynką i serem żółtym niskotłuszczowym.
Na drugie śniadanie lub kolację serek Turek niskotłuszczowy, ryba wędzona lub zdrowa kanapka, tj.
ZDROWA KANAPKA
Na liść sałaty kładziemy plasterek chudej szynki lub piersi z kurczaka, ser żółty niskotłuszczowy lub feta, ogórek, rzodkiewka, zwijamy i zajadamy.
Zakładki