Anikas proszę powtórz przepis na Bigosik Pieczarkowy Twojej Mamy .
BIGOS Z PIECZAREK MOJEJ MAMUSIspecjalnie dla Ciebie Dagmarko
![]()
![]()
faza II
1/2 kg marchewek
4 ogórki kiszone
50-60 deczko pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbaski (ale można ją zamienić na pewno jakoś bardziej dietetycznie..)
2 łyżki oleju
sól, pieprz, przecier pomidorowy
Obieramy marchew i trzemy na tarce i dusimy na patelni przez 20 minut (łyzka oleju + woda), jak się poddusi (zmięknie) wrzucamy do garnka. Obieramy pieczarki i kroimy w kostki i też łyżka oleju, woda i dusimy, jak się podduszą to wybieramy z patelki tylko pieczarki (by tłuszcz i woda zostały) i do marchwi rzucamy. Kroimy kiełbaski i na tym co zostało na patelce podsmażamy i do gara, potem cebulkę w większe kostki - smażymy po kiełbasce i do gara. Potem kroimy ogórki kiszone w kwadraty i do gara. Mieszamy, gotujemy jeszcze wszystko niecałą godzinę w garnku, solimy, pieprzymy i dodajemy przecier pomidorowy. MÓWIĘ WAM PRZEPYYYSZNE - podawać najlepiej z kaszą lub ryżem. wg moich obliczeń jedna porcja ma ok 250 kcal!! i to z kiełbasą!!
Aneczko to żeś się namęczyła. Pieknie wszystko opisane, a przepisików też Wam troszkę "wrzucę" jak znajdę chwilkę
... Jak tak sobie poczytałam to.. wracam na SB
. Buziole!!!!
Szybki przepis na coś słodkiego- Faza I
JOGURCIK
jogurt naturalny bez cukru
kakao
słodzik
aromat ja lubię rumowy
Wszystko mieszamyi już
SŁODKA PIANKA
jogurt naturalny
słodzik
aromat cytrynowy lub pomarańczowy
żelatyna
Jogurt dosłodzik słodzikiem (wg znania), dodać parę kropel aromatu. Rozrobić żelatynę (przepis podany na opakowaniu), wymieszać z jogurtem, przelać do miseczki i słodzić w lodówce
faza II deser nawet na imprezę super!!
KOLOROWE TRIO
budyń bez cukru
mleko 0,5%
puszka brzoskwiń
pół opak. mrożonych truskawek
słodzik
żelatyna
Gotujemy budyń ewentualnie dosladzając słodzikiem. Wylewamy to kieliszków typu martini, albo innych salaterek (najlepiej z przezroczystego szkła). Następnie miksujemy brzoskwinie, łaczymy z rozrobioną żelatyną, wylewamy wartwę na budyń. Miksujemy truskawki ze słodzikiem, dodajemy żelatynę i yleamy kolejną warstwę na asz deser.
Przepis zapozyczony z jdnej ze stron kuliarnych i zmodyfikowany przeze mnie
Zdjęcie zapozyczone od autorki przepisu
SMACZNEGO!!!
ojej nie było mnie od wczoraj a tutaj takie zmiany, super zaczynam kopiować przepisy i zaczynamy od jutra, po modyfikacji dietka nie wygląda najgorzej ale postaram się rzeczywiście jeść jak najrzadziej jogurt i kawę pić z mlekiem
A znalazłam przepisik na babeczki Quiche zastępujące pieczywo to z gazetki opisującej dietę
![]()
Quiche
300g mrożonego szpinaku
3 jajka
3/4 szklanki startego żółtego sera light
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
3 krople ostrego sosu paprykowego
Szpinak włóż na 2,5 min do mikrofalówki, 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce jajka, ser, paprykę, celulę i dodaj sos. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temperaturze 180 st. C około 20 minut.
Ja biorę się za pieczenie dziś wieczorempozdrawiam
"GLYXOWANIE" - METODA MONTIGNACA - maly Index Glikemiczny
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Salatka z soczewicy
Przepis na dwie porcje.
100g brazowej soczewicy
3/8 l wywaru z jarzyn (moze byc zrobiony z mozliwie dobrej jakosci jarzyn w proszku)
1/2 czerwonej i zoltej papryki
2 lodygi selera (tego lodygowego naturalnie)
1/2 peczka natki pietruszki
1-2 lyzki octu winnego (z czerwonego)
sol, pieprz, 2 lyzki oliwy z oliwek
1. soczewice zagotowac w wywarze jarzynowym i potem gotowac 20-30 minut na malym ogniu az do sredniej miekkosci (nie rozgotowac, zeby potem sie nie zrobila papka w po zamieszaniu salatki). Potem odlac 2 lyzki wody z gotowania do kubeczka i soczewice odcedzic z reszty wody.
2. papryke pokroic w mala kostke. Seler w plasterki. Natke umyc, poodrywac listki i te drobno posiekac.
3. Dressing. Dodac do kubeczka z woda po gotowaniu: ocet + olej + sol + pieprz. Dobrze wymieszac. Soczewice, warzywa i dressing wymieszac razem - dosolic i dopieprzyc do smaku, jesli trzeba. Odstawic na 30 minut, zeby przeszlo smakami. Podawac mozna z plasterkami lososia (po 30g na talerz).
Ja musialam dolac pol szklanki gotowanej wody do gotujacej sie soczewicy, bo mi wyparowalo prawie wszystko :P Dressingu nie wlalam calego, bo nie przepadam za ostrym smakiem octowym. Dlatego proponuje tez najpierw sprobowac z polowa, bo naprawde dobrze smakowalo. Soczewica nabrala fajnego smaczui po wygotowaniu w wywarze i to w sumie wystarczalo za przyprawe. Smaczego![]()
Eh... Początkujący prawie nic nie dostaliNapiszcie dla mnie i dla Binuli co jadłyście w 1 fazie w ramach śniadania
Bo jak widać obie nie mamy pojęcia, co zjeść rano
I poskarżę się, że nikt nie zwraca na nas tu uwagi
![]()
![]()
SAŁATKA ŚNIADANIOWA - I faza
sałata lub kapusta pekińska
ogórek zielony
rzodkiewka
szczypiorek
sera feta light
oliwa
przyprawy (zioła suszone)
To wszysko kroimy i mieszamy w miseczce. Do tej naszej bazy sałatkowej dodajemy jeden dodatkowo składnik (lub kilka w zalezności od gustu):
paryka
fasola (gotowana lub z puszki)
ugotowana pierś z kurczaka
Wymieszać i zajadać. Sałatka ta jest bardzo syta, jadłam ją często na dwie tury i oczywiście pyszna.
Na śniadanie można jeść jajka pod różnymi postaciami tj. omlet, jajecznica, na miękko lub twardo, sadzone. Ja często jadłam jajecznicę z pieczarkami lub jajko sadzone z pieczrkami, szynką i serem żółtym niskotłuszczowym.
Na drugie śniadanie lub kolację serek Turek niskotłuszczowy, ryba wędzona lub zdrowa kanapka, tj.
ZDROWA KANAPKA
Na liść sałaty kładziemy plasterek chudej szynki lub piersi z kurczaka, ser żółty niskotłuszczowy lub feta, ogórek, rzodkiewka, zwijamy i zajadamy.
Zakładki