Adrenalina jest "dobrym" hormonem. Reguluje poziom glukozy (cukru) we krwi, gdyż jest koenzymem uruchamiającym przemianę glikogenu w glukozę.

Adrenalina występuje również w roślinach. Jej znaczenie farmakologiczne jest ograniczone z powodu niewielkiej trwałości hormonu. Ma ona w tym zastosowaniu działanie pobudzające kurczliwość mięśnia sercowego, poprawiające przewodnictwo bodźców w sercu, a także poprawę skuteczności defibrylacji elektrycznej. Adrenalina przyspiesza czynność serca jednocześnie zwiększając jego pojemność minutową.
Ponadto hamuje perystaltykę jelit, wydzielanie soków trawiennych i śliny oraz obniża napięcie mięśni gładkich. Adrenalina jako hormon działa antagonistycznie w stosunku do insuliny - przyspiesza glikogenolizę, zwiększając stężenie glukozy w krwi.

Z tego wnioskując utrzymujemy stały poziom glukozy, zapobiegamy skokom glukozy, które prowadzą do odkładania się tkanki tłuszczowej (nadmierne wydzielanie insuliny powoduje nadwrażliwość na nią i każdy skok glukozy jest zamieniany w tłuszczyk). Oczywiście jeśli nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana, jest w niej niewiele cukrów prostych (jedynie pochodzą z owoców i posiłku potreningowego). Poprawia się nasza wydolność i skraca się czas reakcji, jesteśmy bardziej odporni, a także nie odczuwamy głodu - nie wydzielają się soki trawienne.