Iza co do badań, to dzis spytam
Znalazłam ciekawy artykuł o occie jabłkowym , tylko nie bardzo rozumiem , co mam zrobić z tym sokiem z jabłek
Kod:
Ocet jabłkowy jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość potasu, który poprawia pamięć, podnosi odporność, wpływa korzystnie na serce. Ponadto ocet z jabłek oczyszcza organizm, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt, a tym samym ułatwia odchudzanie. Ocet jabłkowy można przygotować samemu w domu.
Jabłka (ok. kilograma) myjemy, kroimy na kawałki (ze skórką i gniazdami nasiennymi), przepuszczamy przez sokowirówkę. Miazgę wkładamy do kamiennego garnka lub słoja, zalewamy litrem przegotowanej, wystudzonej wody. Dodajemy 10 dag cukru lub miodu. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację, dodajemy również 1 dag drożdży i skórkę z razowca. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni (kilka razy dziennie mieszamy zawartość słoja). Po tym czasie filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy ponownie 10 dag cukru i odstawiamy na 1,5 miesiąca. Następnie rozlewamy do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu.
Ocet jabłkowy doskonale sprawdza się w różnych rolach. Pieczeń wołowa będzie bardziej krucha, jeśli surowe mięso włożymy na kilka godzin do zalewy octowej, przyrządzonej ze szklanki octu i 2 szklanek wody. Natomiast ryba włożona do słabego roztworu wody z octem nie zżółknie podczas gotowania. Rybę natartą octem łatwiej jest oczyścić, a przy tym ręce nie łapią nieprzyjemnego zapachu.
Masz racje, ze ten ocet odchudza
Zakładki