Kurcze a ja myślałem, ze tu o przepisy FORUM chodzi
Pozdrawiam smacznie i dietetycznie
majka
Kurcze a ja myślałem, ze tu o przepisy FORUM chodzi
Pozdrawiam smacznie i dietetycznie
majka
Witam to ja dla odmiany znow cos obiadowego zaproponuje:
BLYSKAWICZNA I NISKOKALORYCZNA ZUPA POMIDOROWA
paczka czerwonych warzyw na patelnie z frosty
sloiczek przecieru pomidorowego
sol, piperz, ziola prowansalskie, zabek czosnku, zielona pietruszka
1,5l rosolu (moze byc z kostki)
Do rosolu dodajemy warzywa (bez rozmrazania), przecier pomidorowy, gotujemy az warzywa beda miekkie, dodajemy przyprawy, wciskamy czosnek,posypujemy natka pietruszki
I coś podobnego Jadłospis na 1 dzień I fazy SB:
- Śniadanie: jajecznica z 2 jajek z ziołami prowansalskimi i papryka (robisz jak zwykła jajecznicę, na łyżce oliwy, papryką zagryzasz jak chlebem)
- Obiad: chilli wołowo-fasoloweCHILLI - 4 porcje
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 dag chudej cielęciny/wołowiny
puszka fasoli białej (ROLNIK - jest bez cukru)
2 puszki pomidorów krojonych po 400 g (Tomatera - sprawdzona)
1 mała łyżeczka chilli
1 łyżeczka kminku
Mięso pokroić w kostkę i ugotować. Pomidory+chilli+cebula pokrojona+czosnek-zagotować. Dodać fasolę i ugotowane mięso, wymieszać, chwilę pogotować.
-Kolacja: zupa pomidorowa
ZUPA POMIDOROWA - 2 porcje
puszka pomidorów krojonych (Tomatera)
500 ml soku warzywnego (Vega pomidorowa)
3 ząbki czosnku
2 łyżki bazylii
Wszystko razem zagotować, gotować 5-7 min.
I jeszcze raz, kolejny dzień SB :
Śniadanie: omlet z 2 jajek z plastrem szynki (takim ok 30 g) i połową ogórka - wszystko kroisz mieszasz w kubeczku z jajkami i na patelnię + odrobina oliwy do smażenia
Obiad: kurczak w pomidorach
KURCZAK W POMIDORACH Z SZAFRANEM - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 cebula
2 zabki czosnku
puszka pomidorów krojonych Tomatera
odrobina szafranu
2 łyżki natki z piertuszki
Kurczaka pokroić i ugotować. Pomidory+cebulę pokrojoną + czosnek + szfran+natka - poddusić, wymieszać z mięsem, poddusić jeszcze chwilkę.
Kolacja: rosół meksykański
ROSÓŁ MEKSYKAŃSKI - 2 porcje
2 piersi kurczaka (40 dag)
przecier pomidorowy 500 ml kartonik (Tomatera - sprawdzona pod względem składu; może być inny, ale trzeba sprawdzić skład, czy nie ma cukru)
1 cebula
1 papryczka ostra (dla odważnych , może być bez jak ktoś nie lubi ostrego)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminku
kostka bulionu
Dwie szklanki (pół litra) wody+bulion+kminek+pokrojona cebula+czosnek+papryczka - zagotować. Wrzucić pokrojone mięso i wlać przecier. Od zagotowania gotować 5-10 min.
Jak Wam się nie znudziło to wklejam garść pomysłów na jadłospis SB:
Śniadania ok.7mej
- omlet z jajka z cebulkąi pieczarkami + pomidor
- 2 jajka na miękko+pomidor+sos jogutowo-majonezowy
- serek wiejski z dodatkami / warzywka wg stanu posiadania/
- pasta z makreli wedzonej posmarowana na paprykę lub liść pekinki
- 2 parówki fitness z Sokołowa+ ogórek kiszony
Przekąski ok.10tej
- garstka orzeszków lub pistacji
- papryka,pomidor,ogórek,kalarepa itp
- plasterek lub trójkącik serka np.krówka śmieszka light lub hochland czy zott
lunch ok.13tej
- sałatki - baza - dowolna sałata,lub kapusta,ogórek,rzodkiewka,szczypiorek,oliwa
- dodatki do wyboru 3-4 - pomidor,fasola biała lub czerwona,jajko na twardo,papryka,chuda szynka drobiowa lub gotowana lub pieczona pierś z kurczaka lub indyka,odtł.żółty ser,feta light,cebula,tuńczyk w sosie własnym
obiadokolacjaok.16-17tej
- mięsko/pierś z kurczaka,indyka,schab,polędwica lub ryba/ z warzywami
- bigos
- omlet z warzywkami+sałata z sosem vinegret
Wklejam jeszcze kilka jadłospisów dla ćwiczących z forum kultury fizycznej
I śniadanie:
1) musli z mlekiem 0,5%
2) owsianka z mlekiem 0.5%
3) 2-3 kromki żytniego chleba z masełkiem, białym serkiem i drobiową wędliną i pomidor
4) 2-3 kromki z wędzoną makrelą lub inną rybą i białym serkiem i ogórek
5) 2 kromki żytniego chleba i jajecznica na maśle ze szczypiorkiem i pomidorem
II śniadanie:
1) jabłko i danone aktivia
2) pomarańcza i potem kefir 0%
3) serek wiejski + 2 łyżeczki niskosłodzonego dżemu
4) 1/3 kostki chudego twarogu z rzodkewką i kromka żytniego chleba
5) tuńczyk z wody + kromka żytniego chleba i sałata
obiad:
1) pierś z kurczaka podsmażana na oliwie z oliwek, troche brązowego ryżu i warzywa
2) pierś z kurczaka gotowana, 2 ziemniaczki małe i fasolka albo kalafior
3) chuda wołowina pieczona, trochę kaszy gryczanej i buraczki
4) pierś z kurczaka duszona, trochę
5) zupa kapuściana albo jarzynowa z kawałkami udka z kurczaka
6) kawałki chudej wołowiny duszonej, trochę kasza gryczana i brokuły albo marchewka z groszkiem
7) ryba smażona na oliwie z oliwek albo pieczona w folii, 2 małe ziemniaczki i kiszona kapusta
podwieczorek
1) jogurt naturalny z kilkoma orzechami
2) jogurt naturalny i pól grejfruta czerwonego
3) jogurt naturalny i banan
4) maślaka szklanka i pare plastrów ananasa
kolacja:
1) serek wiejski + szczypiorek i kromka żytniego chleba
2) tuńczyk z wody + kromka żytniego chleba i sałata
3) tuńczyk z wody w sałatce (bez majonezu)
4) pieczona pierś z kurczaka + kromka żytniego chleba
Jeszcze trochę przepisów SB:
Wiejska mizeria
Składniki:
* 1 Serek Wiejski lekki 3%
* 2 jajka (ugotowane na twardo)
* 1 pomidor
* 1 czerwona papryka
* 1 ogórek
* pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.
Omlet z pomidorem
Składniki:
* 3 średnie pomidory
* 2 ząbki czosnku (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi)
* 5 jajek
* ewentualnie troszke szczypiorku
* vegeta (albo inne przyprawy)
* bazylia
* oliwa z oliwek
Przygotowanie:Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Następnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy, aby się poddusiło. Gdy pomidory się podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut, gdy jajka się zetną, danie jest gotowe.
To jest przepis na jakieś 2-3 porcje. Składniki zmniejszamy i mamy tylko dla siebie śniadanie. Można zamiast pomidorków dodać inne warzywa (grzybki, kalafior, brokuły) i mamy już inny omlet, można też dodać starty żółty ser.
Coś dobrego na obiad
Zapiekanka paprykowa
Składniki:
* papryka
* 1/4 cebulki
* szynka
* ser żółty light
* przyprawy
* oliwa z oliwek
* + wszystkie skladniki jakie kto lubi, np. brokuły, kalafior, pomidor...
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego na spód lejemy trochę oliwy. Kroimy paprykę, szynkę, cebulę i wrzucamy do naczynia. Na koniec ścieramy żółty ser i posypujemy przyprawami. Wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy do momentu, aż ser się stopi.
Można też na początku podsmażyć paprykę na patelni, żeby wyparowała z niej woda... można dodać wszelkie składniki wg uznania.
SAŁATKA Z ARBUZA
Arbuz (bardzo mocno schłodzony)
Feta oczywiście light
(trochę więcej arbuza niż fety)
Słonecznik
Dynia
Sezam
Świeża mięta
Cytryna
Oliwa
ew. sól
Arbuza pokroić w kostkę, wydłubać pestki, obficie skropić cytryną, fetę pokroić w ciut drobniejszą kostkę niż arbuz.
Fetę ułożyć na cząstkach arbuza, posypać uprażonym ziarnem. Polać oliwą, ewentualnie posolić.
Po wierzchu posypać świeżą miętą dość grubo posiekaną
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
Ciągle przepisy SB. Tym razem II faza
OWSIANE NALESNIKI
- 2 szklanki platków owsianych
- ok. 0,6l mleka 0,5%
- 3 jajka
- 5 dag orzechów
- po 2 łyżki uprażonych pestek slonecznika i dyni
Płatki zalać ciepłym mlekiem żeby napęczniały / ok.1h/.Orzechy posiekać.Do płatków dodać jajka,wymieszać,połączyć z pestkami i orzechami,smażyć cienkie naleśniki.
Można dodać na koniec gazowaną wodę mineralną/są pulchniejsze/ i 3-4 łyżki oliwy / nie trzeba lać tłuszczu na patelnię/
TORTILLE
- 45 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
- łyżka soli
- 4 łyżki oliwy/ew. rozpuszczonej Planty/
- 280ml gorącej wody
Mąkę wymieszaj z solą,posiekaj z tłuszczem,stopniowo dolewaj wodę,wyrób ciasto,podziel na 12 części,uformuj kulki,rozwalkuj na cienkie placki podsypując mąką,wytnij kola,smaż na gorącej SUCHEJ patelni po 10 sek.z każdej strony,trzymaj w cieple/usmażone przechowujemy w lodówce owinięte lnianą ściereczką/.
NADZIENIA DO POWYŻSZYCH
- wszelkie sałatki np. z sałaty,ogórka,rzodkiewek,pomidorów ,kielków, papryki+sos jogurtowy
- z drobiowa wędliną,sałatą,pieczarkami i niesłodzonym ananasem+sos z 3 łyżek chudego twarożku,3 łyżek soku z ananasa,doprawiony solą,pieprzem,curry i cayenne
- duszone pieczarki z cebulą i tartym żółtym podtł. serem
- szpinak duszony z czosnkiem
i wszystkie inne dania typu mięsko z warzywkami - rozsmarowujemy na naleśniku lub tortilli, rolujemy, kroimy na pół i lunch na wynos gotowy
Zakładki