Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 89

Wątek: Przepisy

  1. #71
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    :P :P witaj jak cos potrzebujesz to pytaj -trudno wszystko pisac nie znajac potrzeb. Pozdrawiam serdecznie

  2. #72
    ruda67 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-11-2007
    Posty
    0

    Domyślnie

    może jakiś przepisik na warzywną zapiekankę .Pozdrowienia

  3. #73
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    :P :P Zapieknka z piersi kurczaka i brokol.
    1 ugotowany al dente brokol
    2 ugotowane piersi kurczaka
    2 jaja 200ml.smietany
    1 lyzeczka oliwy
    100g.startego zoltego sera
    natka pietruszki,sol,pieprz

    Brokoly i mieso pokroic.
    Roztrzepac jajka ,dodac sol,pieprz,smietane i ser.
    Żaroodporne naczynie wysmarowac oliwa,wylozyc mieso i brokoly-zalac masa jajeczna i zapiekac w temp. 200stop.C-okolo 20 min.

  4. #74
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    :P :P :P ZAPIEKANKA WARZYWNA
    Mieszanka mrozonych lub swiezych warzyw:kalafior,brokuly,fasolka,
    0,5 kg /moze byc nieco mniej /mielonego miesa
    koncentrat pomidorowy
    sol,pieprz,oregano,czosnek, cebula,slodka papryka ,żolty ser ,a najlepiej mozarella.

    Warzywa na blasze blanszujemy,zeby nie byly rozgotowane.Miesosmazymy na lyzce oliwy,dodajemypokrojona cebule 2 zabki czosnku,przyprawiamy -dodajemy pomidory,mieszamy.Nastepnie koncentrat pomidorowy,gdy sie polacza i lekko skarmelizuja podlewamy woda lub rosolem .,zeby zrobil sie sosik .Wody mozemy dodac wiecej ,bo sosu musi byc duzo,wszystko jeszcze raz przyprawiamy do smaku.
    Mozna dodac duzo oregano,bazylii i czosnku granulowanego.
    W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwa wykladamy wymieszane warzywa,zalewamy sosem miesnym i wszystko posypujemystratym serem .
    I do piekarnika na 180 stop.C,az ser sie stopi i plekko przyrumieni.

  5. #75
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    :P :P :P :P ZAPIEKANKA POROWO- POMIDOROWA
    2 PORY /BIALE KONCOWKI
    1 PUSZKA POMIDOROW
    KAWALEK ZOLTEGO SERA
    OLIWA
    PRZYPRAWY W/G UZNANIA

    1-Por kroimy wzdloz ,a nastepnie na cienkie paseczki i podsmazamy na oliwie
    2-Przysmazone pory rozkladamy na dnie zaroodpornego naczynia
    3-Posypujemy przyprawami i kladziemy na to pokrojone pomidory z puszki -wraz z tym sokiem.
    4-Posypujemy tartym serem
    5-Zapiekamy okolo 30 min. temp.180 stop. C
    Smacznego :P :P :P :P :P :P :P

  6. #76
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    :P :P :P :P PIERNICZKI :P :P :P :P :P
    1kg maki
    1 szkl.miodu
    1 szkl.cukru
    1 kostka masla /margaryna/
    2 jajka i 3 żółtka +1/2szkll.cukru
    2 łyzeczki sody -albo 2 lyzeczkiamoniaku/
    1/2 szkl.kwasnej smietany
    2 lyzki kakao
    2 przyprawypiernikowe

    1-Miod i cukier zagotowac
    2-dolozyc maslowzgl. margaryne -rozpuscic i ostudzic
    3-Smietana,soda,przyprawy,kakao,maka-wymieszac
    4-jajka ubic z cukrem wymieszac
    5-Dobrze wszystko wyrobic i na godzine odstawi.Mozna odstawic na 2-3 dni .
    Poupieczeniu mozna pokolorowac .Wlozyc do puszki .Dobre do jedzenia od zaraz . Ale uwaga - KALORIE CZYHAJA
    S M A C Z N E G O
    [img]http://www.kartki.******.pl/kartki/14/1204.JPG[/img]

  7. #77
    bewik jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Bielawa
    Posty
    2

    Domyślnie

    Na prośbe Podstolinki przepis na pyszny piernik Psotulki
    Myślę , że się nie pogniewa, ze dalej przekazuje
    Sprawdzony i naprawdę pyszny

    "Piernik staropolski "
    Składniki:
    Ciasto:
    0.5 l miodu,
    2 niepełne szklanki cukru,
    1 kostka margaryny lub smalcu,
    1 kg i 1 szkl. mąki tortowej,
    3 jajka,
    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
    0.5 szkl. mleka,
    szczypta soli.

    Przyprawy:
    po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru,
    po 0.5 łyżeczki pieprzu i gożdzików,
    1 czubata łyżka ciemnego kakao.

    Bakalie:
    1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych,
    0.5 szkl. posiekanej skórki pomarańczowej smażonej na cukrze,
    0.5 szkl. rodzynek.
    Sposób przyrządzenia:
    Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać, stale mieszając, aż wszystkie składniki się półączą. Następnie masę ochłodzić i dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyć i osączyć. Ciasto dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać bakalie. Uformować kulę, włożyć ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć folią plastykową i okryć podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odłożyć do leżakowania na 3 tygodnie w chłodne miejsce (np. na oknie, w spiżarni), ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piec 40 - 45 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 200°C. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i odstawić na 7 - 10 dni, aż ciasto zmięknie. Piernik przekroić na 2 - 3 warstwy, przełożyć dobrymi powidłami lub masą orzechową i polać polewą czekoladową

  8. #78
    bewik jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Bielawa
    Posty
    2

    Domyślnie

    U Kasi Cz. znalazłam przepis na ciasta dietetyczne, więc wkleje, moze po świętach bedzie jak znalazł

    SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI

    2 szklanki mąki
    4 jaja
    1 kg jabłek
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, starannie wymieszać.
    2. Jabłka umyć, obrać, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki.
    3. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
    Wlać do tortownicy tyle ciasta, by dno było pokryte, ułożyć na nim warstwę jabłek, zalać ciastem. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka.
    4. Piec w gorącym piekarniku około 40 minut.

    Ciasto jest proste, jak przysłowiowy drut i bardzo smaczne, można posypać cukrem pudrem albo cynamonem

    Niestety przepis nie precyzuje, w jakiej temperaturze trzeba je piec, ale ja zawsze piekę w 180 stopniach Razz

    I mam jeszcze drugi fajny i prosty przepis na ciasto bez tłuszczu

    PLACEK WŁOSKI

    6 jabłek
    szklanka cukru
    3 jaja
    2 szklanki mąki
    po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
    szklanka pokrojonych bakalii (rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej i czego jeszcze dusza zapragnie Razz)

    1. Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę do chłodnego miejsca.
    2. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
    3. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
    4. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.

  9. #79
    Awatar siba
    siba jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Sopot
    Posty
    744

    Domyślnie

    A ja czekam na przepis podstoliny na latwy sernik !!

  10. #80
    Awatar podstolina
    podstolina jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    Poznan
    Posty
    833

    Domyślnie

    :P :P :P :P :P Sie robi Sibus
    SERNIK Z BRZOSWINIAMI.
    Ciasto
    ====
    1 kostka margaryny
    3 szkl.krupczatki
    5 zoltek
    4 lyzki cukru
    cukier waniliowy
    2 łyzeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA
    =========
    1 kg. sera
    1/2 szkl.cukru
    1 jajko
    1/4 kostki margaryny/roztopionej i przestudzonej/
    1 budyn smietankowy/moze byc waniliowy -jak kto lubi/
    cukier waniliowy

    PIANA
    ====
    5 bialek
    5 lyzek cukru
    budyn waniliowy/wsypac do ubitej piany/


    Zagniesc ciasto,odlozyc kawalek /ok.1/4/do zamrazalnika ,resztą wylozyc blache .
    Na ciasto wylozyc mase serowa ,pokrojone brzoskwinie z puszki ,piane z bialek .
    Na to utrzec na tarce jarzynowej ciasto z zamrazalnika .
    Piec okolo 1 godziny w temp.180/200 stop.



    SMACZNEGO :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6 7 8 9 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •