-
:P :P witaj jak cos potrzebujesz to pytaj -trudno wszystko pisac nie znajac potrzeb. Pozdrawiam serdecznie
-
może jakiś przepisik na warzywną zapiekankę .Pozdrowienia
-
:P :P Zapieknka z piersi kurczaka i brokol.
1 ugotowany al dente brokol
2 ugotowane piersi kurczaka
2 jaja 200ml.smietany
1 lyzeczka oliwy
100g.startego zoltego sera
natka pietruszki,sol,pieprz
Brokoly i mieso pokroic.
Roztrzepac jajka ,dodac sol,pieprz,smietane i ser.
Żaroodporne naczynie wysmarowac oliwa,wylozyc mieso i brokoly-zalac masa jajeczna i zapiekac w temp. 200stop.C-okolo 20 min.
-
:P :P :P ZAPIEKANKA WARZYWNA
Mieszanka mrozonych lub swiezych warzyw:kalafior,brokuly,fasolka,
0,5 kg /moze byc nieco mniej /mielonego miesa
koncentrat pomidorowy
sol,pieprz,oregano,czosnek, cebula,slodka papryka ,żolty ser ,a najlepiej mozarella.
Warzywa na blasze blanszujemy,zeby nie byly rozgotowane.Miesosmazymy na lyzce oliwy,dodajemypokrojona cebule 2 zabki czosnku,przyprawiamy -dodajemy pomidory,mieszamy.Nastepnie koncentrat pomidorowy,gdy sie polacza i lekko skarmelizuja podlewamy woda lub rosolem .,zeby zrobil sie sosik .Wody mozemy dodac wiecej ,bo sosu musi byc duzo,wszystko jeszcze raz przyprawiamy do smaku.
Mozna dodac duzo oregano,bazylii i czosnku granulowanego.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwa wykladamy wymieszane warzywa,zalewamy sosem miesnym i wszystko posypujemystratym serem .
I do piekarnika na 180 stop.C,az ser sie stopi i plekko przyrumieni.
-
:P :P :P :P ZAPIEKANKA POROWO- POMIDOROWA
2 PORY /BIALE KONCOWKI
1 PUSZKA POMIDOROW
KAWALEK ZOLTEGO SERA
OLIWA
PRZYPRAWY W/G UZNANIA
1-Por kroimy wzdloz ,a nastepnie na cienkie paseczki i podsmazamy na oliwie
2-Przysmazone pory rozkladamy na dnie zaroodpornego naczynia
3-Posypujemy przyprawami i kladziemy na to pokrojone pomidory z puszki -wraz z tym sokiem.
4-Posypujemy tartym serem
5-Zapiekamy okolo 30 min. temp.180 stop. C
Smacznego :P :P :P :P :P :P :P
-
:P :P :P :P PIERNICZKI :P :P :P :P :P
1kg maki
1 szkl.miodu
1 szkl.cukru
1 kostka masla /margaryna/
2 jajka i 3 żółtka +1/2szkll.cukru
2 łyzeczki sody -albo 2 lyzeczkiamoniaku/
1/2 szkl.kwasnej smietany
2 lyzki kakao
2 przyprawypiernikowe
1-Miod i cukier zagotowac
2-dolozyc maslowzgl. margaryne -rozpuscic i ostudzic
3-Smietana,soda,przyprawy,kakao,maka-wymieszac
4-jajka ubic z cukrem wymieszac
5-Dobrze wszystko wyrobic i na godzine odstawi.Mozna odstawic na 2-3 dni .
Poupieczeniu mozna pokolorowac .Wlozyc do puszki .Dobre do jedzenia od zaraz . Ale uwaga - KALORIE CZYHAJA
S M A C Z N E G O
[img]http://www.kartki.******.pl/kartki/14/1204.JPG[/img]
-
Na prośbe Podstolinki przepis na pyszny piernik Psotulki
Myślę , że się nie pogniewa, ze dalej przekazuje
Sprawdzony i naprawdę pyszny
"Piernik staropolski "
Składniki:
Ciasto:
0.5 l miodu,
2 niepełne szklanki cukru,
1 kostka margaryny lub smalcu,
1 kg i 1 szkl. mąki tortowej,
3 jajka,
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
0.5 szkl. mleka,
szczypta soli.
Przyprawy:
po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru,
po 0.5 łyżeczki pieprzu i gożdzików,
1 czubata łyżka ciemnego kakao.
Bakalie:
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych,
0.5 szkl. posiekanej skórki pomarańczowej smażonej na cukrze,
0.5 szkl. rodzynek.
Sposób przyrządzenia:
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać, stale mieszając, aż wszystkie składniki się półączą. Następnie masę ochłodzić i dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyć i osączyć. Ciasto dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać bakalie. Uformować kulę, włożyć ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć folią plastykową i okryć podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odłożyć do leżakowania na 3 tygodnie w chłodne miejsce (np. na oknie, w spiżarni), ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piec 40 - 45 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 200°C. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i odstawić na 7 - 10 dni, aż ciasto zmięknie. Piernik przekroić na 2 - 3 warstwy, przełożyć dobrymi powidłami lub masą orzechową i polać polewą czekoladową
-
U Kasi Cz. znalazłam przepis na ciasta dietetyczne, więc wkleje, moze po świętach bedzie jak znalazł
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
2 szklanki mąki
4 jaja
1 kg jabłek
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, starannie wymieszać.
2. Jabłka umyć, obrać, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki.
3. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.
Wlać do tortownicy tyle ciasta, by dno było pokryte, ułożyć na nim warstwę jabłek, zalać ciastem. Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka.
4. Piec w gorącym piekarniku około 40 minut.
Ciasto jest proste, jak przysłowiowy drut i bardzo smaczne, można posypać cukrem pudrem albo cynamonem
Niestety przepis nie precyzuje, w jakiej temperaturze trzeba je piec, ale ja zawsze piekę w 180 stopniach Razz
I mam jeszcze drugi fajny i prosty przepis na ciasto bez tłuszczu
PLACEK WŁOSKI
6 jabłek
szklanka cukru
3 jaja
2 szklanki mąki
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
szklanka pokrojonych bakalii (rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej i czego jeszcze dusza zapragnie Razz)
1. Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę do chłodnego miejsca.
2. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
4. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
-
A ja czekam na przepis podstoliny na latwy sernik !!
-
:P :P :P :P :P Sie robi Sibus
SERNIK Z BRZOSWINIAMI.
Ciasto
====
1 kostka margaryny
3 szkl.krupczatki
5 zoltek
4 lyzki cukru
cukier waniliowy
2 łyzeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
=========
1 kg. sera
1/2 szkl.cukru
1 jajko
1/4 kostki margaryny/roztopionej i przestudzonej/
1 budyn smietankowy/moze byc waniliowy -jak kto lubi/
cukier waniliowy
PIANA
====
5 bialek
5 lyzek cukru
budyn waniliowy/wsypac do ubitej piany/
Zagniesc ciasto,odlozyc kawalek /ok.1/4/do zamrazalnika ,resztą wylozyc blache .
Na ciasto wylozyc mase serowa ,pokrojone brzoskwinie z puszki ,piane z bialek .
Na to utrzec na tarce jarzynowej ciasto z zamrazalnika .
Piec okolo 1 godziny w temp.180/200 stop.
SMACZNEGO :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki