-
ZUPA CYTRYNOWA Z SOCZEWICY
1 szkl.i troche kaszy perlowej
300ml.wody
1 lyzka koncentratu pomidorowego
1,5l. wywaru z warzyw
garsc soczewicy zielonej,sok z cytryny,1 lyzeczka anyzu
5 cebul w plastry,slodka papryka wproszku
papryka cayenne szczypta ,sol,pieprz
Gotujemy kasze ok.20min.dodajemy wywar ,koncentrat pomidorowy,soczewice i anyz-gotujemy okolo 20 min.dodajemy sok z cytryny i pozostale przyprawy-zagotowujemy.Podajemy z plasterkami cytryny. :P :P
**************
ZUPA KREM a'la SOCZEWICA
Do gara woda,gdy sie zagotuje wsypac soczewice zielona ,jak bedzie miekka wrzucic do gara pokrojone w plastry 2 srednie jablka i dusic okolo 10 min.
Na sam koniec gdy by wody bardzo ubylo mozna jej troche dolac-TO WSZYSTKO ZMIKSOWAC.Mozna do smaku dodac troche soli i cukru /albo jak ktos nie uzywa to fruktozy/.Pyszne z chlebkiem Wasy. :P
-
SOCZEWICA W SOSIE CYTRYNOWYM
1 SZKL.SOCZEWICY,1 LISTEK LAUROWY,1LYZKA MUSZTARDY DIJON,
4CEBULKI /DYMKI/,2DUZE ZABKI CZOSNKU,1CYTRYNA,4 POMIDORY
2 LYZKI NATKI PIETRUCHY,SOL,PIEPRZ-DO SMAKU.
Soczewice gotujemy z listkiem laurowym.Scieramy skorke z cytryny na drobnej tarcei wyciskamy sok.Cebulke kroimyw cienkie plasterki pomidory w cwiartki.Dgy soczewica jest gotowa -odcedzamy.
Dusimy cebule i czosnek na kapince oleju przez 1 min.Dodajemy musztarde,skorke oraz sok z cytryny i dobrze mieszamy.
Dodajemy pomidory,przyprawiamy i delikatnie podsmazamy przez 1-2 min.,zeby pomidory byly cieple,ale sie nie rozpadly.Dodajemy soczewice i podgrzewamy jeszcze 1 min. Posypujemy natka. :P :P
*****************************
ZUPA Z SOCZEWICY -2
1 SZKL.SOCZEWICY,2 CEBULE 2 POMIDORY,2 ZABKI CZOSNKU 1/2 LYZECZKI IMBIRU,SOL,PIEPRZ
Namoczyc soczewice przez okolo 1 godz. -ugotowac do miekkosci. NA kapce oleju podsmazyc pokrojona w kostke cebule i czosnek,dodac do ugotowanej soczewicy.Dodac pokrojone i oczyszczone ze skory pomidory.Jesli trzeba to uzupelnic woda-chwile pogotowac.Doprawic sola,imbirem i pieprzem.Zupe zmiksowac ,lub przetrzec przez sito.Mozna podawac z pokrojonymi w male kawalki parowkami sojowymi. :P
-
SALATKA Z SOCZEWICY I OGORKOW.
1 szkl.soczewicy,1 duza cebula,3-4 zabki czosnku ,1 duze jablko,2 kiszone ogorasy,
1 lyzka szczypiorku 1 lyzeczka musztardy,2 lyzki oliwy z oliwek,1 lyzka soku z cytryny,sol,pieprz
Soczewice namoczyc na noc .Nastepnego dnia w tej samej wodzie ugotowac.Odcedzic i ostudzic.Wymieszac z pokrojona cebula i posiekanym czosnkiem.Dodac ogorki i jablka pokrojone w drobna kostke i posiekany szczypiorek.
PRZYGOTOWAC SOS:Oliwe z oliwek dokladnie wymieszac z musztarda,sokiem z cytryny ,sola i pieprzem.Salatke przed podaniem polac sosem. :P :P
TYLE NARAZIE JAK JESZCZE COS ZNAJDE TO PODESLE.ŻYCZE SMACZNEGO :P :P :P :P
110/82
-
Dziekuje slicznie, dam znac jak smakowalo.
-
MASA DO PRZEKŁADANIA WAFLI
Puszkę ze slodzonym mlekiem skondensowanym wlożyć do garnka z wodą. Gotoważ 3-4 godziny.
Ostudzic, otworzyć puszkę i przelożyć wafle. UWAGA: Nie otwierać puszki przed ostudzeniem!!!
Masa jest pyszna, polecam.
-
Podstolinko
po pierwsze dziekuje za odwiedzinki.choc Ci powiem,ze juz długi czas czytam Twoje posty :P
A po drugie ciesze sie,ze to Ty pierwsza do mnie napisałas :P
Bede Cie napewno czesto odwiedzac Buziaczki i miłego wieczorku :P :P :P
-
No,to wrzucam moje przepisy na sosy do makaronu,chodzi o pelnoziarniste spagetti,na porcje ok.60g i wtedy z tymi sosami nie przekracza 300 ckal.
-
Surowka z pekinskiej .
Pol pekinskiej kapusty
moze byc dynia ze sloiczka
jablko
suszona sliwka
sol,jogurti
UWAGA szczypta chili
wszystko to delikatnie wymieszac suroweczka jest bardzo dobra -slodko-ostra.
Wysmienita do kurczaka .
Ja jednak najczesciej kroje pekinska scieram na jarzynowej tarce marchewke .Wymieszam z sosem Knora w/g przepiesu i dodaje troche bazyli .
-
Faszerowane pomidory.
dla 4 osób
Wersja 1.
4 duże pomidory ( lub 6 średnich)
1 opakowanie seka " Twój smak" naturalnego
10-15 dkg chudej szynki posiekanej
dkg zółtego sera tartego
1 jajko, sól, pieprz
Serek wymieszać z szynką, serem, jajkiem, doprawić solą i pieprzem
Wydrążone pomidory wypełnić pastą, nakryc wcześniej odkrojonymi czubkami. Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 min (aż z pomidorów zacznie schodzić skórka.
wersja 2.
dla 4 osób
4 duże pomidory ( lub 6 średnich)
1opakowanie sera koziego świeżego
skrawek cebuli, ząbek czosnku, skrawek cukinii (młdej, ze skóra i pestkami), skrawki papryki zielonej, czerwonej, żółtej.
sól, pieprz.
oliwa z oliwek, bazylia
Warzywa pokroic w drobniuteńką kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy, doprawić bazylią, solą i pieprzem, przestudzone wymieszać z serem.
Wydrążone pomidory wypełnić pastą, nakryc wcześniej odkrojonymi czubkami. Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 min (aż z pomidorów zacznie schodzić skórka.
smacznego
-
Dziś dopieru tu zajrzałam jestem na forum od 2 tygodni stronka jest super czemu nie piszecie więcej o swoich przepisach- są rewelacyjne. Tak długa przerwa od wrzesnia nie możliwe
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki