-
Idę spać. Jutro jest przecież nowy dzień, w którym może być lepiej... i będzie
Jutro może mnie nie będzie boleć noga to może zacznę troszkę chodzić bo nie wyobrażam sobie leżenia 4 dni... to nie dla mnie takie przyjemności.
Jak nie będę jeszcze w stanie chodzić to jutro wam napewno opisze to kosmetyki które zakupiłam i znalazłam książeczkę z przepisami gdzie są opisane kcal ile ma każde z dań to coś napewno też tu wyskrobię z niej dla Was.
Buźka i lulu
-
Łezka, nic się nie martw tym skręceniem i nie forsuj za bardzo nogi! 4 dni bez ćwiczeń Cię nie zbawią, naprawdę, a grunt to to, żebyś nie zrobiła sobie teraz gorzej z nogą. Jak ją za bardzo przemęczysz, to uraz może się pogłębić i wyjdzie na to, że nie będziesz mogła ćwiczyć przez jeszcze dłuższy czas. Więc lepiej chyba zrobić sobie 4 dni odpoczynku, wyleczyć nogę, a po tych 4 dniach wrócić do ćwiczonek z większą energią (ale ciągle odpuścic trochę kostce ). Buźka, miłego dietkowego dnia
-
uwazaj slonko na ta noge i nie forsuj jej za bardzo przez te dni. a co do diety to tez sie trzymaj! wiem ze to trudne bedzei ale silna jestes dasz rade!
-
Lezka, przeciez nie amputowali Ci nogi, wrocisz do cwiczonek:]
A te dni potraktuj jako odpoczynek, tylko nie zaprzestaj dietki
Trzymaj sie tak jak trzymalas, bez wyskokow i niedojedzenia a bedzie ok
Trzymam kciuki!
-
Dzieki dziewczyny :*
Dzisiaj się już lepiej czuję ale po za chodzeniem do kuchni, żeby coś papusiać to nie będę się ruszała nigdzie Mi też się laba należy.. Aaa coooo ..
-
Nudzi mi się więc tak jak wczoraj powiedziałam tak teraz wyskrobię Wam troszkę przepisów
Chłodnik truskawkowy
4 porcje po: 228 kcal, 6 g białka, 8,2 g tłuszczu, 26,5 mg cholesterolu, 19,5 g błonnika.
50 dag truskawek, duży pojemnik jogurtu naturalnego (40 dag), szklanka śmietanki 12-proc., pół szklanki cukru pudru, cukier waniliowy.
Truskawki opłukać, osączyć, oczyścić z szypułek, zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Trochę musu truskawkowego odłożyć, resztę wymieszać z jogurtem i śmietanką. Schłodzić w lodówce, rozlać do talerzy, przybrać pozostawionym musem truskawkowym.
Nie wiem czy to zrobi jakąś różnice jak zamiast smietanki da się więcej jogurtu i będzie mniej tłuszczu i kcal.
Zupka z młodych warzyw
6 porcji po: 77 kcal, 3,2 g białka, 4,3 g tłuszczu, 5,6 mg cholesterolu, 4,1 g błonnika.
3 marchweki, mała cukinia, 10 dag fasolki szparagowej, szklanka zielonego groszku, szklanka różyczek kalafiora, 4 szklanki bulionu, łyżka masła, łyżka oliwy, 2 łyżki posiekanego koperku, sól.
Warzywa opłukać. Marchewkę oskrobać i pokroić w plasterki. Fasolkę pociąć na nieduże kawałki, a cukinię - w słupki. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, włożyć warzywa i chwilę smażyć, mieszając. Zalać gorącym bulionem i zagotować. Zupę gotować, aż warzywa będą prawie miękkie. Jeśli trzeba - dosolić. Przed podaniem posypać koperkiem.
Przepis wydaje się super patrząc na tylko 77 kcal (jak na zupkę to i tak jest nie dużo) ale ja osobiście koperku i naci pietruszki nie znoszę. Z traw to tylko zieloną cebulkę lubię tzw szczypiorek umieszaną z serkiem białym i rzodkiewką
Pasztet z ryby
8 porcji po: 217 kcal, 19,2 g białka, 13, 6 g tłuszczu, 134,2 mg cholesterolu, 0.6 g błonnika.
80 dag filetów rybnych, szklanka mleka, czerstwa bułka (grahamka), 3 jaja, 10 dag masła, włoszczyzna (marchweka, pietruszka, kawałek selera), cebula, kawałek skórki cytryny, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki, sól, tłuszcz do formy.
Włoszczyznę obracm opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Dodać filety i skórkę z cytryny, posolić, gotować przez 10 min. Garnek przykryć i odstawić do ostgnięcia. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać i razem z rybą i bułką zemleć w maszynce 2-3 razy. Masło stopić, trochę ostudzić. Dokładnie wymieszać masę rybną z masłem, musztardą, natką, jajami i sproszkowana papryką, posolić. Przełożyć do natłuszczonej formy, starannie docisnąć, wyrównać powierzchnię, piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około godziny.
Zawsze się zastanawiałam jak babcia robi te paszteciki rybne... są naprawdę pyszne. Muszę to wypróbować jak tylko będę mogła stanąć na nogę
-
Ryba z warzywami
5 porcji po: 176 kcal, 25,3 g białka, 6,5 g tłuszczu, 102,2 mg cholesterolu, 2,1 g błonnika.
80 dag filetów rybnych, cytryna, pół opakowania mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki (około 20 dag), pół opakowania mrożonej marchewki z groszkiem (około 20 dag), 4 cebulki dymki, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki suszonego oregano, pieprz, sól.
Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. Olukać w zimnej wodzie, osuszyć, oprószyć piperzem i solą. Cebulki pokroić w piórka, W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, włożyć cebulki i chwilę smażyć, Dodać mrożone warzywa, Smazyć je na dużym ogniu, mieszając, przez 3 min. Na wierzchu położyć filety, posypać rozkruszonym oregano, skropić gorącą wodą. Przykryć, ognień zmniejszyć, dusić przez 15-20 min.
-
Sałatka z tuńczyka
4 porcje po: 240 kcal, 21,8 g białka, 8 g tłuszczu, 66.8 mg cholesterolu, 3,2 g błonnika.
2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej, ogórek (15 dag), puszka kukurydzy (40dag), 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki soku z cytryny, polyżce posiekanego koperku i natki pietruszki, pieprz, sól.
Tuńczyka i kukurydzę osączyć. Rybę podzielić widelcem na małe kawałki. Ogórek obrać i pokroic w kostkę. Do miski włożyć tuńczyka, kukurydzę, ogórek, koperek i natkę. Sałatkę doprawić pieprzem i soląm polać jogurtem połączonym z majonezem i sokiem z cytryny, wyieszać.
Sałatka brokułowo-kalafiorowa
6 porcji po: 110 kcal, 4,5 g białka, 7,3 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 4,2 g błonnika.
Po 50 dag różyczek brokułu i kalafiora, 2 pomidory, ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki soku z cytryny, cukier, grubo zmielony pieprz i sól.
Różyczki brokułu i kalafiora opłukać i ugotować - każde osobno - we wrzącej posolonej i posłodzonej wodzie (3-4 min). Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki przeciąć na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, dolać łyżeczkę przegotowanej wody i dok z cytryny, wymieszać z olejem, Warzywa przełożyć do miski, polać sosem, oprószyć pieprzem.
Sałatka ryżowa
4 porcje po: 302 kcal, 8,2 białka, 20,2 g tłuszczu, 24,4 mg cholesterolu, 2 g błonnika.
Szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego, 10 dag salami pokrojonego w cienki plasterki, 2-3 łyżki oliwy, 2łyżki jogurtu naturalnego, marchweka, mała cukinia, cebula, łyżka listków oregano, sproszkowana słodka paprykja, sól.
Marchewkę opłukaćm oskrobać i pokroić w plasterki. Opłukaną cukinię pokroić w półplasterki, cebulę - w piórka.Na patelni rozgrzać oliwę i kolejno - każde oddzielnie - obsmażyć przygotowane warzywa. Plasterki salami poprzecinać na 4 części. dołożyć do ugotowanego ryżu wraz z warzywami i jogurtem, Sałatkę doprawić oregano, papryką i solą.
-
Sałatka z jogurtem
4 porcje po: 68 kcal, 4,9 g białka, 2 g tłuszczu, 7,2 mg cholesterolu, 1,5 g błonnika
Pojemnik jogurtu naturalnego (40dag), ogórek (30 dag), 2 pęczki rzodkiewek, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, gałązka koperku, pieprz, sól.
Ogórki i rzodkiewki opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki, lekko posolić. W salaterce wymieszać ogórek z rzodkiewkami, polać jogurtem, posypać szczypiorkiem i pieprzem, udekorować gałązką koperku.
-
fajne przepisy i taka salatke z jogurtu to sobie zrobie
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki