WITAJ PONOWNIE
cieszę się, że nie obruszyłaś się na mnie za rady w sprawie świątecznego
wyżywienia męża.Mój mąż dał mi kiedyś, gdy rzucał palenie, lekcję prawdziwej
tolerancji.Sam się męczył, ale mnie nie zabraniał palić w swoim towarzystwie,
choć z pewnością wolałby, abym tego nie robiła.Niestety, palę do tej pory,
on nie.Jego zachowanie dało mi dużo do myślenia,chociaż nie od razu.Staram
się o tym pamiętać.
A teraz obiecany SERNIK KRAKOWSKI na 20 porcji, każda 200 kal
MASA SEROWA 1kg białego tłustego sera * 10 jajek * 1 1/2 szkl cukru
4 łyżki masła * 150 g rodzynków * sól * 2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej * op cukru waniliowego
CIASTO 1 1/2 szkl mąki * 2 żółtka * 1/2 kostki masła * 5 łyżek cukru
zapach waniliowy * sól * tłuszcz do formy
Przygotować ciasto : mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, posiekać.
Dodać żółtka,cukier, zapach waniliowy i sól, szybko zagnieść ciasto.Włożyc
do lodówki.
Przygotować masę serową : rodzynki zalać wrzątkiem na 20 min.Jajka umyć.
Ser dwukrotnie zemleć, wlewać po jednym żółtku, wsypując jednocześnie
cukier i cukier waniliowy. Ucierać lub wyrabiać robotem.
Stopione, przestudzone masło wlewać powoli do masy serowej, ucierając
aż tłuszcz dokładnie połączy się z serem i żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.Rodzynki osączyć.
Do masy serowej wsypać rodzynki i skórkę, dodawać pianę, delikatnie
mieszając
Blachę natłuścić, ciasto rozwałkować podsypując trochę mąką.Odciąć1/4
placka, przeznaczyć na wałeczki do kratki.Placek ułożyć na blasze,zrobić
wyższy brzeg.Wyłożyć masę serową, ułożyć kratkę z wałeczków,piec 60 min
w temp.160-180 stopni C.
Zakładki