
Zamieszczone przez
shalala
Salatka z soczewicy
Przepis na dwie porcje.
:arrow: 100g brazowej soczewicy
:arrow: 3/8 l wywaru z jarzyn (moze byc zrobiony z mozliwie dobrej jakosci jarzyn w proszku)
:arrow: 1/2 czerwonej i zoltej papryki
:arrow: 2 lodygi selera (tego lodygowego naturalnie)
:arrow: 1/2 peczka natki pietruszki
:arrow: 1-2 lyzki octu winnego (z czerwonego)
:arrow: sol, pieprz, 2 lyzki oliwy z oliwek
1. soczewice zagotowac w wywarze jarzynowym i potem gotowac 20-30 minut na malym ogniu az do sredniej miekkosci (nie rozgotowac, zeby potem sie nie zrobila papka w po zamieszaniu salatki). Potem odlac 2 lyzki wody z gotowania do kubeczka i soczewice odcedzic z reszty wody.
2. papryke pokroic w mala kostke. Seler w plasterki. Natke umyc, poodrywac listki i te drobno posiekac.
3. Dressing. Dodac do kubeczka z woda po gotowaniu: ocet + olej + sol + pieprz. Dobrze wymieszac. Soczewice, warzywa i dressing wymieszac razem - dosolic i dopieprzyc do smaku, jesli trzeba. Odstawic na 30 minut, zeby przeszlo smakami. Podawac mozna z plasterkami lososia (po 30g na talerz).
Ja musialam dolac pol szklanki gotowanej wody do gotujacej sie soczewicy, bo mi wyparowalo prawie wszystko :P Dressingu nie wlalam calego, bo nie przepadam za ostrym smakiem octowym. Dlatego proponuje tez najpierw sprobowac z polowa, bo naprawde dobrze smakowalo. Soczewica nabrala fajnego smaczui po wygotowaniu w wywarze i to w sumie wystarczalo za przyprawe. Smaczego :!:
Zakładki