-
Kochane potrzebuję jakiś fajnych przepisów na "gościa"
Jak już się ze złości na niespodziewanych gości otrząsnęłam to chcę ich przyjąć jak najlepiej. Szukam sprawdzonego przepisu na ciasto, sałatki i jakieś fajne mięsko. Chyba, że ktoś ma jeszcze lepszy pomysł
GOSIU - zdecydowanie za mało. Ja swojego też raczej rozpieszczam i pielęgnuję, tylko w PSie domagam się równouprawnienia. Powinnam być konsekwentna cały czas, myślę że byłoby nam wtedy obojgu łatwiej.
-
Aniu ja bym polecała sałatkę gyros
u mnie sprawdza się ona i zawsze jak jest okazja to wręcz muszę ją robić, bo tak wszystkim smakuje.. znasz przepis? jak nie to Ci mogę tu napisac 
z ciast to nie wiem bo ja to mało co piekę
-
Nie znam oczywiście - poproszę
-
Proszę, oto przepis na błyskawiczną sałatkę:
skaładniki: brokuł (może być mrożony), 1 słoik pieczarek w zalewie (nie w occie), 1/3 paczki makaronu sojowego, sos czosnkowy Knorr (w proszku), jogurt naturalny (można majonez - 1 łyżka, nawet jest smaczniej)
wykonanie: brokuł dzielimy na różyczki i krótko gotujemy (nie może być rozciapany), pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki, makaron zalewamy wrzątkiem i odcedzamy gdy zmięknie. Zimne składniki delikatnie mieszamy i polewamy sosem zrobionym z przepisu na opakowaniu i już nie mieszamy
sałatkę robię często i wszystkim smakuje, a po raz pierwszy jadłam ją w Zameczku Myśliwskim w Promnicach (można błysnąć)
mięso na szybko: kup ligawę wieprzową (na tyle ludzi to chyba 4), przyprawy takie jak lubisz albo marynatę gotową ("Kamis") i po prostu upiecz mięso w rękawie foliowym (bez tłuszczu!) - wersja bardziej wykwintna: w mięsie zrób nacięcie i napchaj tam suszonych śliwek; można podawać na ciepło i na zimno, tylko kroić trzeba jak ostygnie, bo się rozleci
uffff
pozdrawiam i buziam
cel nr 1:

-
sałatka gyros
3 spore piersi z kurczaka (600-800g)
4-5 średnich cebul
3-4 ogórki konserwowe (można ew. kiszone, ale lepsze jest z konserwowymi)
puszka kukurydzy
kapusta pekińska średniej wielkości
keczup
majonez
przyprawy - w tym opakowanie przyprawy gyros
-piersi kurczaka kroisz na małe kawałeczki i mocno przyprawą gyros przyprawiasz i niech ze 2 godzinki w lodówce przechodzą
- cebulkę, ogórki drobno kroisz
- kapustę drobno szatkujesz - ja ją posypuję przyprawą do sałatek, najczęściej [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i dobrze mieszam. Nadaje fajny smaczek tej kapuście.
No i po kolei robię tak:
- smażę na jak najmniejszej ilości oleju te piersi
- usmażone piersi kładę do miski, stygną a ja w tym czasie juz na tym samym oleju
- smażę pokrojoną cebulkę (też przejdzie troszkę tym gyrosem), troszkę dodaję tez soli do niej
- cebulkę kładę na piersi (to jest warstwowa sałatka)
- jak ostygnie to na cebulke daję keczup (tak zeby pokryło równo cebulkę)
- na to daję pokrojone ogórki konserwowe
- na to puszkę kukurydzy
- na to majonez taka sama warstwa jak keczupu równo po kukurydzy
- na to wczesniej wymieszaną z przyprawami kapustę pekińską
niech troszkę przejdzie i można jeść 
wydaje się ze pracowita, ale jest bardzo prosta i naprawdę pyszna. Bynajmniej u mnie wszyscy uwielbiają przyprawę gyros i tę sałatkę
buziaczki Aniu
-
Ściągnęłam przepis na sałatkę... :]
-
proponuje salatke kalafiorową ala Bike, albo sałatke z szynką i ananasem,
jeśli chodzi o ciacho to na przyklad rafaello (tez z przepisu Bike) - jest troche czasochlonne bo to biszkopt z taka masą - pyszota, szybkie ciacho to kruche tzw. skubaniec z owocami sezonowymi np. śliwkami, a ekspresowa słodkość to wafel z krówką, własnie wczoraj taki zrobiłam na jutro - tesciowie przed weselem bedą mieli do kawki - no i dzieci go uwielbiają :] Salatke kalafiorowa dzis bede robić, nawet juz ugotowałam kalafiora...
-
Taki przepisy znalazlam u siebie na firmowym kompie (przepisy dziewczyn z dieta.pl)
Szarlotka bike
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (może być mniej)
4-5 żółtek
1 kostka margaryny np Kasia
7-8 jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę i żółtka usiekać nożem, a potem wyrobić kruche ciasto.
Ciasto schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Podzielić je na 2 części.
Połową ciasta wylepić dno i brzegi blachy posmarowanej wcześniej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Starte na grubych oczkach jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem.
Położyć masę jabłkową na cieście.
Posypać startym na dużych oczkach pozostałym ciastem ( 1/2 ).
Piec ok. 40 min w temperaturze ok. 180
smacznego
Sałatka a’ la Anikas
5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
5 jajek na twardo
puszka kukurydzy
3-4 ogórki kiszone
ząbek czosnku
odrobina majonezu zmieszana z jogurtem naturalnym
koper ( sporo )
sól
pieprz
Ziemniaki pokroić na plasterki.
Jajka i ogórki kroimy w kostkę.
Do majonezu z jogurtem dodajemy drobno posiekany koper, drobno pokrojony ząbek czosnku.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy kukurydzę.
Mieszamy składniki.
Sałatka musi się dość długo przegryzać w lodówce, przynajmniej 1 h.
CYNAMONOWIEC
4 jajka
1 szkl.cukru
1 i 1/2 szki.maki
3 łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
4 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
1/3 szkl. oleju
rodzynki,orzechy
Całe jajka zmiksować z cukrem,potem dodawać wszystkie składniki,na końcu powoli dolewając olej.Po zmiksowaniu wrzucamy bakalie i jabłka.Piec 45 minut.Ciasto udekorować polewą czekoladową i posypać kokosem.Porcja na podłużną blaszke.Często je piekę i zawsze się udaje -długo zachowuje świeżość
CIASTO BUDYNIOWE Z JABŁKAMI -na dużą blachę
Ciasto:
70 deko maki
4 łyżeczki proszku do pieczenia (proszek dokładnie wymieszać z mąką)
1 i 1/2 kostki margaryny
5 żółtek
20 dkg.cukru pudru
1 szkl.śmietany (śmietanę wlewać powoli kontrolująć żeby ciasto nie było za rzadkie-w razie potrzeby dosypac mąki)
4 duże jabłka -obrane i pokrojone w óseki
3 jasne budynie -ugotować w 1 litrze mleka z 1/2 szklanki cukru.
3/4 ciasta wyłożyc na spód blaszki,na cieście ułóżyć ciasno jabłka -na to wszystko wylać gorące budynie,a na koniec resztę ciasta.Piec 1/2 godziny.
-
A ja dorzucę od siebie szaszłyki dla leniuchów
pierś kurczaka (jedną podwójną na 4 dorosłe osoby) tniesz w kostkę, zalewasz sosem sojowym, olejem i posypujesz curry i solą, wstawiasz do lodówki i niech dobie czeka. Można to zrobić nawet 2-3 dniu wcześniej.
bierzesz warzywka: papryka, pomidor, cebula, pieczarki i kroisz w kosteczkę, cebula może być w plasterki. Układasz je warstwami do wysmarowanej oliwą blachy. Możesz trochę każdą poprzyprawiać. Na koniec wykładasz miechu i polewasz wszystko sosem. A na koniec skrapiasz cytryną. Pieczesz
Można podać z ryżem.
-
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki