ja kupiłam chałkę moim dzieciom i .. po prostu musiałam zjeść choćby drobinkę :lol: :lol: :lol:
a rybki są mniamuśne... :lol:
Wersja do druku
ja kupiłam chałkę moim dzieciom i .. po prostu musiałam zjeść choćby drobinkę :lol: :lol: :lol:
a rybki są mniamuśne... :lol:
A moze rzucicie jakis pomysl na sandacza? Mam filety i zastanawiam sie jak je zrobic...
Dzień dobry :D
przez ten chrzaniony śnieg nigdzie nie polazłam :evil: ale ma to swoje dobre strony :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kasia ja juz kiedyś oglądałam ten przepis ale sandacza było brak :wink:
Składniki:
4 filety z sandacza (ok. 120 g każdy),
100 ml oliwy,
1 limonka,
mieszanka przypraw (po łyżeczce do kawy:
pieprzu białego,
czarnego i cayenne,
słodkiej papryki,
a także suszonych ziół - tymianku i oregano oraz granulowanych czosnku i cebuli),
3 kolorowe papryki (czerwona,
zielona,
żółta),
1 cukinia.
Salsa pomidorowa:
puszka krojonych pomidorów bez skóry,
1/2 szklanki oliwy,
sok z 1 cytryny,
pęczek świeżej kolendry,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Mieszankę przypraw dokładnie miksujemy. Filety z sandacza skrapiamy sokiem z limonki i obtaczamy z obu stron w przyprawach, strzepując ich nadmiar. Następnie zraszamy rybę oliwą i smażymy na grillu lub na patelni. Papryki i cukinię kroimy na plasterki, skrapiamy oliwą, grillujemy lub krótko smażymy i wykładamy na talerze. Sandacza układamy na jarzynach. Robimy salsę. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 5 min. Salsą polewamy sandacza lub podajemy ją osobno w miseczce.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Sandacz z warzywami i sosem grzybowym
1 kg sandacza, 2 pory, 2 pietruszki, 4 marchewki, średni seler, sól, pieprz, olej. Sos: 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 10 dag pieczarek lub ugotowanych grzybów z zupy grzybowej, 3/4 l wywaru z warzyw, pół szklanki śmietanki 18-proc., łyżeczka vegety
Oskrobać, oczyścić i dokładnie umyć rybę, pokroić na grube dzwonka jednakowej wielkości, posolić, skropić cytryną i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować i oczyścić warzywa. Pory pokroić na plastry, a resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski, wymieszać, lekko osolić i popieprzyć. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, włożyć połowę startych warzyw, a na nich ułożyć rybę. Zakryć rybę resztą warzyw, szczelnie przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Przygotować sos: umyć pieczarki, drobno posiekać ipodsmażyć na 2 łyżkach masła, wlać wywar, dusićok. 5 minut. Masło rozetrzeć z mąką, śmietanką, dodać do pieczarek, lekko zagotować, posolić, dodać vegetę i dusić 5 minut. Rybę wyjąć z piekarnika, oddzielić od warzyw, ułożyć na półmisku, obsypać wokół warzywami, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką. Resztę sosu podać w sosjerce.
dziewczyny, :shock: :shock: :shock:
jeszcze tak nie było, żeby przepisować się od rana i przy tym szczuć :lol: :lol: :lol: Zaczynamy przeginać pałkę :wink:
Cos na pewno zrobie - dam znac. Dzieki Dziewczyny.
Rybe moglabym jesc prawie codzien,a do sandacza tez mam szczegolny "sentyment".
muszę się przyznać, że jem już drugi tydzień rybkę i ciągle mi smakuje :wink: W zeszłym tygdniudo piątku był morszczuk, a od piątku jem nototenię
A Maggusi mąż ma dalej dyżur w domu i nie pozwala jej podejść do komputerka :?: :?: :?: :lol: :wink:
Dorka dobra ta nototenia bo ma niedużo kalorii surowa 54 w 100 a duszona z warzywami porcja 150 g zaledwie 83 czyli bardzo optymistycznie wygląda :wink: :lol: :lol: