Pikantny łosoś
Skladniki
25 g roztopionej margaryny Flora
4 steki z łososia o wadze 115-175 g
sól, pieprz
Sos:
25 g margaryny Flora
25 g mąki
300 ml chudego mleka
2 drobno posiekane dymki
1 łyżka utartego kłącza imbiru
skórka z połowy cytryny
2 łyżeczki zielonej tajskiej pasty curry
1 łyżeczka sosu sojowego
garść świeżej, posiekanej kolendry
Przybranie:
25 g utartego chudego sera Cheddar
25 g pokruszonych chipsów tortilla
sałata
Przygotowanie
Łososia posmarować z obu stron roztopioną Florą i przyprawić. Piec pod rozgrzanym rusztem z obu stron przez 3-4 minuty lub tak długo, jak to będzie konieczne.
Wszystkie składniki sosu włożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować 3-4 minuty i doprawić do smaku.
Upieczonego łososia położyć na żaroodpornych talerzach. Posmarować częścią sosu i posypać produktami przeznaczonymi do przybrania. Upiec na złoty kolor pod gorącym rusztem.
Podawać natychmiast z sałatą i pozostałym sosem.
Zakładki