wszystkie są przecież już kurami domowymi, więc siedzą już w domu i pichcą. Przecież muszą wypróbować te nowe przepisy :lol: :lol: :lol:
Wersja do druku
wszystkie są przecież już kurami domowymi, więc siedzą już w domu i pichcą. Przecież muszą wypróbować te nowe przepisy :lol: :lol: :lol:
ja sie nie odzywalam, bo jadlam...... pyszny kefir 1,5% tluszczu i 2 sucharki :)
mniam jakie dobre bylo! a jaki obfity posilek, normalnie pozarlam jak bak!
Dorotko mam nadzieję że za 10-tym razem mi wyjdzie. A zup to ja nigdy nie zabielam i zasmarzki nie daję. Zawsze robię takie chude, dla syna tylko na talerzu śmietanką zabielam i to nie zawsze. Bo zupy to jem tylko ja. A ja je uwielbiam.
A jeszcze bigosik czy to już za dużo???
Małgosiu pij kefirek na zdrowie, wypij i za moje bo ja cała się czerwienię za to oczyszczanie :oops:
Ewa do bigosu zamiast mięcha i kiełbasy dodaj poddiuszone na patelni teflonowej najlepiej :pierś z kuraka , pieczarki i cebulkę . Można dodać pomidory albo przecier :wink:
Małgorzatka powiedz sama na takim kefirowaniu taka odrobina jadła a zapycha jak nic :wink: co nie :?:
dzięki Basiu dobry pomysł
igosu z pieczarkami jeszcze nie jadłam
Niestety musze iść do dom Pa do jutra
Bigos
Przygotowanie: 2 godz. 10 minut
Duszenie: 40min.
Gotowanie: 30-40 min.
Trudność: średni
Składniki
• 40 dag kapusty kwaszonej
• 10 dag wędzonego boczku
• 40 dag kapusty cukrowej
• 1/2 dag szuszonych grzybów
• 20 dag wieprzowiny bez kości
• 20 dag cieleciny bez kości
• 3 dag tłuszczu
• 25 dag kiełbasy
• 5 dag słoniny
• 5 dag cebuli
• 1 dag mąki
• sól, pieprz, cukier
Etapy przygotowania
1. Kapustę kwaszona pokroić, zalać małą iloscią wrzącej wody, dodać boczek i gotować 1 godz. do uzyskania miękkości.
2. Oczyszczoną , świeżą kapuste opłukać, poszatkować, zalać mała ilością wrzacej wody, gotować razem z rozdrobnionymi grzybami 30-40 min.
3. Opłukane mięso wieprzowe i cielęce odcisnąć z wody, osolić, zrumienić na rozgrzanym tłusczu ze wszystkich stron.Włozyć do kapusty kwaszonej, dusić do miękkosci ok.40 min.
4. Mięso i boczek wyjąc z kapusty i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Obie kapusty połączyc razem. Słonine pokroić w kostkę, stopić.Skwarki dodac do bigosu.
5. Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebulą (bigos można przyrządzić bez zasmażki). Dodać rozdrobnione mięso, boczek i kiełbasę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i , jesli potrzreba, cukrem, zagotować.
6. Bigos można przyrządzic z samej kapusty kwaszonej. Im bigos zawiera więcej gatunków mięsa i wedlin, tym jest lepszy. Smak bigosu ogromnie podnosi dodatek czerwonego wina.
Ja nie dodaję białej kapusty, tylko kiszoną. A to zwaliłam z netu, żeby było szybciej> Sorki ale bałam się, ze mi ucieknie
A tam musisz iść do domu :wink: posiedź z nami jeszcze trochę :wink: :lol: :lol:
O kurcze, przepis minie uciekł ale Ewcia jak najbardziej :wink:
A nasza Maggy już w pracy :?: :?: :?: