Wpadlam popodziwiac jak pieknie wygladasz i poczytac sobie dobre rady, jakich tu sie udziela :D 8)
Postaram sie nasladowac dietkowanie tym razem bez wpadek.. :roll:
Pozdrawiam cieplo!
Wersja do druku
Wpadlam popodziwiac jak pieknie wygladasz i poczytac sobie dobre rady, jakich tu sie udziela :D 8)
Postaram sie nasladowac dietkowanie tym razem bez wpadek.. :roll:
Pozdrawiam cieplo!
Pozdrawiam cieplusio, zycze równie cieplusiego weekendu :D
Plan na dziś:
woda z miodem i cytryną 6.30
Śniadanie 10.00 jajecznica, pomidorek, mleko
obiad14.00 nie wiem - wychodzimy
kolacja18.00 rybka ze szpinakiem
Panga po włosku:
rybkę rozrmażamy jeśli trzeba,myjemy, i wkładamy do zalewy na około 10-16 godzin.
zalewa:
ocet spod papryki bub ogórków ( ew 2/3 szkl wody + łyżka octu winnego białego)
mleko 0,5 - 0% mleko/ocet 1/1. mozna dodać skórkę z cytryny ( z dwóch plasterków na dwa kawałki pangi)
przyrządzanie:
pangę odsączyć z zalewy ( nie myć) wysmarować koncentratem pomidorowym, potem wyciśnietym czosnkiem. kapąć oliwą i upiec w folii lub pod przykryciem.
na talerzu posolić, posypać bazylią
DORSZ W PORACH
Dorsz, około 0.4-0.5 kg (mintaj, panga też się nadają)
Średni por
Oliwa
Mleko
Curry
Kurkuma
Łyżeczka octu winnego białego
Skórka z cytryny ( z 2 plasterków)
Ocet spod papryki ( lub ogórków konserwowych) ½ szklanki
Pieprz, sól
Rano rybę umyć ( rozmrozić) przygotować zalewę: ½ szklanki mleka, ½ szklanki octu spod papryki, ½ szklanki wody, pół łyżeczki curry, pokrojona skórka z cytryny. Rybę zalać zalewą tak, aby była przykryta i wstawić na parę godzin do lodówki.
Rybę osuszyć, oprószyć curry, solą i mąką, obsmazyć na dużym ogniu. Ogień zmniejszyć.
Pora posiekać, wrzucić na rozgrzany olej do ryby, dodać sól, pieprz, curry, ocet, i szczyptę kurkumy. Podlać mlekiem i smażyć, aż wyschnie.
Rybka w leczu z cukinią:
mintaj filet -około 6 kostek ( lub inna ryba morska)
usmazyć w panierce
cebula, papryka po dwie, obrać, pokroić, obsmażyć, wrzucić do garnczka, dodać koncentrat, dusić aż prawie zmieknie. dodać cukinię porojona w kostkę i podusić krótko ( ja lubie lekko chrupiacą)
przyprawić solą pieprzem, papryką ostrą ( chilli) odrobinkę zagęścić maką ( nie koniecznie)
polać tym rybkę, podawać na gorąco z ryżem, dobre też na zimno z chlebkiem
hmmmmmm.......... kawałki bakłażana też chyba by pasowały, ale nie próbowałam
Rybka ( sola, grenadier dorsz, mintaj) ze szpinakiem
dwa kawałki ryby
cytryna
pół paczki szpinaku
oliwa
sól, pieprz, mielona gałka
czosnek
serek topiony light lub 4 plasterki sera zółtego light
dwa kawałki ryby ( namoczyć w wodzie z cytryną, około 4 godziny)
usmażyć na oliwie.
Szpinak wrzuciś do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu do wrzenia i odparowania, mieszać. Dosmakować (sól, pieprz, mielona gałka, czosnek, sok z cytryny) dodać serek topiony, wyłozyć na usmażoną rybę
w wresjii z serem żółtym wyłożyć przyprawiony szpinak na gotową rybę położyc ser i stopić go w mikrofali :)
Rybę solimy po usmażeniu!!! ( bo twardnieje)
Rybka (panga, sola) po indyjsku
dwa kawałki ryby
cztery gałązki selera naciowego
cebula
rodzynki ( garść)
pomarańcza ( mała, lub pół dużej)
curry
sól, chilli, oliwa
rybkę umyć, posypać curry, pokropić cytryną, zawinąc w folię i do lodówki
potem usmazyć na oliwie
selera i cebulę pokroić, poduścić w malej ilości wodyz łyżeczką oliwy, aż będzie prawie miękkie i woda prawie wyparuje, dodać rodzynki, przyprawić solą, curry i bardzo delikatnie chilli, duściś 3 min, zestawić
Pomarańczkę obrać, podzielić na cżaski pokroić w kawałki, wymieszać z sosem, podawać.
poza ostatnim, przepisy są zgodne z I SB i I MM. Ostatni jest raczej niezgodny z tymi dietami, ale pyszny i dość lekki
Smacznego !!
dzięki ci dobra kobieto :D
ale będzie obiadek mniam mniam
Waszko :!: dziękuję :!: :D :!: :D :!: :D
Dzisiaj to może jeszcze rybki nie będzie (nie mam w lodówce).. ale już niedługo się w nią zaopatrzę i przede wszystkim cieszy mnie to, że przepisy te są zgodne z MM :D
Dzisiaj jadę kupić książkę Montiego, by mieć do czego sięgać w razie niepewności przy układaniu jadłospisów :roll: Jeszcze trochę zielona jestem ;) ale powoli się uczę :D
Już skopiowane :D :D :D
Dziękować bardzo :!: :!: :!:
no i mamy weeeeeeeeeeeeeeeeeeeekend.
POZDRAWIAM!
MIŁEGO WEEKENDU!
madzia w zeszłą sobotę :wink:
http://www.e-foto.pl/users/k20060228...d_DSC00041.JPG
Qrcze, Waszko.. nie sądziłam, że ułożenie naprawdę prawidłowego jadłospisu MM jest takie trudne :!:
Próbuję upolować gdzieś w księgarni jego książkę, ale coś nie ma jej u mnie :? albo kiepsko szukam :|
A ja dzisiaj jadłam śleeedzieee... :D Jako,że były nieco za słone, wiec mi chyba faza śledziowa na jakiś czas przejdzie..;) Ale innych rybek nie zamierzam unikac, bo sa pyszne i zdrowe :D
Pozdrawiam, :*:*:*:* :D
Pzdr serdecznie i wiosennie