diete poleca dr Ewa Matyska-Piekarska, lekarz dietetyk z Europejskiego Centrum Leczenia Otylosci Dzieci i Doroslych w Warszawie
Dzien 1 i 2
Warzywa (surowe i gotowane), owoce, soki warzywne i owocowe. Najbardziej polecane: papryka, marchew, cebula, pomidory, brokuly, kapusta, kalafior, ziemniaki, winogrona, cytrusy, banany, aronia, jablka). Także owoce suszone
Do salatek można dodawac oliwe lub oleje roslinne. Codziennie należy zjesc kilka orzechow
Dzien 3 i 4
To co wyzej + fermentowane napoje mleczne (kefir, jogurt, maslanke). Minimum pol litra, najlepiej w formie koktajli
Dzien 5 i 6
To, co w poprzednic dniach + razowe produkty zbozowe (kasza gryczana, brazowy i dziki ryz, makaron razowy, platki owsiane, otreby, makaron razowy, pieczywo pelnoziarniste)
Dzien 7, 8 i 9
Do jadlospisu dolaczamy mleko, chudy twarog i jaja
Dzien 10
Dodajemy porcje ryby lub chudego miesa
Wskazowki (skrot z artykulu towarzyszacego diecie):
-pijemy zielona herbate (ziolka moczopedne, herbatki owocowe, wode – co najmniej 2 litry dziennie; w tym conajmniej 1.5 l samej wody
-odstawiamy czarna herbate, kawe, papierosy, alkohol
-należy cwiczyc
-dobrze byloby korzystac z sauny (zeby przyspieszyc usuwanie toksyn)
-diete można stosowac do 20 dni i ma ona na celu oczyszczenie organizmu z toksyn; dodatkowo stanowi dobry wstep dla diety odchudzajacej
-normalnym zjawiskiem jest zle samopoczucie mniej wiecej w polowie stosowania diety
Zakładki