Zamieszczone przez bewik
Psotko
wpadki nie sa złe gdy nie zdarzaja się za czesto
miłej niedizleki :P
Zamieszczone przez bewik
Psotko
wpadki nie sa złe gdy nie zdarzaja się za czesto
miłej niedizleki :P
Psotulko dziekuje za przepyszne przepisy na moim watku.jak bedziesz miala wiecej to przeslij
pozdrawiam
CZESC KOCHANE BEDE ZA JAKIES 2 GODZINKI ROBIE MALY SPACER Z PSEM STARUSZEK GRA W BRYDZA ! BEDE ZA JAKIES 2 GODZ. ZNALAZLAM CIEKAWY ARTYKUL -TYLKO JESZCZE SIE DO NIEGO STOSOWAC
Zimą największą popularnością cieszą się warzywa korzeniowe i różne kapusty. To właśnie one najlepiej znoszą przechowywanie i w dużym stopniu zachowują składniki odżywcze.
Ale oprócz marchewki, selera, buraków, kapusty i brukselki na surówki warto też przeznaczyć cykorię, por, cebulę, czosnek, brokuły. By z warzyw wydobyć to, co najwartościowsze, warto pamiętać o następujących zasadach:
- najpierw przygotować sos do polania surówki,
- warzywa rozdrabniać tuż przed przyrządzeniem potrawy,
- surówek nie przechowywać, ale zjeść od razu po przygotowaniu.
Buraczki
Najsmaczniejsze z jabłkiem, cebulą, orzechami, pomarańczą. Do przyprawienia najlepiej użyć cukru, soli i pieprzu, skropić olejem.
Zawierają dużo soli mineralnych, między innymi magnezu, wapnia, potasu i sodu. Działają odkwaszająco na organizm.
Składniki
- 2 buraki
- 1 pomarańcza
- sól
- cukier
- olej
Buraki ugotować w skórce, obrać, pokroić. Pomarańczę pokroić. Ułożyć na talerzu, oprószyć solą i cukrem, skropić olejem.
Marchewka
Harmonizuje z jabłkiem, selerem, porem, białą kapustą. Sałatki z jej dodatkiem można polać śmietaną, jogurtem,
wymieszać z odrobiną majonezu.
Stanowi jedno z najlepszych źródeł beta-karotenu, dzięki czemu korzystnie wpływa na wzrok oraz stan i koloryt skóry.
Składniki
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera
- kiełki
- jogurt
- sól
Brukselka
Pyszna z cebulą, natką. Można dodawać do sałatek, podawać jako jarzynkę z masłem i bułką tartą lub zapieczoną pod beszamelem. Zawiera dużo beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, a także minerałów: potasu, magnezu, fosforu, wapnia.
Składniki
- Brukselka
- parówki
- por
- sól
- pieprz
- majonez
Brukselkę ugotować. Parówki pokroić. Por pokroić na krążki, sparzyć. Składniki sałatki wymieszać, przyprawić, polać majonezem.
Seler korzenny
Komponuje się z marchewką, jabłkiem. Można go łączyć z rodzynkami, orzechami, polewać jogurtem. Przyprawia się
sokiem z cytryny i cukrem.
Dostarcza dużo błonnika, potasu. Działa odchudzająco, leczy reumatyzm i choroby dróg moczowych.
To także znany afrodyzjak!
Składniki
- Seler
- marchewka
- jabłko
- rodzynki
- sok z cytryny
Seler i marchewkę zetrzeć, skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić. Składniki surówki wymieszać, dodać rodzynki, przyprawić solą i cukrem.
Kapusta czerwona
Znakomita z jabłkiem, marchewką, cebulą, fasolą. Można dodawać rodzynki, pomarańcze, orzechy, kukurydzę z puszki, przyprawiać cukrem i octem.
Podobnie jak biała dostarcza witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, a także witamin E i K. Ma również sporo wapnia, potasu i siarki.
Składniki
- Kapusta
- cytryna
- sól
- cukier
- olej
- rodzynki
- jabłko
Kapustę poszatkować, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i cukrem, wymieszać z olejem. Posypać rodzynkami
i pokrojonym jabłkiem.
Czy wiecie, że...-
Biała błonka pod skórką cytrusów (tzw. albedo) zawiera sporo pektyn. Jest nawet wykorzystywana do przemysłowej produkcji tego składnika.
- Brukselka to warzywo zbierane późną jesienią i zimą. Wytrzymuje nawet mrozy (do -7°C).
- Kapustę białą i czerwoną różni w zasadzie tylko barwa. Jednak czerwona jest gorzej trawiona niż biała.
I WAZNE
Owoce zastąpią słodycze
Wskazane: grejpfruty, jabłka, wiśnie, śliwki, morele
Niewskazane: ananasy, kiwi, arbuz, banany, brzoskwinie[/color]
MOZE TO NIE NOWOSCI ALE WARTO PAMIETAC
Znowu same smaczne przepisy ktory ja zrobie pierwszy to nie wiem
Psotuś, znam ból chałwy Dlatego ostanio szerokim łukiem omijam stoiska ze słodyczami.
Pozdrawiam, miłego tygodnia już zycze, trzym kciuki, cobym się jutro rano nie załamała na tej wadze
WITAJ PSOTULKO , DZIEKI ZA ODWIEDZINY ,FAKTYCZNIE JESTEM LENIWIEC ALE JUTRO IDĘ NA BASEN WIĘC TROCHE LENIA WYMOCZĘ
MIŁEGO TYGODNIA,
JAK BYLO DZISIAJ LENIUCHOWO I SPACERKOWO ZJADLAM:
Feta light opakowanie 270g 0,1 48,60
Naleśniki z mięsem i grzybami średnio 100g 1 329,00
Barszcz czerwony czysty talerz 250ml 1 43,00
Melon plaster 150g 3 108,00
Winogrona białe średnio 100g 1 78,00
Pieczywo chrupkie płatek 9g 4 112,00
Feta light opakowanie 270g 0,3 145,80
Pieczywo chrupkie płatek 9g 4 112,00
RAZEM:976,40
SPACERKOWO I SIEDZAC PRZY KOMPUTERZE SPALILAM Z 200
MAM KLOPOTY Z LICZENIEM DZISIAJ DO FETY DODALAM SIEMIE LNIANE -DOBRE ALE ILE TO MA KALORII TO NIE WIEM I CIATECZKA ZBOZOWE DALEJ NIE WIEM ILE TEZ MAJA / NA OPAKOWANIU NIE PODAJA/. POWINNAM SIE ZMIESCIC W LIMICIE
ZYCZE POWODZENIA JUTRO PRZY ROZLICZENIU TYGODNIA MOZE I MNIE SIE UDA POZDRAWIAM CIEPLUTKO -KOLOROWYCH SNOW. BUZIAKI DLA TYCH ,KTORE NIE MAJA SWOICH WATKOW A MNIE ODWIEDZAJA
Psotulko, Twoje menu jest bardzo smakowite
Niestety siemie lniane jest bardzo kaloryczne i duża łyżka ma ok. 80 kcal
Pozdrawiam
Witam cieplutko
U Ciebie na wątku jest fakycznie smakowicie :P
Pozdrawiam
Zakładki