-
Witam Cię słoneczko. Dzięki za wpisy u mnie i za wszelkie mądrości.Wiesz jak to wszystko czytam to myslę ,ze my wszystkie tu jak jeden mąż mogłybyśmy z wiedzy napisac bardzo dobrą pracę na temat odchudzania i zdobyć wspólny tytuł naukowy odchudzacza. Gorzej jednak z zaleceniami. Wprawdzie nioe wszystkie tak mają, ale spora grupa tak.No cóż jesteśmy tylko ludźmi ze swoimi wadami i zaletami. Życzę dobrych ,spokojnych snów.
Aniołek dla Ciebie.

-
Psotulko dla mnie tez trochę dyń proszę uwielbiam wszelkie dyniowate, już się rozmażyłam, czekam na sezon
-
WITAM
MAMY 8 TYDZIEN ROKU
"NIE MA KSIAZKI TAK ZLEJ-RZEKL BAKALARZ-KTORA BY NIE ZAWIERALA CZEGOS DOBREGO." SAAVEDRA,DON KICHOT
TO TERAZ DO DZIELA
waga-68
talia-94
biodra-100
uda-50
pod biustem-83
oponka-107
BMI-27,84
RAMIE-27
TU UBYLO TU PRZYBYLO ALE W SUMIE JEST DOBRZE
PRZY LICZENIU BMI ZOBACZYLAM ,ZE MOJA IDEALNA WAGA POWINNA WYNOSIC 48KG
WARIACTWO
BYLA KAWA TO JESZCZE O HERBATKACH
CZARODZIEJSKA MOC HERBATY
Polacy wypijają kilka filiżanek herbaty dziennie nawet nie zdając sobie sprawy z jej leczniczych właściwości. Nauczyliśmy się pić herbatę od naszych wschodnich sąsiadów Rosjan.Piliśmy ją wtedy bardzo mocną i bardzo słodką. Dziś chętnie sięgamy nie tylko po czarną herbatę ale także po zieloną, białą i czerwoną.
Herbata czarna - najpopularniejsza herbata na polskim rynku, poddawana jest procesowi pełnej fermentacji, pochodzi z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Najbardziej cenione są herbaty z prowincji Assam i Cejlonu. Producenci czarnej herbaty często wzbogacają ją o kawałki owoców, czekolady czy aromaty np. rumowy.
Herbata zielona - w przeciwieństwie do herbaty czarnej nie jest poddawana procesowi fermentacji, świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu i suszeniu. Po zaparzeniu otrzymujemy słomkowy, cierpki napar. Zielona herbata bogata jest w witaminę C i E oraz flour.
Herbata biała - liście herbaty białej zbierane są wczesną wiosną i poddawane procesowi więdnięcia i suszenia. Biała herbata produkowana jest w niewielkiej ilości w Chinach i dostępna w Polsce tylko w herbaciarniach.
Herbata czerwona - pochodzi z Chin i Tajwanu, poddawana jest procesowi półfermentacji, najpopularniejszą czerwoną herbatą jest pu-erh, ze względu na swój specyficzny smak i aromat często wzbogacana jest o aromaty owocowe.
Najważniejsze składniki herbat to:
Flawonoidy (neutralizują one wolne rodniki, które niszczą komórki i tkanki, może to spowodować wiele chorób m.in. miażdżycę i nowotwory)
Teina (odpowiednik kofeiny w kawie, ale działający mniej gwałtownie, poprawia zdolność koncentracji, przyspiesza bicie serca, pobudza wydzielanie kwasów trawiennych, przyspiesza trawienie alkoholu) najwięcej tego składnika znajduje się w czarnej herbacie, najmniej w zielonej Garbniki (hamują rozwój bakterii w jamie ustnej, ochraniają błonę śluzową, pomagają zwalczać biegunkę)
Fluor (wzmacnia szkliwo zębów, zapobiega próchnicy)
Witamina C, E (poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność organizmu)
Czas parzenia:
herbaty czarne - 5 do 8 minut (temperatura wody 95 st.C)
herbaty białe - około 10 minut (temperatura wody 75 st.C)
herbaty zielone - 3 minuty (temperatura wody 65-70 st.C)
Przepis na herbatę po królewsku:
3 szklanki mocnego naparu czarnej herbaty, 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 4 goździki, plasterki cytryny, 4 płaskie łyżki cukru, cynamon do smaku. Wino połączyć z przyprawami i podgrzać do temp. 80 st.C, przecedzić. Cukier rozpuścić w herbacianym naparze, dodać przyprawione wino i plasterki cytryny. Herbatę podawać w filiżankach.
CIEKAWE
CHRZAN NA TRAWIENIE
Starty korzeń chrzanu gości na naszych stołach zazwyczaj tylko podczas wielkanocnych i bożonarodzeniowych posiłków. Tymczasem ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.
Chrzan pochodzi z Europy Wschodniej i Azji Zachodniej, dziś uprawia się go na całym świecie. Znali go już starożytni Egipcjanie. Dawniej stosowano do głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej, dopiero później doceniono jego walory smakowe. Od poświęconego chrzanu rozpoczynano wielkanocne śniadanie – miał on ustrzec przed dolegliwościami żołądkowymi podczas świątecznej biesiady.
Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.
Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie.
Źródło: Głos Szczeciński
UDANEGO DIETETYCZNEGO TYGODNIA I SAMYCH RADOSCI
-
milego dietkowego dzionka!
-

Witaj Psotulciu kochana
właśnie popijam sobie zieloną herbatkę i podczytuję co tam na Dietce słychać
u Ciebie jak zawsze znalazłam coś fajnego dla siebie, to tylko potwierdziło mi, że dobrze robię, będąc maniaczką herbacianą
buziaki wysyłam
-
Psotulko...torcik malinowy
marzenie
Mam w ogródku maliny,wiec skorzystam z Twojego przepisu
Ja też lubię kabaczki,cukinie i patisony-zawsze sadzę je u siebie i potem sama zjadam,bo nikt w z domowników nie lubi.Patison faszerowany-pychotka
-
Witaj Psotulko
Ja wlasnie popijam herbatke z rumianku
Widze ze to zapisywanie co jadasz duzo pomoglo i chyba znow schudlas ladnie
Gratuluje
-
Psotulko, no na torcik malinowy to nie powiem...narobilas mi ochoty!
Pozdrawiam poniedzialkowo!
-
Postulciu a ja popijam czerwoną herbatkę
Torcik malinowy pychotka
,ale nie na SB
Uleńko jakie TY masz szczuple uda
no no no
Moje sa grubaśne
chyba nigdy nie bedzie 50 cm...
Buziaczki 
-
oj sotulko...znowu psocisz strasznie...torcik wyglada rewelacyjknie....jak wyjdę już z DC to na pewno zrobię ,faktycznie to nie żadna bomba kaloryczna...a tak wyglada...
A może masz jakiś pomysł na pączusie dietetyczne????
Już wkrótce tłusty czwartek.......tego zwyczaju powinni zabronic pod karą chłosty!!!!!!
I jak to przezyć ten dzień...a zbliża się nieuchronnie....

Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki