Strona 168 z 903 PierwszyPierwszy ... 68 118 158 166 167 168 169 170 178 218 268 668 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,671 do 1,680 z 9027

Wątek: Mój dzienniczek

  1. #1671
    Karolka52 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-01-2006
    Posty
    2

    Domyślnie

    Witam Cię słoneczko. Dzięki za wpisy u mnie i za wszelkie mądrości.Wiesz jak to wszystko czytam to myslę ,ze my wszystkie tu jak jeden mąż mogłybyśmy z wiedzy napisac bardzo dobrą pracę na temat odchudzania i zdobyć wspólny tytuł naukowy odchudzacza. Gorzej jednak z zaleceniami. Wprawdzie nioe wszystkie tak mają, ale spora grupa tak.No cóż jesteśmy tylko ludźmi ze swoimi wadami i zaletami. Życzę dobrych ,spokojnych snów.

    Aniołek dla Ciebie.




  2. #1672
    agnimi jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Psotulko dla mnie tez trochę dyń proszę uwielbiam wszelkie dyniowate, już się rozmażyłam, czekam na sezon

  3. #1673
    Awatar psotulka
    psotulka jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    30-11-2004
    Mieszka w
    Babice gm. Oświęcim
    Posty
    531

    Domyślnie

    WITAM
    MAMY 8 TYDZIEN ROKU


    "NIE MA KSIAZKI TAK ZLEJ-RZEKL BAKALARZ-KTORA BY NIE ZAWIERALA CZEGOS DOBREGO." SAAVEDRA,DON KICHOT

    TO TERAZ DO DZIELA

    waga-68
    talia-94
    biodra-100
    uda-50
    pod biustem-83
    oponka-107
    BMI-27,84
    RAMIE-27


    TU UBYLO TU PRZYBYLO ALE W SUMIE JEST DOBRZE PRZY LICZENIU BMI ZOBACZYLAM ,ZE MOJA IDEALNA WAGA POWINNA WYNOSIC 48KG
    WARIACTWO

    BYLA KAWA TO JESZCZE O HERBATKACH

    CZARODZIEJSKA MOC HERBATY

    Polacy wypijają kilka filiżanek herbaty dziennie nawet nie zdając sobie sprawy z jej leczniczych właściwości. Nauczyliśmy się pić herbatę od naszych wschodnich sąsiadów Rosjan.Piliśmy ją wtedy bardzo mocną i bardzo słodką. Dziś chętnie sięgamy nie tylko po czarną herbatę ale także po zieloną, białą i czerwoną.
    Herbata czarna - najpopularniejsza herbata na polskim rynku, poddawana jest procesowi pełnej fermentacji, pochodzi z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Najbardziej cenione są herbaty z prowincji Assam i Cejlonu. Producenci czarnej herbaty często wzbogacają ją o kawałki owoców, czekolady czy aromaty np. rumowy.


    Herbata zielona - w przeciwieństwie do herbaty czarnej nie jest poddawana procesowi fermentacji, świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu i suszeniu. Po zaparzeniu otrzymujemy słomkowy, cierpki napar. Zielona herbata bogata jest w witaminę C i E oraz flour.
    Herbata biała - liście herbaty białej zbierane są wczesną wiosną i poddawane procesowi więdnięcia i suszenia. Biała herbata produkowana jest w niewielkiej ilości w Chinach i dostępna w Polsce tylko w herbaciarniach.


    Herbata czerwona - pochodzi z Chin i Tajwanu, poddawana jest procesowi półfermentacji, najpopularniejszą czerwoną herbatą jest pu-erh, ze względu na swój specyficzny smak i aromat często wzbogacana jest o aromaty owocowe.
    Najważniejsze składniki herbat to:
    Flawonoidy (neutralizują one wolne rodniki, które niszczą komórki i tkanki, może to spowodować wiele chorób m.in. miażdżycę i nowotwory)
    Teina (odpowiednik kofeiny w kawie, ale działający mniej gwałtownie, poprawia zdolność koncentracji, przyspiesza bicie serca, pobudza wydzielanie kwasów trawiennych, przyspiesza trawienie alkoholu) najwięcej tego składnika znajduje się w czarnej herbacie, najmniej w zielonej
    Garbniki (hamują rozwój bakterii w jamie ustnej, ochraniają błonę śluzową, pomagają zwalczać biegunkę)
    Fluor (wzmacnia szkliwo zębów, zapobiega próchnicy)
    Witamina C, E (poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność organizmu)
    Czas parzenia:
    herbaty czarne - 5 do 8 minut (temperatura wody 95 st.C)
    herbaty białe - około 10 minut (temperatura wody 75 st.C)
    herbaty zielone - 3 minuty (temperatura wody 65-70 st.C)
    Przepis na herbatę po królewsku:
    3 szklanki mocnego naparu czarnej herbaty, 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 4 goździki, plasterki cytryny, 4 płaskie łyżki cukru, cynamon do smaku. Wino połączyć z przyprawami i podgrzać do temp. 80 st.C, przecedzić. Cukier rozpuścić w herbacianym naparze, dodać przyprawione wino i plasterki cytryny. Herbatę podawać w filiżankach.


    CIEKAWE

    CHRZAN NA TRAWIENIE

    Starty korzeń chrzanu gości na naszych stołach zazwyczaj tylko podczas wielkanocnych i bożonarodzeniowych posiłków. Tymczasem ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.

    Chrzan pochodzi z Europy Wschodniej i Azji Zachodniej, dziś uprawia się go na całym świecie. Znali go już starożytni Egipcjanie. Dawniej stosowano do głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej, dopiero później doceniono jego walory smakowe. Od poświęconego chrzanu rozpoczynano wielkanocne śniadanie – miał on ustrzec przed dolegliwościami żołądkowymi podczas świątecznej biesiady.

    Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.
    Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie.

    Źródło: Głos Szczeciński


    UDANEGO DIETETYCZNEGO TYGODNIA I SAMYCH RADOSCI




  4. #1674
    megi66dsh jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-10-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    milego dietkowego dzionka!

  5. #1675
    Awatar bike
    bike jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    07-09-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,424

    Domyślnie



    Witaj Psotulciu kochana
    właśnie popijam sobie zieloną herbatkę i podczytuję co tam na Dietce słychać
    u Ciebie jak zawsze znalazłam coś fajnego dla siebie, to tylko potwierdziło mi, że dobrze robię, będąc maniaczką herbacianą
    buziaki wysyłam

  6. #1676
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Psotulko...torcik malinowy marzenie Mam w ogródku maliny,wiec skorzystam z Twojego przepisu

    Ja też lubię kabaczki,cukinie i patisony-zawsze sadzę je u siebie i potem sama zjadam,bo nikt w z domowników nie lubi.Patison faszerowany-pychotka


  7. #1677
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Witaj Psotulko

    Ja wlasnie popijam herbatke z rumianku
    Widze ze to zapisywanie co jadasz duzo pomoglo i chyba znow schudlas ladnie Gratuluje




  8. #1678
    Magdalenkasz jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Merzig
    Posty
    231

    Domyślnie

    Psotulko, no na torcik malinowy to nie powiem...narobilas mi ochoty!
    Pozdrawiam poniedzialkowo!


  9. #1679
    Awatar Stella9
    Stella9 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    15-12-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    71

    Domyślnie

    Postulciu a ja popijam czerwoną herbatkę
    Torcik malinowy pychotka ,ale nie na SB
    Uleńko jakie TY masz szczuple uda no no no
    Moje sa grubaśne chyba nigdy nie bedzie 50 cm...
    Buziaczki



  10. #1680
    Guest

    Domyślnie

    oj sotulko...znowu psocisz strasznie...torcik wyglada rewelacyjknie....jak wyjdę już z DC to na pewno zrobię ,faktycznie to nie żadna bomba kaloryczna...a tak wyglada...
    A może masz jakiś pomysł na pączusie dietetyczne????
    Już wkrótce tłusty czwartek.......tego zwyczaju powinni zabronic pod karą chłosty!!!!!!
    I jak to przezyć ten dzień...a zbliża się nieuchronnie....

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •